Φέτος ανήμερα του Λαζάρου είναι όλα διαφορετικά στην Κορησό

Φέτος του Λαζάρου είναι όλα διαφορετικά. Οι Λαζαρίνες στην Κορησό θα μείνουν σπίτι, αλλά μπορούμε να θυμηθούμε όλα τα ιστορικά και παραδοσιακά στοιχεία μέσα από την πολύ παραστατική ανάρτηση του Τάσου Θεμελή από την Κορησό.

Το ιστορικό του Παραδοσιακού εθίμου “Λαζαρίνες” στην Κορησό όπως το είχα γράψει ως Γραμματέας του Πολιτιστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου “Ο Άγιος Διονύσιος” την τελευταία χρόνια που διεξήχθει το έθιμο τον Απριλίου του 2019…

Μια χρονιά με ιδιαίτερα συμβολική σημασία καθώς το Δ.Σ αποφάσισε να επαναφέρει το παραδοσιακό έθιμο στην φυσική του μέρα (Σάββατο του Λαζάρου) και όχι αυτό που συνέβαινε επι δεκαετίες την Κυριακή των Βαϊων!!! Δυστυχώς δυο συνεχόμενες σεζόν τα περιοριστικά μέτρα (2020, 2021) ενάντια στην πανδημία μας κρατούν μακάρια από την παράδοση… μέχρι νεοτέρας τουλάχιστον!!!

“ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ – ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΘΙΜΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΧΑΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ”

Ένα από τα σπάνια παραδοσιακά έθιμα που εορτάζονται κάθε χρόνο στην περιοχή μας( Νομός Καστοριάς) αποτελούν οι ”Λαζαρίνες” στην περιοχή της Κορησού στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου το Σάββατο της Αναστάσεως του Λαζάρου, αν και επί σειρά δεκαετιών διεξαγόταν την Κυριακή των Βαΐων λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων των κατοίκων και ειδικότερα των μανάδων των κοριτσιών που ντύνονταν νυφούλες και συμμετείχαν στην πομπή!

Ένα έθιμο που οι ρίζες του χάνεται στα βάθη των αιώνων και συμβολίζει την χαρά της αναστάσεως του Λαζάρου καθώς και όλων των νεκρών τον καιρό της μεγάλης κρίσης του Κυρίου Ιησού Χριστού κατά την δευτέρα παρουσία του… Η “Δευτέρα Παρουσία” αποτελεί θεμελιώδες δόγμα της Ορθόδοξης εκκλησίας κατά το οποίο μετά τη πρώτη επί γης ενανθρώπιση της μιας μορφής της Αγίας Τριαδικής Θεότητας, του Ιησού Χριστού, θα ακολουθήσει η «δευτέρα παρουσία» Του προκειμένου να κρίνει «ζώντας και νεκρούς». Ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί αυτή παραμένει άγνωστος όπου κατά το Ευαγγέλιο “ουδέ οι άγγελοι του Θεού γνωρίζουν”.

Κατά τα ιερά πάντα κείμενα, την προσέγγισή της θα αναγγείλουν στους “εκλεκτούς” ορισμένα γεγονότα, λεγόμενα και “σημεία των καιρών”, όπως πόλεμοι, πολιτικές και κοινωνικές αναστατώσεις, θλίψη μεγάλη επί της Γης, παράδοξα φυσικά φαινόμενα, ηθική χαλάρωση και αύξηση της αδικίας και αμαρτίας “και δια το πληθυνθήναι την ανομίαν ψυγήσεται η αγάπη των πολλών”. Τέλος το Ευαγγέλιο θα κηρυχθεί “πάση τη κτίσει”, ενώ ψευδοπροφήτες θα εμφανισθούν με αποκορύφωμα την εμφάνιση του ενσαρκωμένου την αμαρτία και την άρνηση του “Αντίχριστου”.

Η Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, κατά το Ευαγγέλιο και την Χριστιανική παράδοση θα είναι αιφνίδια, αντιληπτή στους πάντες και μη επιδεχόμενη παρερμηνείας ή αμφισβήτησης “ως η αστραπή η οποία φαίνεται από Ανατολών έως Δυσμών”. Τα κορίτσια που ντύνονται νυφούλες και συμμετέχουν στην πομπή προς τον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου ξεκινούν από την κεντρική πλατεία της Κορησού τραγουδώντας χαρούμενα την έλευση της άνοιξης μιας εποχής γεμάτης λουλούδια,μυρωδιές και χαρά όπως επίσης μεταλαμπαδεύουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως του Λαζάρου!!! Γυρνάνε τρείς φορές περιμετρικά του Ιερού Ναού τραγουδώντας το ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό τραγούδι ”ξύπνα Λάζαρε και μην κοιμάσαι τώρα λάλησαν τα χελιδόνια…”!!

Μετά το πέρας της εκδηλώσεως ο Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Κορησού ”Ο Άγιος Διονύσιος” διανέμει δωράκια στα κοριτσάκια που ντύθηκαν νυφούλες ενώ προσφέρει κεράσματα στους παρευρισκόμενους!

Γράφει ο Θεμελής Αναστάσιος

Ανοίξτε την παρακάτω Photo Gallery του 2019 για να δείτε τις φωτογραφίες σε υψηλότερη ανάλυση