Φυσικά συστατικά που απωθούν τα κουνούπια

Σίγουρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα του φαρμακείου, αλλά τα φυσικά εντομοαπωθητικά αποτελούν μια καλή (συμπληρωματική τουλάχιστον) λύση.

Οι άνθρωποι είμαστε συνήθως ευάλωτοι στα τσιμπήματα κουνουπιών λόγω κάποιου συνδυασμού αρώματος, φωτός, θερμότητας και υγρασίας. Αν είστε κι εσείς μαγνήτης κουνουπιών, θα έχετε μάλλον κουραστεί κάθε καλοκαίρι να νιώθετε συνεχώς φαγούρα και να ξύνεστε. Διαφορετικά είδη κουνουπιών – όπως αυτά που μεταφέρουν ελονοσία – προτιμούν τα βακτήρια και τον ιδρώτα. Άλλα έλκονται από το διοξείδιο του άνθρακα και από συγκεκριμένες οσμές του σώματος (κυρίως των χεριών).

Σίγουρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εντομοαπωθητικά του φαρμακείου, αλλά αν κάθεστε συχνά στη βεράντα, στην αυλή τα φυσικά εντομοαπωθητικά αποτελούν μια καλύτερη (συμπληρωματική τουλάχιστον) λύση.

10 φυσικά συστατικά που απωθούν τα κουνούπια

1. Έλαιο ευκαλύπτου και λεμονιού

Χρησιμοποιείται ήδη από τη δεκαετία του ’40 και είναι από τα πιο δημοφιλή εντομοαπωθητικά έλαια. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ένα μείγμα που περιέχει 32% από αυτό το έλαιο παρείχε πάνω από 95% προστασία κατά των κουνουπιών για τρεις ώρες.

2. Λεβάντα

Τα θρυμματισμένα άνθη λεβάντας παράγουν ένα άρωμα και ένα έλαιο που απωθεί τα κουνούπια. Η λεβάντα έχει επίσης αναλγητικές, αντιμυκητιασικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την πρόληψη, καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα από τα τσιμπήματα.

3. Έλαιο κανέλας

Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη στην Ταϊβάν, το έλαιο κανέλας μπορεί να εξοντώσει τα αυγά κουνουπιών. Μπορεί επίσης να δράσει εντομοαπωθητικά για ενήλικα κουνούπια.

4. Έλαιο θυμαριού

Όσον αφορά στην απώθηση κουνουπιών με ελονοσία, το θυμάρι είναι ένα από τα καλύτερα συστατικά για παροχή προστασίας. Σε μια έρευνα αποδείχτηκε ότι 5% έλαιο θυμαριού παρείχε ένα ποσοστό προστασίας 91%. Καλή λύση είναι να κάψετε επίσης φύλλα θυμαριού.

5. Έλαιο σόγιας

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Εντομολογίας από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, τα προϊόντα που έχουν ως βάση τους τη σόγια παρέχουν μακροχρόνια προστασία από τα κουνούπια.

6. Σιτρονέλλα

Η σιτρονέλλα είναι ένα φυσικό και αποτελεσματικό αιθέριο έλαιο που δρα κατά των κουνουπιών. Φτιάχνεται από ένα μίγμα βοτάνων και είναι βασικό συστατικό σε πολλά εντομοαπωθητικά για κουνούπια. Σε εξωτερικό χώρο, τα κεριά σιτρονέλλας παρέχουν μέχρι και 50% έξτρα προστασία.

7. Έλαιο τεϊόδεντρου

Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αιθέρια έλαια τα τελευταία χρόνια και ειδικά στην Αυστραλία. Είναι κυρίως γνωστό για τις αντισηπτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες. Αλλά πρόσφατες έρευνα επίσης δείχνουν ότι το έλαιο τεϊόδεντρου είναι και αποτελεσματικό απωθητικό κουνουπιών.

8. Γερανιόλη

Η γερανιόλη είναι ένα είδος αλκοόλης που χρησιμοποιείται σε αρώματα κυρίως. Προέρχεται από φυτικά έλαια όπως η σιτρονέλλα, το λεμονόχορτο και το τριαντάφυλλο. Ως συστατικό για την απώθηση των κουνουπιών, είναι γνωστό πως λειτουργεί αποτελεσματικά για δύο ή τέσσερις ώρες.