Πληρώνονται σήμερα τα 534 ευρώ χιλιάδες εργαζόμενοι

Σήμερα το απόγευμα μπαίνουν στους λογαριασμούς 4.226 εργαζομένων το επίδομα 534 ευρώ για κάθε μήνα. Στο μεταξύ τρέχουν οι προθεσμίες για τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας των ευπαθών ομάδων.

Ειδικότερα με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης εγκρίθηκε το ποσό για 4.226 πληρωμές δικαιούχων, που αφορούν αναλυτικά:

α) Σε αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων έτους 2020 προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 425.108,31 € που αφορούν σε 729 πληρωμές δικαιούχων.

β) Σε αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021 προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 752.021,73 ευρώ που αφορούν σε 1.705 πληρωμές δικαιούχων.

γ) Σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς σε επιχειρήσεις – εργοδότες τουριστικών λεωφορείων, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 37.548 ευρώ που αφορούν 80 πληρωμές δικαιούχων.

δ) Σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις των επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών και άλλων εργαζομένων ειδικών κατηγοριών που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 912.688,51 ευρώ που αφορούν σε 1.712 πληρωμές δικαιούχων.

Μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Λήγει αύριο 21 Απριλίου η προθεσμία υποβολής δήλωσης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021 σε επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄- ΦΑΣΗ)».

Ειδικότερα η προθεσμία αφορά σε επιχειρήσεις – εργοδότες που δεν κατέστη δυνατή για λόγους ανωτέρας βίας η υποβολή δήλωσης ένταξης στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, δίνεται εκ νέου η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄- ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021.

Η επαναληπτική διαδικασία είναι δυνατή μόνο εφόσον γνωστοποιήθηκε η μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέσω του εντύπου Ε4: Πίνακας Προσωπικού – Συμπληρωματικός Ωραρίου.

Παράλληλα από την Πέμπτη 22 Απριλίου και μέχρι 29 Απριλίου δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄- ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021 για εργαζόμενους για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση Β΄ΦΑΣΗ και για τους εργαζόμενους οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β΄ΦΑΣΗΣ.

Σημειώνεται ότι πριν υποβληθούν οι διορθώσεις με το έντυπο «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β’ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» για τους εργαζόμενους, οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β΄ ΦΑΣΗΣ, οι εργοδότες μπορούν να αναζητούν την τελευταία δήλωση για τη Β’ ΦΑΣΗ και επιλέγοντας το κουμπί [Διαχείριση] να ενημερώνονται για τους λόγους αποκλεισμού εργαζομένων από τις πληρωμές της Β’ ΦΑΣΗΣ.

Παράλληλα μέχρι τις 30 Απριλίου δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η δήλωση υποβάλλεται επιλέγοντας την ειδική περίπτωση «Περιπτώσεις εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας 1.1. «Άτομα Υψηλού κινδύνου» του άρθρου 1 της ΚΥΑ υπ’ αρ. 37095/1436/17‐09‐2020 (Β΄ 4011)».