Το να γεμίζουμε το ποτήρι μας με μπίρα απαιτεί πολύ περισσότερα από το να ρίχνουμε απλώς το υγρό από το ένα δοχείο στο άλλο. Είναι ένα είδος τέχνης, όπως και επιστήμης κι έχει κι αυτό τη δική του μεθοδολογία, τις σταθερές και τις μεταβλητές.
Οι Γερμανοί, λόγω της… ειδικότητάς τους στις μπίρες, ξέρουν κάτι παραπάνω τόσο στο να τη φτιάχνουν, όσο και στο να την πίνουν, αλλά και να γεμίζουν το ποτήρι τους με το σωστό τρόπο. Κανείς δεν ισχυρίζεται βέβαια ότι στο τέλος δεν θα απολαύσετε την μπίρα σας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αλλά γιατί να μην καταφέρετε να έχετε το 100% της απόλαυσης με μερικές σωστές τεχνικές;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πώς θα βάλουμε την μπίρα μας στο ποτήρι εξαρτάται από το τι είδος μπίρας πίνουμε. Για όσους δεν γνωρίζουν, υπάρχουν 3 είδη: η lager, η pilsner και η μπίρα σιταριού και κάθε μια από αυτές θέλει διαφορετικό χειρισμό. Βοηθάει, επίσης, να ξέρετε ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη μπίρας σιταριού, με κάποιες από αυτές να έχουν περισσότερη μαγιά από άλλες. Ας δούμε, όμως, τι πρέπει να γνωρίζετε.
«Αγκαλιάστε» τον αφρό
Κάτι που πρέπει να ξέρετε με τη γερμανική μπίρα είναι ότι χρειάζεστε έναν καλό αφρό. Αυτό σημαίνει περίπου 4 εκατοστά ύψος, το οποίο θεωρείται στάνταρ στη Γερμανία, όπου η μπίρα χωρίς αφρό θεωρείται λάθος. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αρκετά ποτήρια έχουν σημάδι που δείχνει μέχρι πού πρέπει να τα γεμίσει κάποιος με μπίρα, έτσι ώστε να αφήσει χώρο για τον αφρό της.
Αναζητήστε τη μαγιά
Η γερμανική μπίρα σιταριού συγκεντρώνει ίζημα μαγιάς στον πάτο του μπουκαλιού, το οποίο, μάλιστα, θεωρείται νοστιμιά που δεν πρέπει να αφήσει κάποιος να πάει χαμένη. Γι’ αυτό, βεβαιωθείτε ότι όταν γεμίζετε το ποτήρι σας με τέτοια μπίρα, θα συμπεριλάβετε και τα κομματάκια μαγιάς.
Ξεχάστε τα φρούτα
Οι γερμανικές μπίρες είναι γενικότερα κατά των φρούτων, με μόνο μία εξαίρεση κι αυτή είναι η σταρένια, διαυγής kristallweizen, χωρίς ίζημα, η οποία χρειάζεται λεμόνι. Όλες οι υπόλοιπες είναι καλύτερο να πίνονται σκέτες, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Μάθετε τον κανόνα των 3 δαχτύλων
Στο Oktoberfest κυκλοφορεί ένας κανόνας, που ονομάζεται ο κανόνας των 3 δαχτύλων. Αυτό σημαίνει ότι ο αφρός στην μπίρα σας πρέπει να έχει το φάρδος 3 δαχτύλων. Τα επόμενα 3 δάχτυλα πρέπει να είναι η μπίρα που πίνετε και τα επόμενα 3 πρέπει να… πεταχτούν, καθώς θα είναι το υπόλοιπο της μπίρας που θα έχει ζεσταθεί μέχρι να το πιείτε. Αν και πολλοί πιστεύουν χαριτολογώντας, ότι αυτό τον κανόνα τον έφταιξαν οι ιδιοκτήτες των τεντών του φεστιβάλ.
Ποτέ μην μπερδεύετε μπίρες
Ένας από τους πιο σημαντικούς κανόνες, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να μην προσθέτουμε ποτέ παλιά μπίρα σε καινούργια. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα σας έχει μείνει λίγη μπίρα και θα θελήσετε να ξαναγεμίσετε το ποτήρι σας, φροντίστε να τελειώσετε ό,τι έχει μείνει ή (σύμφωνα με τον κανόνα των 3 δαχτύλων) να το… πετάξετε.
Μπίρα σιταριού
Οι μπίρες σιταριού και οι pilsner είναι πιο «εκρηκτικές» από τις lager, που σημαίνει ότι έχουν περισσότερο ανθρακικό. Πρέπει, λοιπόν, να γεμίζουμε το ποτήρι σε γωνία, ή να βάζουμε το μπουκάλι μέσα στο ποτήρι, αλλά και να το γεμίζουμε αργά. Συγκεκριμένα:
1. Κρατήστε γωνία 45 μοιρών για να γεμίσετε το ποτήρι σας. Κάποιοι ειδικοί, μάλιστα, συστήνουν ακόμη μεγαλύτερη γωνία, τόση που το ποτήρι να φτάνει σχεδόν οριζόντια.
2. Ακουμπήστε αργά το λαιμό του μπουκαλιού στο ποτήρι.
3. Δημιουργήστε κλίση προς τα πάνω με το μπουκάλι, η άκρη του οποίου πρέπει να βρίσκεται μέσα στο υγρό, καθώς χύνεται αργά. Δώστε έμφαση στο αργά.
4. Τραβήξτε το μπουκάλι έξω –και πάλι αργά- μόλις γεμίσετε το ποτήρι σας στα 2/3 με μπίρα.
5. Τώρα ρίξτε το υπόλοιπο λίγο πιο γρήγορα, προκειμένου να δημιουργήσετε αφρό.
6. Μην ρίξετε ολόκληρο το περιεχόμενο του μπουκαλιού στο ποτήρι. Κρατήστε λίγη μπίρα μέσα στο μπουκάλι, έτσι ώστε να ανακατέψετε το ίζημα, όπου βρίσκεται όλη η γεύση. Αν δεν έχετε, λοιπόν, θέμα με την πέψη της μαγιάς, στροβιλίστε το μπουκάλι κουνώντας τον καρπό σας κι αφού ανακατευτεί η μαγιά, προσθέστε τη στο πιάτο σας.
Pilsner
1. Κρατήστε το ποτήρι σας σε γωνία 45 μοιρών.
2. Βάλτε την μπίρα σχετικά γρήγορα και σταματήστε όταν φτάσετε να έχετε ξεπεράσει τη μέση του περιεχομένου του μπουκαλιού.
3. Δώστε λίγο χρόνο στον αφρό να «στρώσει», ιδανικά 1 λεπτό.
4. Συνεχίστε να βάζετε λίγη ακόμα μπίρα, δώστε και πάλι λίγο χρόνο στον αφρό και επαναλάβετε μέχρι να αδειάσει το μπουκάλι. Στη Γερμανία, η pilsner χρειάζεται αρκετά λεπτά μέχρι να γεμίσει σωστά στο ποτήρι, τυπικά γύρω στα 7, αν και λίγοι ακολουθούν πιστά το χρόνο, περιορίζοντάς τον στα 3, όπου και πάλι το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό.
Lager
Σε αντίθεση με την μπίρα σιταριού, εδώ βάζουμε μόνο την άκρη του μπουκαλιού στο ποτήρι. Λόγω, μάλιστα, του ότι έχει λιγότερο ανθρακικό, μπορούμε να τη βάλουμε πιο γρήγορα.
1. Κρατήστε το ποτήρι σας σε γωνία 45 μοιρών.
2. Ακουμπήστε την άκρη του στομίου στο ποτήρι.
3. Χύστε την μπίρα σχετικά γρήγορα και σταθερά.
4. Αρχίστε να ισιώνετε το ποτήρι όταν γεμίσει περίπου στα 2/3, για να δημιουργήσετε ένα ωραίο στρώμα αφρού.
5. Αφήστε τον αφρό να «στρώσει» για μερικά δευτερόλεπτα.
Στην υγειά σας!