Καστοριά: Η λίμνη είναι μόνο η αφορμή…

Καστοριά: Ένας τόπος για να ανανεωθείς και να φρεσκάρεις την διάθεσή σου. Μία πόλη ανοιχτή και φιλόξενη, που συνδυάζει απλόχερα το μεγαλείο της φύσης και τη ζωντάνια των ανθρώπων της.

Τώρα που οι συνθήκες μας επιτρέπουν ξανά να ταξιδέψουμε, ας δούμε τι είναι αυτό που κάνει μοναδική την Καστοριά και γιατί θεωρείται ένας must προορισμός.

φωτογραφία Ioannis Ioannidis

Η Καστοριά ξεχωρίζει στη Βόρεια Ελλάδα για τη μεγαλοπρέπεια των αρχοντικών της με θέα τη λίμνη. Το καλύτερο σκηνικό για περιπάτους και εμπειρίες, εκεί που αισθάνεσαι πως ο χρόνος λειτουργεί διαφορετικά. Μια πόλη που θέλει να την περπατήσεις, να χαθείς στα καλντερίμια και να αφεθεί το βλέμμα σου στα καλόγουστα κτίσματα που μεταφέρουν μία αύρα πολιτισμού και χλιδής άλλων αιώνων.

Στην Καστοριά, το υγρό στοιχείο της λίμνης που πρωταγωνιστεί θα σε μαγέψει. Το φτερούγισμα και ο ήχος των πτηνών από την σπάνια πανίδα που ζει εκεί, σε συνδυασμό με το τοπίο της φυσικής λεκάνης που περικλείεται από βουνά, δημιουργούν στον επισκέπτη τη διάθεση ζεν που αναζητά.

Φωτογραφία Πέτρος Σαρηπανίδης

Σε μία έκταση 30 χλμ., η διαδρομή περιμετρικά της λίμνης της Καστοριάς, σε μία βαθύσκιωτη παραλίμνια έκταση από ιτιές και λεύκες, προσφέρει ένα ιδανικό τοπίο για όσους αγαπούν τις δραστηριότητες στη φύση.

Αξίζει να νοικιάσεις ένα ποδήλατο και να κάνεις την παραλίμνια βόλτα, με ότι καιρό κι αν έχει. Περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία και εγκαταστάσεις για πικνίκ, είναι η ιδανική πρόταση για απόδραση στον καθαρό αέρα. Για κάθε επισκέπτη που αποφεύγει τον συνωστισμό, που αθλείται, που θέλει να προσφέρει στον εαυτό του στιγμές απόλυτης ηρεμίας και γαλήνης.

φωτογραφία Dina Papageorgiou

Στη βόλτα γύρω από τη λίμνη, θα συναντήσεις το επισκέψιμο σπήλαιο του Δράκου. Τα μεγάλα χερσαία και λιμναία τμήματα αλλά και ο σταλακτικός διάκοσμος θα σε εντυπωσιάσουν. Μια εμπειρία για μικρούς και μεγάλους.

Λίγο πιο κάτω, η εντυπωσιακή Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας θα σε ταξιδέψει πίσω στον 11ο αιώνα. Αποτελεί έναν βυζαντινό θησαυρό ενώ προσφέρει ένα ακόμη υπέροχο θέμα φωτογραφίας στους λάτρεις της τέχνης. Αν αγαπάς την φωτογραφία σίγουρα αυτή η διαδρομή, όπως και το εσωτερικό της πόλης της Καστοριάς, θα σε εμπνεύσουν για τα επόμενα καρέ σου.

Ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της φύσης αλλά και της γαστρονομίας
Στη λίμνη της Καστοριάς δραστηριοποιούνται και σύλλογοι που ασχολούνται με την κωπηλασία, την ιστιοπλοΐα, το υδάτινο σκι ενώ υπάρχουν και δραστηριότητες όπως το κανό – καγιάκ, με αντίστοιχες αθλητικές διοργανώσεις να προσφέρουν μοναδικό θέαμα στους επισκέπτες.

Η πόλη της Καστοριάς συνδυάζει τα πάντα. Εκπληκτική -κρυφή- γαστρονομία, ιδιαίτερα στέκια και γραφικά δρομάκια. Συνδύασε τη βόλτα και τις δραστηριότητες σου στην φύση και τον καθαρό αέρα, με έναν περίπατο στο γραφικό Ντολτσό και το Απόζαρι. Θα εντυπωσιαστείς με τα σημαντικά αρχοντικά που διατηρούνται και από την πλούσια αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική παράδοση της πόλης. Μία θεματική ξενάγηση για τα μνημεία και την βυζαντινή ιστορία της πόλης θα έρθει να ολοκληρώσει το ταξίδι σου.

φωτογραφία Christos Zorpidis

Η Καστοριά είναι μία πόλη με πολλά πρόσωπα και με μία μόλις επίσκεψη μπορεί να σε ταξιδέψει σε διαφορετικά σημεία που το καθένα να έχει τη δική του πρόταση. Το παιχνίδι με τη φύση είναι συνεχές, η αρχιτεκτονική και ο πολιτισμός είναι παντού. Το Βυζάντιο συναντά τη Νεολιθική περιοχή και η Οθωμανική περίοδος τη σύγχρονη.

Φεύγοντας από την πόλη, μην ξεχάσεις να πάρεις τοπικά προϊόντα όπως τα περίφημα φασόλια και μήλα, τα εξαιρετικά τυριά αλλά και υψηλής ποιότητας κρασί και τσίπουρο που παράγεται στην περιοχή. Στην επιστροφή για τον τόπο κατοικίας σου, θα σκέφτεσαι πως η επίσκεψη στην πόλη της Καστοριάς δεν ήταν μόνο μία απόδραση, αλλά μια εμπειρία που θα τη κουβαλάς για πάντα μέσα σου. Το ησυχαστήριο σου για στιγμές χαλάρωσης σε ένα αστικό τοπίο δίπλα στη φύση.

Μια εκδρομή στην Καστοριά θα είναι το ιδανικό ίσως αντίδοτο μετά από μια δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας. Μια αναζωογονητική απόδραση που θα σου θυμίσει ξανά ότι η Ελλάδα κρύβει πολλά διαμάντια!