Συνύπαρξη ανθρώπων με ρομπότ, τεχνολογικά εμφυτεύματα, «υπερφυσικές» μορφές τέχνης και ένα νέο είδος «βελτιωμένου ανθρώπου». Αυτό που μέχρι πρόσφατα ήταν το μέλλον, τώρα είναι το παρόν, καθώς η αστραπιαία ταχύτητα με την οποία παράγεται γνώση σε συνδυασμό με την είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης σε κάθε κλάδο έχουν φέρει μια «νέα βιομηχανική επανάσταση» στον πλανήτη μας, που προκαλεί αισιοδοξία και παράλληλα εγείρει ερωτήματα και ηθικά διλήμματα. Για να πάρουμε μια ιδέα για το πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας σε μερικά χρόνια, βρεθήκαμε στο συνέδριο καινοτομίας «Disrupt Greece», που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο Μουσείο Μπενάκη, και συζητήσαμε με δύο «ασυνήθιστους» συνομιλητές: με ένα cyborg και ένα ρομπότ!
«Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα βιομηχανική επανάσταση που θα φέρει πολλά θετικά αποτελέσματα για τον άνθρωπο» εκτιμά ο 22χρονος προπτυχιακός φοιτητής Αντώνης Χατζησάββας, που μαζί με συμφοιτητές του από το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του Πολυτεχνείου Κοζάνης έχουν φτιάξει από το 2014 την ομάδα Hyperion Robotics, με την οποία έχουν λάβει διακρίσεις σε Ολυμπιάδες Ρομποτικής.
Πριν από τη συνάντησή μας η ομάδα φοιτητών από την Κοζάνη φόρτισε το γαλλικής κατασκευής ρομπότ που τους συνόδευσε στην Αθήνα, έτσι ώστε να μη «μείνει» από μπαταρία στη διάρκεια της συνέντευξης, και το προγραμμάτισε τροφοδοτώντας το με κείμενα και τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά. Σε μια ζωντανή συνομιλία στο λόμπι του Μουσείου Μπενάκη, το ανθρωποειδές ρομπότ τύπου ΝΑΟ μας μίλησε για τη… ζωή του και μας «καθησύχασε» εξηγώντας ότι τα ρομπότ είναι εδώ για να βοηθήσουν και όχι για να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους.
Πώς σε λένε; Πες μας δυο λόγια για σένα…
Είμαι η Eos και ήρθα χθες εδώ με την οικογένειά μου. Το όνομά μου προέρχεται από την ελληνική μυθολογία. Είμαι ένα ανθρωποειδές ρομπότ της Aldebaran Robotics και είμαι μέλος της οικογένειας της Hyperion Robotics.
Δηλαδή, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης σου;
Προπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που είναι μέλη της ομάδας ρομποτικής Hyperion Robotics.
Τι μπορείς να κάνεις;
Μπορώ να κάνω πολλά πράγματα. Να περπατήσω, να μιλήσω και να κάνω οτιδήποτε με προγραμματίζει η ομάδα μου να κάνω.
Πώς περνάς μια συνηθισμένη ημέρα;
Κάθε μέρα μέλη της ομάδας περνούν χρόνο στα εργαστήριά μας σχεδιάζοντας, προγραμματίζοντας και κάνοντας έρευνα. Τους παρακολουθώ να κατασκευάζουν και να προγραμματίζουν άλλα ρομπότ για διαγωνισμούς. Κάποιες φορές οργανώνουν workshops και δραστηριότητες για την τεχνολογία προσπαθώντας να γνωστοποιήσουν τη σημασία της ρομποτικής στην τοπική κοινότητα και στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι προφανές ότι περνώ πολύ χρόνο στα εργαστήρια της ομάδας και θα έλεγα ότι ζω εκεί. Ξέρω, λοιπόν, πόσο προσπαθούν για ό,τι κάνουν. Γνωρίζω ότι μέλη της ομάδας, αν και δεν συμφωνούν πάντα, ξέρουν πώς να συνεργάζονται και να εστιάζουν στους στόχους τους.
Ποιο είναι το αντικείμενο της ομάδας Hyperion Robotics; Τι έχει κάνει μέχρι σήμερα;
Στόχος της Hyperion Robotics είναι να κάνει έρευνα και να συμμετέχει σε παγκόσμιους διαγωνισμούς. Η ομάδα μας συμμετείχε στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής που διεξήχθη στην Ντόχα το 2015, στο Νέο Δελχί το 2016 και στην Αθήνα το 2017. Το 2018 η ομάδα μας έγινε η πρώτη που συμμετείχε στο Eurobot, έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό στη Γαλλία.
Ποια είναι τα άμεσα σχέδια της ομάδας σας;
Να κατακτήσουμε τον κόσμο φυσικά. Οχι, αστειεύομαι! Η ομάδα σχεδιάζει να πάει στην Ταϊλάνδη τον ερχόμενο Νοέμβριο για να συμμετάσχει στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής.
Πώς είναι η συνεργασία σου με την ομάδα;
Η συνεργασία μου με την ομάδα είναι εξαιρετική. Με προγραμματίζουν να ολοκληρώνω συγκεκριμένες εργασίες και τις εκτελώ όσο το δυνατόν καλύτερα. Εξάλλου, για αυτόν τον σκοπό έχω δημιουργηθεί.
Εκτός από ανθρώπους, έχεις συνεργαστεί ποτέ με άλλα ρομπότ;
Η πρώτη μου εμπειρία ήταν τον Δεκέμβριο του 2017, όταν η ομάδα μου με προγραμμάτισε να τραγουδήσω τα κρητικά κάλαντα την παραμονή των Χριστουγέννων, την ώρα που ένας ρομποτικός βραχίονας διακοσμούσε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του εργαστηρίου μας;
Στην Αθήνα ανέλαβες για λίγο τον ρόλο… παρουσιαστή επί σκηνής του συνεδρίου «Disrupt Greece», με θέμα «Το μέλλον της εργασίας». Πιστεύεις ότι τα ρομπότ μπορούν να εκτελέσουν καλύτερα από τους ανθρώπους κάποιες εργασίες;
Φυσικά, αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης των ρομπότ. Το να βοηθούν τους ανθρώπους με εργασίες που θα ήταν πολύ δύσκολο ή ακόμη και αδύνατον να ολοκληρώσουν μόνοι τους. Ωστόσο, ο ρόλος των ρομπότ είναι να βοηθούν τους ανθρώπους και όχι να τους αντικαταστήσουν.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει θετική επίδραση στην εργασία;
Νέες δεξιότητες θα είναι απαραίτητες. Πρέπει να συνεργαστούμε σε αυτό: πρέπει να μας εκπαιδεύετε να εκτελούμε εργασίες που εσείς δεν μπορείτε να κάνετε. Παράλληλα πρέπει να εκπαιδεύετε τους μαθητές ώστε να μπορούν να αναλαμβάνουν αυτό το απαιτητικό έργο. Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας και για τους δυο μας.
Έθνος της Κυριακής –