Πόσο μας κουράζουν στην προπόνηση οι υφασμάτινες μάσκες

Νέα μελέτη που επικεντρώνεται στις ευρέως χρησιμοποιούμενες υφασμάτινες μάσκες, δίνει απάντηση για το αν ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας μπορεί να επηρεάσει τις επιδόσεις μας στην προπόνηση, αλλά και την πρόσληψη οξυγόνου

Εμπόδιο στις επιδόσεις αλλά και την καλή αναπνοή κατά τη σωματική άσκηση αποδεικνύεται τελικά η υφασμάτινη μάσκα προσώπου, με τους συμμετέχοντες να αναφέρουν ακόμα και αίσθημα κλειστοφοβίας σε προπονήσεις υψηλής έντασης, ισχυρίζεται νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο British Journal of Sports Medicine.

Η κλινική μελέτη, σύμφωνα με τους ερευνητές, συστήνει την αναθεώρηση της συχνότητας, της έντασης, της διάρκειας και του τύπου ασκήσεων για τις περιπτώσεις όπου γίνεται χρήση υφασμάτινης μάσκας, για την οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει αρκετά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις της στους αθλούμενους.  Οι διαθέσιμες μελέτες για τη χρήση μάσκας κατά τη σωματική άσκηση έχουν βασιστεί σε χειρουργικές, οι οποίες ωστόσο δεν χρησιμοποιούνται από την πλειονότητα του κόσμου για την προστασία από τον νέο κορωνοϊό.

Στη μελέτη συμμετείχαν 31 υγιείς ενήλικες ηλικίας 18 έως 29 ετών και μη καπνιστές τσιγάρων, με τρεις μόνο να αναφέρουν ότι κάπνιζαν κάνναβη και πέντε με ιστορικό υπό αγωγή άσθματος. Το σύνηθες εβδομαδιαίο πρόγραμμα των συμμετεχόντων περιελάμβανε 170 λεπτά προπόνηση ήπιας έντασης και 206 λεπτά έντονης. Τρεις στους τέσσερις είχαν ξαναφορέσει μάσκα κατά την προπόνηση πριν το πείραμα, ενώ οι 19 (61%) ανέφεραν πως ήταν υποχρεωτική η χρήση της στον χώρο εκγύμνασης.

Η ερευνητική ομάδα τους ζήτησε να τρέξουν σε διάδρομο γυμναστηρίου έως εξαντλήσεως με χρήση μάσκας και χωρίς, και έπειτα συνέκρινε τις επιδόσεις για την κάθε περίπτωση. Η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός ρυθμός, ο κορεσμός οξυγόνου, η κόπωση και η δύσπνοια μετρήθηκαν και καταγράφηκαν μετά από τρίλεπτη προθέρμανση, κατά τη διάρκεια του πειράματος και 7 λεπτά μετά την ολοκλήρωσή του (περίοδος αποκατάστασης).

Επιπλέον, τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν την εμπειρία της προπόνησης με μάσκα αναφορικά με την άνεση, τη θερμοκρασία και την ικανότητα αναπνοής αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της.

Τα στοιχεία ήταν αποκαλυπτικά: η χρήση μάσκας μείωσε τον χρόνο αντοχής κατά 14%, καθώς και δείκτες που σχετίζονται με την απόδοση όπως η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου ή VO2 max (μικρότερη κατά 29%) και η μέγιστη καρδιακή συχνότητα, ενώ η δυσκολία στην αναπνοή ήταν αυξημένη.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις από τη χρήση μάσκας ήταν ένα δεύτερο σημαντικό συμπέρασμα. Οι παραπάνω αλλαγές που σχετίστηκαν με τη δυσφορία από τη χρήση μάσκας, εξαλείφθηκαν μετά την περίοδο αποκατάστασης. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν αυξημένη δυσκολία στην αναπνοή και αισθήματα κλειστοφοβίας, άγχους και ασφυξίας κατά την προπόνηση αυξημένης έντασης, με τους περισσότερους να δηλώνουν ότι ήταν δυσκολότερο να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό όταν φορούσαν μάσκα. Κανείς δεν απέδωσε τις χειρότερες επιδόσεις στο βάρος ή την υγρασία της μάσκας.

«Καθώς τα ευρήματά μας δεν εξηγούν πλήρως πώς η χρήση μάσκας μπορεί να περιορίζει άμεσα την καρδιαγγειακή λειτουργία, καταλήγουμε ότι η δυσφορία που προκαλείται από αυτήν, όπως αποτυπώθηκε από τα μεγαλύτερα ποσοστά δύσπνοιας και τις υποκειμενικές αναφορές των συμμετεχόντων, ευθύνεται για τη χειρότερη αθλητική τους απόδοση», κατέληξαν οι ερευνητές.

ygeiamou