Σήμερα οι αποφάσεις για απαγόρευση κυκλοφορίας, μουσική στην εστίαση και δεξιώσεις

Κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας – Ποιο Σαββατοκύριακο θα επιτραπεί η μουσική στην εστίαση

Ημέρα ανακοινώσεων είναι η σημερινή για την άρση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ για την ανάσχεση της πανδημίας κορονοϊού που πλήττει και τη χώρα μας. Ωστόσο καταλύτης για τις τελικές αποφάσεις των ειδικών θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα συνεκτιμηθεί η μέχρι σήμερα πορεία του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων.

Οι ειδικοί της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία για την χαλάρωση των πολιτών που παρατηρείται σε διάφορες περιοχές της χώρας, με κορυφαίο παράδειγμα τα διάφορα (και πολυπληθή) κορονοπάρτι. Ωστόσο, η εκτίμησή τους είναι ότι έχουμε εισέλθει σε περίοδο ύφεσης της πανδημίας.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στη σημερινή κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, σε συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασης της υποεπιτροπής επιδημιολόγων

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα δείχνουν ότι η κυκλοφορία τις νυχτερινές ώρες αναμένεται παραταθεί κατά μία ώρα, δηλαδή η απαγόρευση θα ξεκινάει από τις 01:30, αντί για τις 00.30 που ισχύει σήμερα, προκειμένου και να τονωθεί η κίνηση στις τουριστικές περιοχές της χώρας. Στις τάξεις των ειδικών πάντως φαίνεται πως έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο της πλήρους κατάργησης του μέτρου.

Παράλληλα, θα έχουμε και το τέλος της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση το πιθανότερο από το επόμενο Σαββατοκύριακο αν και υπάρχουν εισηγήσεις η άρση της απαγόρευσης να ισχύσει από αυτό το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες στις ανακοινώσεις που αναμένεται να γίνουν σήμερα, Τετάρτη, 9 Ιουνίου, θα έχουμε νέες οδηγίες για τις δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων. Συγκεκριμένα, αναμένεται να αυξηθεί το όριο των ατόμων και ενδεχομένως και κάποιες άλλες οδηγίες που θα δοθούν από τώρα μεν αλλά θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου.

Το πιθανότερο είναι να αποφασιστεί η αύξηση των καλεσμένων στις δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων. Οι καλεσμένοι θα αυξηθούν από 100 που είναι μέχρι σήμερα σε 200 με 300, ενώ σταδιακά θα γίνουν ακόμα περισσότεροι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ωστόσο, ο αριθμός θα είναι πάντα συγκεκριμένος, ποτέ ανεξέλεγκτος.

Ένα ακόμα θέμα που πρόκειται να συζητηθεί είναι αυτό των πανηγυριών, με την ανησυχία για τοπικές εξάρσεις της πανδημία να είναι έκδηλη στις τάξεις των επιστημόνων τόσο λόγω του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που θα βρεθούν σε αυτά όσο και λόγω της άτακτης φύσης των συγκεκριμένων κοινωνικών εκδηλώσεων.