Πλησιάζει το τέλος των self test για όσους έχουν εμβολιαστεί

Στο τραπέζι η απαλλαγή από self test για εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Για 107 χιλιάδες ραντεβού για εμβολιασμό, που κλείστηκαν χθες έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Το πιο ενδιαφέρον με το ευρύτερο κομμάτι του εμβολιασμού είναι το ότι χθες κλείστηκαν 107.000 ραντεβού.

Δηλαδή, 70.000 ραντεβού κλείστηκαν από εκείνους για τους οποίους άνοιγε αμιγώς η πλατφόρμα (για την ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών), αλλά και 37.000 πολίτες από άλλες ηλικιακές κατηγορίες που δεν είχαν κλείσει το ραντεβού τους τόσο καιρό μπήκαν και το έκλεισαν χθες.

Τρέχει η διαδικασία και συνεχώς κλείνονται νέα ραντεβού».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «όσο έρχονται παραλαβές εμβολίων τόσο θα προστίθενται εφοδιαστικές γραμμές. Οπότε πολύ σύντομα θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη προσφορά» και επανέλαβε ότι το σύστημα έχει ευελιξία σε σχέση με το μέρος, στο οποίο επιθυμεί να εμβολιαστεί κάποιος.

Όσον αφορά στο ψηφιακό πιστοποιητικό ο υπουργός επεσήμανε ότι έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής 350 χιλιάδες πιστοποιητικά, 9 χώρες έχουν μπει στην διαδικασία και από την 1η Ιουλίου μπαίνουν όλες, ενώ σημείωσε ότι εξετάζεται η πιθανότητα άρσης της υποχρεωτικότητας του self test για όσους είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν περάσει τον ιό.

Για την ψηφιακή κάρτα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα σχεδιάζεται μια εφαρμογή που θα μπορεί ο πολίτης να βλέπει τα δεδομένα του, «έχουμε μια στρατηγική να δώσουμε πρόσβαση στους πολίτες στα δεδομένα τους.

Η ψηφιακή κάρτα θα έρθει ως μια εφαρμογή του χρόνου όπου θα μπορεί ο πολίτης να βλέπει με ευκρινή τρόπο τι δηλώνει ο εργοδότης του, όπως ώρα προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία του».

Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε και για την ψηφιοποίηση τίτλων σπουδών, «μέχρι τώρα έχει γίνει με τα απολυτήρια λυκείων, ενώ στην πορεία θα γίνει φέτος και για τα πανεπιστήμια. Το βασικό σημείο είναι να σταματήσουμε να διακινούμε χαρτιά και να διακινούμε πληροφορίες».