Γιώργος Κασαπίδης: Είναι ιστορική η στιγμή, στη Δυτική Μακεδονία μπορούν να λάβουν πια χώρα και οι μεγάλες επενδύσεις – Πιστεύω οι ντόπιοι να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία με ποσοστά επιδότησης ως 70%
Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης ανακοίνωσε τα σημαντικά ποσοστά επενδύσεων για τη Δυτική Μακεδονία, μια σημαντική εξέλιξη κατά την γνώμη του. Η Ε.Ε. εξέδωσε τις κατευθυντήριε γραμμές για τις επενδύσεις σε κάθε χώρα και περιφέρεια. Αυτές ανέρχονται σε 50% επιδότηση για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 60% τις για μεσαίες επιχειρήσεις και 70% για τις μικρές επιχειρήσεις για τη Δυτική Μακεδονία. Το ποσοστό χτίζεται επιπλέον λόγω της περιφέρειας σε μετάβαση. Οπότε στα αρχικά ποσοστά, 40% για μεγάλες επιχειρήσεις, 50% για μεσαίες και 60% για μικρές προστίθεται και ένα έξτρα 10%.
Οι περιοχές Κοζάνης και Φλώρινας, που έχουν άμεσες επιπτώσεις από την απολιγνιτοποίηση, αλλά και οι Π.Ε. Γρεβενών και Καστοριάς με έμμεσες επιπτώσεις ανήκουν στις ζώνες που ισχύουν τα ποσοστά αυτά για τις επενδύσεις. Με τη πλήρη αποτύπωση του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης θα ξεκαθαριστούν οι περιοχές που θα δεχτούν τις επενδύσεις, σημείωσε ο περιφερειάρχης.
«Είναι ιστορική η στιγμή, ποτέ δεν είχαμε τέτοια ποσοστά, είναι η πρώτη φορά που η Δυτική Μακεδονία μεταπίπτει στην πρώτη ζώνη για επενδύσεις μετά και τη μείωση του ΑΕΠ. Στη Δυτική Μακεδονία μπορούν να λάβουν πια χώρα και οι μεγάλες επενδύσεις σε πέντε άξονες στον ενεργειακό-βιομηχανικό, αγροτικό τομέα, τουρισμού, μεταποίησης και έρευνας-καινοτομίας. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μεγάλες και μικρές επενδύσεις που θα απορροφήσουν εξειδικευμένους εργάτες και μη». Θα υπάρχει πρόγραμμα κατάρτισης-επανακατάρτισης όπως για επιχειρήσεις γύρω από τις πράσινες τεχνολογίες και τις φαρμακοβιομηχανίες.
Μερικές από τις επενδύσεις που αναμένουμε είναι στους παρακάτω τομείς: Ο τομέας των πράσινων τεχνολογικών έχει σχεδιαστεί και θα δώσει θέσεις εργασίας. Η τεχνολογία του υδρογόνου θα κάνει συγκλονιστική παρουσία στη Δυτική Μακεδονία, όπως ανάφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κασαπίδης, ενώ ο γεωργικός τομέας με εξαιρετικές προτάσεις προηγμένης τεχνολογίας σε στοχευμένα ανταγωνιστικά προϊόντα. Παράλληλα ετοιμάζεται η πρώτη θερμοκοιτίδα της περιφέρειας.
«Πρωτίστως τα κίνητρα αυτά είναι για τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας, πιστεύω οι ντόπιοι να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία» είπε λέγοντας ότι η οικονομία θα διαφοροποιηθεί και η προσπάθειας για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα που σε λίγα χρόνια θα είναι υποχρεωτική σε όλα τα προϊόντα, θα δώσει πολλά πλεονεκτήματα.
Άνω των 10 εκ θεωρείται μια επένδυση μεγάλη, κάτω των 10 εκ μεσαία και κάτω του 1 εκ μια μικρή επιχείρηση, μεγέθη που μπορεί να αλλάξουν. Μέσω του ΤΑΔΥΜ θα δίνονται χαμηλότοκα δάνεια για την χρηματοδότηση της ιδίας συμμετοχής και ίσως και με άλλους τρόπους.
Ιωάννα Παπαδημητρίου – prlogos