Ως κάτοικος της περιοχής αλλά πρωτίστως ως πολίτης και δημότης, έχω να παρατηρήσω, να καταθέσω και να σχολιάσω
Παρακολουθώντας την πρόταση ανάπλασης της νότιας παραλίας, (ΕΔΩ) που αναδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες στα τοπικά ΜΜΕ και ΜΚΔ, και μελετώντας σε μια πρώτη προσέγγιση τα σχετικά σχέδια που αναρτήθηκαν, ως κάτοικος της περιοχής αλλά πρωτίστως ως πολίτης και δημότης, έχω να παρατηρήσω, να καταθέσω και να σχολιάσω τα παρακάτω.
1) Ο σχεδιασμός προβλέπει την «εξαφάνιση» της κάθε είδους εδαφιαίας βλάστησης και πράσινου και αντικατάστασή του με διαφόρων μορφών πλακοστρώσεις. Κατά την γνώμη μου τραγική επιλογή όταν:
α) το πράσινο, η θέση του, η ποσότητά του, αποτελούν δείγμα επιπέδου ποιότητας ζωής του δημότη και αφορά όλους τους δημότες βεβαίως της πόλης.
β) η αισθητική του τοπίου βλάπτεται ανεπανόρθωτα όταν υπάρχει μια συνεχόμενη γραμμή πρασίνου από την είσοδο της πόλης, συνεχίζει στην εν λόγω παραλία και επεκτείνεται περιμετρικά της χερσονήσου μέχρι και την βόρεια παραλία για να καταλήξει στις πλατείες Ειρήνης, Μακεδονομάχων και Καραβαγγέλη, και με την παρέμβαση αυτή διακόπτεται αναίτια και αντικαθίσταται από πλακοστρώσεις.
γ) οι ήδη υπάρχουσες νησίδες και πρασιές αποτελούν χώρους ξεκούρασης και αναψυχής των πολιτών παρά την παράνομη κατάληψη μεγάλου μέρους αυτών από τις επιχειρήσεις εστίασης-αναψυχής της περιοχής ή την επίσης παράνομη συναίνεση παραχώρησή τους από τον Δήμο σε μια ανισοβαρή αντιμετώπιση άλλων ομοειδών επιχειρήσεων της πόλης.
δ) η κρατούσα κατάσταση, ακόμη και με όσα αναφέρονται στην περίπτωση (γ), και παρόλη την αντιαισθητική σε πολλές περιπτώσεις παρέμβαση των επιχειρήσεων, αναδεικνύει μια αίσθηση χρωματικής άτακτης και άναρχης «αρμονίας» με την οποία ενίοτε διαφωνώ, αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ πιο θελκτική από το προτεινόμενο αποστειρωμένο, τακτοποιημένο, άψυχο, απογυμνωμένο και παράταιρο στην αισθητική του τοπίου σχέδιο (βλ. φωτογραφίες στην αρχική σελίδα της πρόσκλησης).
ε) η απαλοιφή του πράσινου (νησίδες, πρασιές, παρκάκια, κλπ) εκτός των παραπάνω, και παρά την διατήρηση κάποιων δέντρων από τα υπάρχοντα ή και την φύτευση νέων, θεωρώ πως είναι βέβαιο ότι θα γίνει αφορμή για υψηλότερες θερμοκρασίες του θερινούς μήνες στην περιοχή η οποία ως γνωστόν είναι ίσως η θερμότερη της πόλεως. Το υπάρχον πράσινο οπωσδήποτε μετριάζει αυτή την κατάσταση και η καταστροφή του, εκτός των άλλων θα δημιουργήσει συνθήκες δυσφορίας στους θαμώνες των επιχειρήσεων εστίασης-αναψυχής, με ενδεχόμενη ζημιογόνο κατάληξη.
2) Καταργούνται οι χώροι στάθμευσης επί της Μ. Αλεξάνδρου στην πλευρά προς το παραλιακό μέτωπο και αναπτύσσεται ποδηλατόδρομος μερικών εκατοντάδων μέτρων, γεγονός το οποίο γεννά δύο ερωτήματα α) εάν εξυπηρετεί κάποια εύχρηστη σκοπιμότητα όταν οι ποδηλάτες από δρόμο κυκλοφορίας οχημάτων θα εισέρχονται και πάλι στον ίδιο, σε ελάχιστο χρόνο και β) έχει προβλεφθεί χώρος στάθμευσης των κατοίκων της περιοχής κατά προτεραιότητα, οι οποίοι τουλάχιστον εξυπηρετούνται έστω και με δυσκολία μέχρι σήμερα ενώ οι επιχειρήσεις καταλαμβάνουν αυθαίρετα χώρους με τοποθέτηση αντικειμένων προκειμένου να είναι ελεύθερη η είσοδος των καταστημάτων τους;
3) Η τοποθέτηση των καθιστικών σημείων (π.χ. παγκάκια) προτείνεται στην όσο πιο μακρυνή απόσταση από την λίμνη αναδεικνύοντας τον εκάστοτε χρήστη τους σε πολίτη β΄ κατηγορίας, και αυτό προφανώς για να εξυπηρετηθούν οι επιχειρήσεις της περιοχής εξασφαλίζοντας περισσότερο ενιαίο χώρο. Τραγική η τοποθέτησή τους ειδικά στο πρώτο κομμάτι από Διοικητήριο προς Σταυρό, όπου τα καθιστικά αναπτύσσονται ανάμεσα από την άσφαλτο και τον ποδηλατόδρομο μέχρι λίγο πριν το υπάρχον περίπτερο (2.-Σχέδιο-διαμόρφωσης-τελικής-πρότασης_ΠΙΝΑΚΙΔΑ-1-1 ΕΔΩ). ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!! (εκτός κι αν αντιλαμβάνομαι κάτι λάθος οπότε ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη).
4) Όσον αφορά τον χώρο της πλατείας στην στροφή της Μ. Αλεξάνδρου (3.-Σχέδιο-διαμόρφωσης_8η-λύση_ΠΙΝΑΚΙΔΑ-2 (ΕΔΩ) ) λίγο πριν την πίτσα Ρόμα, ο οποίος είναι χώρος αναψυχής και παιχνιδιού για παιδιά, οικογένειες ή και ενίοτε μικρών εκδηλώσεων, αυτός επίσης καταστρέφεται προκειμένου να εξασφαλιστούν επί πλέον θέσεις στάθμευσης, κάτι το οποίο θα μπορούσε να συνδυαστεί εάν σηκώνονταν κερκίδες κάτω από τις οποίες θα στάθμευαν αυτοκίνητα, ενώ παράλληλα ο χώρος θα διατηρούσε μια σχετική μορφή του και χρήση.
5) Η Τεχνική Περιγραφή της Προμελέτης (τελική (ΕΔΩ)) δείχνει πρόχειρη, ελλιπής με ισχνή επιχειρηματολογία και η οποία θα έπρεπε να συζητηθεί παράγραφο με παράγραφο ώστε να διευκρινιστούν οι επί μέρους προτάσεις και τα σχετικά σκεπτικά.
6) Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης (ΕΔΩ), συνεδριάζει για ένα τόσο σοβαρό θέμα και της οποίας η σύσταση γεννά ερωτήματα για το πόσο θα μπορέσει να ανταποκριθεί εμπεριστατωμένα αφού ικανό μέρος της αποτελεί συζητητές οι οποίοι δεν έχουν σχέση με την εν λόγω περιοχή και την πόλη ή και εξ αντικειμένου με την υπό συζήτηση Προμελέτη. Νομίζω στην παρούσα φάση γνώμη και ψήφο θα έπρεπε πρωτίστως να έχει το Τοπικό Συμβούλιο καθώς και πολίτες-κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής, στων οποίων τις θέσεις και συμπεράσματα θα μπορούσε να γνωμοδοτήσει επικουρικά η Επιτροπή. Το γεγονός ότι η συνεδρίαση θα γίνει διαδικτυακά, ενδεχομένως περιορίζει την έννοια της δημόσιας και ανοιχτής προς το κοινό συνεδρίασης αφού «…Οι συνεδριάσεις της επιτροπής είναι δημόσιες και η επιτροπή μπορεί με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών της να επιτρέπει να λάβουν το λόγο και πολίτες, πλέον των οριζόμενων, κατά την παρ. 1, ως μελών της, που παρευρίσκονται στη συνεδρίαση. (ΕΔΩ)», όπου βέβαια έστω και την ύστατη στιγμή θα μπορούσαν να διατυπωθούν επιπλέον προτάσεις και απόψεις. Ελπίζω τουλάχιστον τα σχετικά πρακτικά να δημοσιοποιηθούν ώστε να γνωστοποιηθεί η σχετική επιχειρηματολογία και ψηφοφορία.
Εν κατακλείδι, και μετά αυτή την πρώτη προσέγγιση του θέματος, θεωρώ πως η πρόταση της ΑΝ.ΚΟ χωλαίνει, πάντα κατά την προσωπική μου και ενδεχομένως ισχνή άποψη, αφού μου αφήνει μια αίσθηση προχειρότητας και βιασύνης προκειμένου να απορροφηθεί το σχετικό κονδύλιο το δυνατόν γρηγορότερα. Αυτή η βιασύνη όμως δεν αποτελεί πρόκριμα στο να δημιουργούμε προβλήματα και ανατροπές εκεί που με ήπιες χωροταξικές παρεμβάσεις στις ήδη υπάρχουσες επιφάνειες θα μπορούσαν να δοθούν λύσεις διατηρώντας αδιατάρακτη την συνύπαρξη ικανοποιημένων πολιτών, επιχειρηματιών και αισθητικών παρεμβάσεων.