Ο καιρός “τρελάθηκε”, χιόνια στη Βραζιλία… μετά από 64 χρόνια

Η Βραζιλία… «γνώρισε» το χιόνι μετά από 64 χρόνια, καθώς δρόμοι δεκάδων πόλεων της χώρας καλύφθηκαν από ένα «λευκό» στρώμα, σε ένα από τα τελευταία μέρη στον πλανήτη που θα περίμενε κανείς να φτιάξει χιονάνθρωπο.

Το σφοδρό κύμα ψύχους προκάλεσε χιονοπτώσεις στη νότια Βραζιλία με το χιόνι να σωρεύεται στους δρόμους πόλεων ασυνήθιστων σε τέτοιο θέαμα, καθώς η τελευταία φορά που έπληξε μια χιονοθύελλα τη χώρα ήταν το 1957, όταν καταγράφηκαν 1,3 μ. χιονιού στην πολιτεία της Σάντα Καταρίνα.

Τουλάχιστον 43 πόλεις κατέγραψαν χιονοπτώσεις ή χιονόνερο, ένα θέαμα που σκόρπισε χαρά σε πολλούς από τους κατοίκους της χώρας.

Σύμφωνα με το μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Βραζιλίας, οι χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τις αρχές Αυγούστου, ενώ δεν αποκλείεται να σχηματιστεί πάγος στις πολιτείες του Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, του Σάο Πάολο, του Μίνας Ζεράις και του Γκόιας.

«Είμαι 62 ετών και ουδέποτε είδα χιόνι στη ζωή μου», ανέφερε ο οδηγός φορτηγού Ιοντόρ Γκονκάλβες Μάρκες από το Καμπάρα ντο Σουλ στο τηλεοπτικό δίκτυο Globo. «Είναι απερίγραπτο να βλέπεις την ομορφιά της φύσης».

Το ασυνήθιστο φαινόμενο έδωσε τη δυνατότητα σε ορισμένους Βραζιλιάνους να φτιάξουν για πρώτη φορά στη ζωή τους χιονάνθρωπο, την ίδια ώρα που κφράζονται φόβοι μήπως ο παγετός προκαλέσει καταστροφές στις σοδειές καφέ, ζαχαροκάλαμου και πορτοκαλιών, σημαντικός εξαγωγικός τομέας της χώρας.