Αλκοόλ, τσιγάρο, καφές, γλυκά… Ο εθισμός μπορεί να μην είναι πάντα ορατός, αλλά σίγουρα επηρεάζει τη ζωή όσων αδυνατούν να απαλλαγούν από το αντικείμενο του εθισμού τους, αλλά και των ανθρώπων γύρω τους. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ προτείνουν πέντε βήματα που θα σας φέρουν πιο κοντά στην απεξάρτηση
Οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή μας είναι δύσκολη, πόσο μάλλον όταν θέλουμε να απαλλαγούμε από έναν εθισμό που μας ταλανίζει και σαμποτάρει την εξέλιξή μας όπως λόγου χάρη το κάπνισμα. Οι ερευνητές του Χάρβαρντ δίνουν παρακάτω τον απόλυτο οδηγό για να οδηγηθείτε με σίγουρα αλλά μεθοδικά βήματα στην απεξάρτηση, ακόμα κι αν ο εθισμός αυτός είναι κάτι απλό και όχι φαινομενικά τόσο ανησυχητικό όπως για παράδειγμα η κατανάλωση καφέ.
1. Ορίστε ημερομηνία διακοπής
Σίγουρα θα χρειαστείτε το χρόνο σας για να κάνετε την αλλαγή, όμως εάν ορίσετε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, αναμφίβολα θα σας δώσει κίνητρο. Εαν μάλιστα αυτή η ημερομηνία σημαίνει κάτι για εσάς, όπως για παράδειγμα μια ημέρα γενεθλίων ή επετείου, θα είναι ακόμα πιο βοηθητικό.
2. Αλλάξτε το περιβάλλον γύρω σας
Προσπαθείτε να κόψετε το αλκοόλ; Αποσύρετε όλα τα μπουκάλια από το προσωπικό σας χώρο, ακόμα και τα αξεσουάρ που τα συνοδεύουν όπως τα ανοιχτήρια και τα τιρμπουσόν. Αφαιρέστε όλα τα αντικείμενα που σας θυμίζουν αυτή την εξάρτηση από όλους τους προσωπικούς σας χώρους, ακόμα και τον χώρο της εργασίας σας. Το ίδιο όμως θα πρέπει να κάνετε και με τις επαφές σας, ειδικά αυτές που θα σας ενθάρρυναν να συνεχίσετε την εξάρτησή σας ή γενικά είχατε την εξάρτηση ως κοινό παρονομαστή. Τέλος, είναι σημαντικό να μην επιτρέψετε στους οικείους σας να φέρνουν αντικείμενα στο σπίτι σας που σας θυμίζουν αυτόν τον εθισμό.
3. Βρείτε έναν αντιπερισπασμό
Αντί να ενδώσετε στον… πειρασμό, μπορείτε να βρείτε ασχολίες που θα σας κάνουν να ξεχαστείτε. Για παράδειγμα, εάν θελήσετε να καπνίσετε ή να πιείτε, βγείτε έξω μια βόλτα να περπατήσετε ή τηλεφωνήστε σε ένα κοντινό πρόσωπο και, εαν θέλετε, μοιραστείτε αυτά που νιώθετε. Διαφορετικά, απλώς μιλήστε για κάποιο άσχετο θέμα μέχρι να νιώσετε ότι έχετε απαλλαγεί από την παρόρμηση να ξανακυλήσετε. Θα πρέπει επίσης να προετοιμαστείτε για τα πράγματα τα οποία θα ενεργοποιούν τις παρορμήσεις σας, όπως για παράδειγμα όταν θα βρίσκεστε στον ίδιο χώρο με άλλα άτομα που χρησιμοποιούν ή καταναλώνουν αυτό που εσείς αποφεύγετε.
4. Θυμηθείτε και αξιολογείστε όλες εκείνες τις φορές που ξαναεπιχειρήσατε να απαλλαγείτε από τον εθισμό
Υπήρχε κάτι που σας βοήθησε; Νιώθετε πώς κάνατε κάτι και δεν σας βοήθησε στο παρελθόν; Όλοι χρειαζόμαστε το χρόνο μας για τις αλλαγές που θέλουμε να πετύχουμε, με το να αξιολογήσετε όμως τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες, σίγουρα θα βρεθείτε πιο κοντά στην απεξάρτηση. Σκεφτείτε τι σας οδήγησε στο να ενδώσετε και αλλάξτε αυτές τις συνήθειες ή πρακτικές αντίστοιχα.
5. Δημιουργήστε γύρω σας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον
Η χαρά λένε διπλασιάζεται όταν τη μοιράζεσαι. Αντίστοιχα όταν μοιραζόμαστε τις δυσκολίες, ανακουφιζόμαστε και αισθανόμαστε ελαφρύτεροι. Οι πλέον κατάλληλοι άνθρωποι για να σας στηρίξουν είναι οι κοντινοί σας άνθρωποι όπως οι συγγενείς και οι φίλοι σας. Εντάξτε τους στην απόφαση αυτή να αφήσετε πίσω τον εθισμό σας. Αν μερικοί από αυτούς έχουν τον ίδιο εθισμό με εσάς, ζητήστε τους ευγενικά να μην κάνουν χρήση ή κατανάλωση μπροστά σας. Ακόμα, κόψτε κάθε επαφή με ανθρώπους που σας προμήθευαν με το αντικείμενο του εθισμού σας λέγοντας τους ότι δεν το καταναλώνετε πλέον. Τέλος, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ή γιατρό για να σας καθοδηγήσει σχετικά με την καλύτερη μέθοδο απεξάρτησης που σας ταιριάζει. Τέτοια θα μπορούσε να είναι μια φαρμακευτική αγωγή που θα σας βοηθήσει να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
ygeiamou