Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 30-39 ετών

Από το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας άνοιξε η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca οι πολίτες 30-39 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση.

Για τους πολίτες 30-39 ετών που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση η πλατφόρμα ανοίγει Τρίτη 27/4, στις 12μμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα social media επικράτησαν στιγμές χαράς, με τους πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας να ανακοινώνουν με ενθουσιασμό ότι έκλεισαν το ραντεβού τους, με την πρώτη δόση να γίνεται ακόμα και τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, γνωστοποίησε πως «τα ραντεβού είναι αρκετά», υπογραμμίζοντας ότι «κάποιος που θα κλείσει αύριο ραντεβού, μπορεί να εμβολιαστεί ακόμα και την επόμενη μέρα».

Οι 40άρηδες

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για εμβολιαστικά ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 40-49 ανακοίνωσε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ειδικότερα:

  • Την Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών για τα εμβόλια της AstraZeneca.
  • Το Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 45-49 ετών και για τα 4 διαθέσιμα εμβόλια.

Μειώνεται ο χρόνος μεταξύ των 2 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca

Η δυνατότητα για εμβολιασμό με AstraZeneca στους νεότερης ηλικίας πολίτες – που με βάση την προτεραιοποίηση θα περίμεναν μέχρι τον Ιούνιο να κλείσουν ραντεβού- δίδεται με μία επιπλέον, σημαντική τροποποίηση αναφορικά με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, με τη 2η δόση.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε το «πράσινο φως» ώστε η 2η δόση να μπορεί να γίνεται σε διάστημα 8 έως 11 εβδομάδων από την 1η δόση. Μάλιστα, αυτή η δυνατότητα θα δίδεται από τη Μεγάλη Πέμπτη – ώστε να προσαρμοστεί και το σύστημα των ραντεβού– σε όλους όσοι κλείνουν ραντεβού καθώς και σε όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού από σήμερα. Έτσι, ο πολίτης θα μπορεί να μπαίνει στην πλατφόρμα και να «μετακινεί» νωρίτερα το ραντεβού του έως το διάστημα των 8 εβδομάδων από την 1η δόση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως όποιος εμβολιαστεί για παράδειγμα στις αρχές Μαϊου, θα μπορεί να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με τη 2η δόση στο τέλος Ιουνίου.

«Το πρόγραμμα παραμένει σταθερό, η πρώτη από τη δεύτερη δόση να απέχει 12 εβδομάδες. Με αυτό το σχήμα έχει επιτευχθεί το άριστο ανοσολογικό αποτέλεσμα. Αλλά εάν κάποιος δικαιούχος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες, αυτό μπορεί να είναι εφικτό, γιατί μπορεί να έχει προσωπικούς λόγους, με μία μείωση από πλευράς ανοσολογικής, με μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοιας που να μεταβάλλει, να αλλοιώνει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού» εξήγησε κατά τη χθεσινή ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Το περασμένο Σάββατο άνοιξε η πλατφόρμα τους πολίτες 50-54 ετών, ενώ την περασμένη Τετάρτη είχε ανοίξει η πλατφόρμα για την ομάδα 55-59.

Στις ιδιωτικές δομές υγείας οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Johnson&Johnson

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα των ελεγκτικών μηχανισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, του FDA και τουCDC, καθώς και της ευρωπαϊκής αρχής, EMA, γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης της χορήγησης του εμβολίου Johnson&Johnson στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, κυρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πρακτικό εμβόλιο, αποτελεσματικό άνω του 80%, για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, άνω του 90% για την πρόληψη της νοσηλείας και φτάνει το 100% για την πρόληψη των θανάτων.

Ήδη η χώρα μας έχει παραλάβει 33.600 δόσεις και οι εμβολιασμοί έχουν δρομολογηθεί για την Τετάρτη 5 Μαΐου. Προς την κατεύθυνση αυτή διευρύνεται ο αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων με τη συμβολή και του ιδιωτικού τομέα (ιδιωτικές κλινικές, πολυιατρεία, διαγνωστικά κέντρα κα). Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στις ιδιωτικές δομές υγείας θα διενεργούνται εμβολιασμοί κατά κύριο λόγο με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson, αρχής γενομένης ενδεχομένως και την άλλη εβδομάδα με τις ιδιωτικές κλινικές. Στελέχη του συγκεκριμένου πεδίου βρίσκονται σε προετοιμασία των εμβολιαστικών κέντρων, αναμένοντας τις μεγάλες παραλαβές εμβολίων από τον επόμενο μήνα και μέχρι τον Ιούνιο – 1,35 εκατ. εμβόλια.

Οι αυξημένες παραλαβές εμβολίων για το δίμηνο Μαϊου- Ιουνίου «εγγυώνται» την πρόσβαση όλων στο εμβόλιο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των παραλαβών, η Ελλάδα αναμένει 2.150.000 δόσεις από την εταιρεία Pfizer/BioNTech τον Μάιο και 2.425.000 δόσεις τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Moderna αναμένονται 354.000 δόσεις τον Μάιο και 308.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η εταιρεία Astrazeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις ακριβείς παραδόσεις ωστόσο υπολογίζονται σε περίπου 450.000 – 500.000 δόσεις κάθε μήνα.

Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει ως εξής:

  • Οι 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 62%, με κλεισμένα ραντεβού στο 67%
  • Οι 80-84 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 62%, με κλεισμένα ραντεβού στο 67%
  • Οι 75-79 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 71%, με κλεισμένα ραντεβού στο 78%
  • Οι 70-74 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 55%, με κλεισμένα ραντεβού στο 73%
  • Οι 65-69 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 35%, με κλεισμένα ραντεβού στο 71%
  • Οι 60-64 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 51%, με κλεισμένα ραντεβού στο 64%
  • Οι 55-59 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 53%
  • Οι 50-54 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 43%.