Δύο αδέρφια, από την Ξηρολίμνη Κοζάνης, στο δρόμο για την κορυφή της Ευρώπης

Στo πλαίσιo των εργασιών του 25ου Συνεδρίου Νέων Αγροτών ορίστηκε επιτροπή αξιολόγησης υποψηφίων για την εκπροσώπηση στο διαγωνισμό του καλύτερου νέου αγρότη της Ευρώπης. Στην επιτροπή για την επιλογή του καλύτερου νέου Έλληνα αγρότη συμμετείχαν ο Γιώργος Βλόντζος, καθηγητής γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως πρόεδρος, η Μαργαρίτα Καλαφατάκη, δημοσιογράφος και υπεύθυνη επικοινωνίας του ΕΛΓΟ, ο Γιάννης Σάρρος, αρχισυντάκτης στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», και ο νικητής του διαγωνισμού του 2017 Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης από τα Χανιά. Στον διαγωνισμό πήραν μέρος 14 δράσεις. Το κύριο χαρακτηριστικό όλων ήταν το μεράκι και το ενδιαφέρον των νέων αγροτών για τη δουλειά τους. Οι νέοι αγρότες απέδειξαν ότι καινοτομούν και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αλλαγή του παραγωγικού παραδείγματος της χώρας. Η επιτροπή αξιολόγησης, έπειτα από εκτενή μελέτη των στοιχείων της κάθε πρότασης επέλεξε ως πρώτη αυτή του Κτήματος αδελφών Σεμερτζίδη.

Τα κριτήρια επιλογής

Τα κριτήρια που έθεσε η επιτροπή, σύμφωνα με τις υποδείξεις των διοργανωτών, είχαν σχέση με τη χρήση σύγχρονης και ανεπτυγμένης τεχνολογίας σε περιοχές που δεν είχε ξαναχρησιμοποιηθεί. Η καινοτομία, ως μοχλός ανάπτυξης με θετικό αντίκτυπο και στις άλλες εκμεταλλεύσεις μιας περιοχής, αποτέλεσε επίσης ένα από τα κριτήρια. Τέλος, άλλα σημαντικά κριτήρια ήταν η οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα, αλλά και η απήχηση στην αειφορία και την τοπικότητα και η ανάπτυξη συνεργατικής κουλτούρας μεταξύ των νέων αγροτών. Ο νικητής θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για την ανάδειξη του Καλύτερου Ευρωπαίου Νέου Αγρότη, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στις 17-18 Οκτωβρίου 2018. Ο διαγωνισμός, που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και από το Ευρωκοινοβούλιο.

Το Κτήμα αδελφών Σεμερτζίδη

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, η Καλλιόπη Σεμερτζίδου, αδελφή του Λάζαρου Σεμερτζίδη, παρουσίασε, με άψογο τρόπο, την καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αρωματικών φυτών στην Ξηρολίμνη Κοζάνης. Με ειλικρίνεια ομολόγησε ότι στο ξεκίνημα δεν είχαν ιδιαίτερες γνώσεις για τον τομέα της γεωργίας, καθώς για πολλά χρόνια ζούσαν στη Γερμανία. Με την επιστροφή τους στην Ελλάδα και για μεγάλο χρονικό διάστημα ασχολήθηκαν με την εστίαση.

Η δράση τους ξεκίνησε το 2012 σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική περίοδο. Η επιλογή τους να ασχοληθούν με τη γεωργία και ειδικότερα με καλλιέργειες που ξέφευγαν από την αγροτική παράδοση της περιοχής εξέπληξε την τοπική κοινωνία. Ωστόσο, με επιμονή και υπομονή, όπως εξηγεί στην «ΥΧ» η κα Σεμερτζίδου, πολλά μπορούν να επιτευχθούν: «Ξεπεράστηκαν τα πρώτα εμπόδια της εγκατάστασής μας στη γεωργία και η επένδυση άρχισε να αποδίδει καρπούς. Το πρώτο μας κτήμα είχε λεβάντα και ήταν 10 στρέμματα. Γνωρίσαμε τη γη και δουλέψαμε μαζί της με σεβασμό και αγάπη κι αυτή μας ανταπόδωσε με εξαιρετικής ποιότητας σοδειές. Εντάξαμε τα κτήματά μας στη βιολογική γεωργία μέσα από τον πιστοποιητικό οργανισμό της ΔΗΩ και σήμερα καλλιεργούμε συνολικά 250 στρέμματα. Εμπλουτίσαμε τις καλλιέργειες και με άλλα είδη αρωματικών φυτών που προσαρμόζονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας και παρουσιάζουν αξιόλογο ενδιαφέρον. Ιδιαίτερη βαρύτητα και έμφαση δώσαμε στην εκμηχάνιση των διαδικασιών καλλιέργειας των αρωματικών φυτών, με στόχο να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και παράλληλα να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Τα μηχανήματά μας αξιοποιούνται σήμερα και από άλλους παραγωγούς της περιοχής μας».

Επόμενο βήμα η δημιουργία αποστακτηρίου

Βλέποντας ότι η αγορά δίνει προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά και καλαίσθητα προϊόντα, η Καλλιόπη και ο Λάζαρος έκαναν το επόμενο βήμα τους, που αφορούσε στην τυποποίηση και στη συσκευασία των προϊόντων τους: «Με στόχο ένα τελικό προϊόν με την ποιότητα που επιθυμούμε, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε, αναλαμβάνοντας μόνοι μας την επεξεργασία και την τυποποίηση, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ποιοτικά πρότυπα. Όλη η διαδικασία από το χωράφι μέχρι και την τυποποίηση περνούν από τα δικά μας χέρια και γίνονται με τη δική μας επίβλεψη. Το 2016 ξεκινήσαμε τις εξαγωγές σε ευρωπαϊκές χώρες βάζοντας το πρώτο λιθαράκι για την υλοποίηση του επόμενου στόχου μας, που είναι η ακόμη μεγαλύτερη αναγνώριση των ελληνικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού και η δημιουργία ενός ισχυρού brand name με βασικό χαρακτηριστικό τη σταθερή και υψηλή ποιότητα. Δημιουργήσαμε 20 κωδικούς με τυποποιημένα προϊόντα σε ξερή δρόγη, αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Τα επόμενα βήματά μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου αποστακτηρίου και η επέκταση σε νέα προϊόντα, που αναδεικνύουν τον δυναμισμό του ελληνικού πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης».

Κλείνοντας, η κα Σεμερτζίδου αναφέρθηκε στην επιλογή της οικογενειακής της επιχείρησης να εκπροσωπήσει τη χώρα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για τον καλύτερο νέο αγρότη: «Η απόφαση της επιτροπής να επιλέξει τον αδελφό μου και εμένα για τη συμμετοχή μας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό μάς τιμά ιδιαίτερα και μας ανοίγει έναν καινούργιο δρόμο για να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας. Παράλληλα, θα μας δοθεί η ευκαιρία να αναδείξουμε τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και έναν τρόπο παραγωγής που σέβεται το περιβάλλον και τον καταναλωτή. Επίσης, θέλουμε να δείξουμε στους νέους της χώρας μας ότι η ελληνική γεωργία και η κτηνοτροφία έχουν μέλλον, αρκεί οι νέοι να πιστέψουν στον εαυτό τους και να γίνουν καινοτόμοι και δημιουργικοί. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της ΠΕΝΑ για την εμπιστοσύνη τους να στηρίξουν την υποψηφιότητά μας».

Γιάννης Σάρρος

ypaithros.gr