12 ταινίες για να δεις απόψε στην τηλεόραση

Παρασκευή σήμερα και σου έχουμε επιλέξει δώδεκα ταινίες να απολαύσεις στην οθόνη της τηλεόρασης σου.

«Αμέλια» (2009) σε σκηνοθεσία Μίρα Ναΐρ

Βιογραφία – Μία αναδρομή στη ζωή της θρυλικής πιλότου Αμέλια Έρχαρτ, που υπήρξε η πρώτη γυναίκα πιλότος που διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό, αλλά το 1937 εξαφανίστηκε μυστηριωδώς ενώ πετούσε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό σε μια προσπάθεια να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Η Έρχαρτ (Χίλαρι Σουάνκ) από μικρό κορίτσι είχε γοητευτεί από τη θέα των αεροπλάνων και σε όλη της ζωή δεν σταμάτησε μπροστά σε τίποτε και ειδικά μπροστά στον κίνδυνο.
Σε μία εποχή που οι γυναίκες δεν είχαν τη αναγνώριση που τους άξιζε, εκείνη κατέρριπτε τα ρεκόρ σε αεροπορικές πτήσεις το ένα μετά το άλλο με αποκορύφωμα την πρώτη σόλο πτήση γυναίκας πιλότου, πάνω από τον Ατλαντικό.

Αποτέλεσε έμπνευση για τους ανθρώπους παντού, από την πρώτη κυρία Ελέανορ Ρούσβελτ, μέχρι τους άντρες που τη διεκδίκησαν: τον σύζυγό της, διαφημιστή Τζορτζ Πάτναμ (Ρίτσαρντ Γκιρ), και τον φίλο και εραστή της, πιλότο Τζιν Βιντάλ (Γιουαν Μακ Γκρέγκορ).
Η τελευταία πτήση της Αμέλια, ήταν η μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη περιπέτειά της. Το σχέδιό της ήταν να πετάξει σε όλο τον κόσμο.
Η ίδια και ο πλοηγός της χάθηκαν κάπου στον Ειρηνικό, αλλά έκτοτε, παρά την αποτυχία του εγχειρήματος, αποτελεί σύμβολο στην ιστορία της αεροπορίας.

Παίζουν: Χίλαρι Σουάνκ, Ρίτσαρντ Γκιρ, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ.

*Open, Παρασκευή 13/8, στις 21:00

«Ο Μάγκας με το Τρίκυκλο» (1972) σε σκηνοθεσία Γιαννης Δαλιανίδης

Ελληνική κωμωδία – Μια νεαρή κοπέλα, η Δέσποινα, αν και έχει μια ταβέρνα μαζί με την αδελφή της Νίτσα, δέχεται να εργαστεί στη διαφημιστική εταιρεία που διευθύνει η Τόνια, έστω και σαν καθαρίστρια, με σκοπό κάποια στιγμή να γίνει φωτομοντέλο. Η Τόνια μαζί με τον υπάλληλό της, Κώστα, θα επισκεφτούν την ταβέρνα της Δέσποινας.

Εκεί θα τους κάνει εντύπωση, η άξεστη συμπεριφορά του μάγκα της περιοχής, του Σταύρου. Η Τόνια προσλαμβάνει τον Σταύρο και προσπαθεί να τον εξευγενίσει στην εμφάνιση και στους τρόπους. Με όλα αυτά, το ειδύλλιο δεν αργεί να αναπτυχθεί μεταξύ τους.

Παίζουν: Σταυρος Παράβας, Μάρθα Καραγιάννη, Τόνια Καζιάνη, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Νίτσα Μαρούδα, Βασίλης Τσιβιλίκας, Κώστας Ρηγόπουλος, Νικόλ Κοκκίνου.

*Mega, Παρασκευή 13/8, στις 22:00

«Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή» (2012) σε σκηνοθεσία Κρίστοφερ Νόλαν

Φαντασίας – Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε, που ο Μπάτμαν εξαφανίστηκε μέσα στη νύχτα. Ξαφνικά, στη συνείδηση του κόσμου θεωρήθηκε από ήρωας, φυγάς. Έχοντας κατηγορηθεί για το θάνατο του εισαγγελέα Χάρβεϊ Ντεντ, ο Σκοτεινός Ιππότης θυσίασε τα πάντα για  αυτό, που ο ίδιος και ο επίτροπος Γκόρντον, ήλπιζαν ότι ήταν καλύτερο για το κοινό καλό. Για ένα διάστημα η εγκληματική δραστηριότητα μειώθηκε δραστικά στην Γκόθαμ Σίτι, και πολλοί πίστεψαν ότι αυτό οφειλόταν στο Νόμο, που είχε εισάγει ο Ντεντ. Όμως, όλα θα αλλάξουν με την άφιξη μιας παμπόνηρης διαρρήκτη, η οποία διαθέτει μυστηριώδη ατζέντα. Πολύ πιο επικίνδυνη όμως, είναι η εμφάνιση του Μπέιν, ενός τρομοκράτη, του οποίου τα αδίστακτα σχέδια για την Γκόθαμ Σίτι ωθούν τον Μπρους να βγει από την αυτοεξορία του. Αλλά ακόμα και όταν φορέσει και πάλι τη στολή του, ο Μπάτμαν ίσως να μην καταφέρει να τον σταματήσει…

Παίζουν: Μαριόν Κοτιγιάρ, Μάικλ Κέιν, Κρίστιαν Μπέιλ, Τομ Χάρντι, Γκάρι Όλντμαν, Μόργκαν Φρίμαν, Μάθιου Μοντίν, Αν Χάθαγουεϊ, Τζόσεφ Γκόρντον Λεβίτ.

*Star, Παρασκευή 13/8, στις 22:00

«Πριν το Ξημέρωμα» (1995) σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

Ρομαντικό δράμα – Ο Τζέσε (Ίθαν Χοκ) και η (Σελίν) Ζιλί Ντελπί πρωταγωνιστούν ως δύο νέοι που γνωρίζονται – και οι ζωές τους αλλάζουν για πάντα – στο δρομολόγιο του τρένου Βουδαπέστη-Παρίσι. Ίσως έχουν μόνο μια βραδιά, αλλά όταν δύο αδελφές ψυχές συναντιούνται, μπορεί να συμβεί οτιδήποτε πριν το ξημέρωμα.

Παίζουν: Ίθαν Χοκ, Ζιλί Ντελπί, Άντρεα Έκερτ, Έρνι Μάνγκολντ.

*ΕΡΤ, Παρασκευή 13/8, στις 22:00

«Χαβιάρι» (2019) σε σκηνοθεσία Elena Tikhonova

Κωμωδία – Μόνο ένας τρελός ολιγάρχης θα σκεφτόταν να χτίσει ένα φλωρεντίνικου τύπου παλάτι σε μία γέφυρα στην καρδιά της Βιέννης. Αλλά, η μεταφράστριά του, η Νάντια, μαζί με την κολλητή της και την μπέιμπισιτέρ της έχουν ένα εξίσου τρελό σχέδιο. Ποιος θα τα καταφέρει;

Παίζουν: Margarita Breitkreiz, Darya Nosik, Sabrina Reiter.

*ΕΡΤ3, Παρασκευή 13/8, στις 22:00

«Moms’ Night Out» (2014) σε σκηνοθεσία Andrew Erwin – Jon Erwin

Κωμωδία – Το μόνο που αποζητά η Άλισον και οι φίλες της είναι ένα απόγευμα δείπνου γεμάτο ηρεμία και κουβεντούλα. Μια βραδιά μόνο για μητέρες, που καιρό έψαχναν την ευκαιρία να οργανώσουν.

Και για να απολαύσουν τη βραδιά, οι σύζυγοι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά τους μονάχα για τρεις ώρες. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά σε τόσο λίγο χρόνο;

Παίζουν: Sarah Drew, Sean Astin, Patricia Heaton, Trace Adkins, David Hunt, Andrea Logan, Harry Shum Jr., Abbie Cobb.

*Ant1, Παρασκευή 13/8, στις 23:00

«Παρασκευή και 13» (2009) σε σκηνοθεσία Μαρκους Νίσπελ

Μυστηρίου, τρόμου – Ένα μήνα μετά την εξαφάνιση της αδερφής του, ο Κλέι την αναζητά στην περιοχή του Κρίσταλ Λέικ. Θα συναντήσει μια ομάδα νεαρών εκδρομέων, η οποία θα δεχτεί τη φονική επίθεση του Τζέισον Βούρχις.

Παίζουν: Τζάρεντ Πανταλέκι, Ντάνιελ Παναμπέικερ, Άαρον Γιού, Αμάντα Ριγκέτι.

*Skai, Παρασκευή 13/8, στις 23:00

«Πριν το Ηλιοβασίλεμα» (2004) σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

Ρομαντικό δράμα – Πριν εννιά χρόνια, ο Τζέσε (Ίθαν Χοκ) και η (Σελίν) Ζιλί Ντελπί γνωρίζονται τυχαία, περνούν μια νύχτα μαζί στη Βιέννη και χωρίζονται πριν το ξημέρωμα.

Τώρα, ο Τζέσε και η Σελίν θα ξανασυναντηθούν στο Παρίσι, όπου θα έχουν την ευκαιρία που όλοι θα θέλαμε να είχαμε – να μάθουν τι θα μπορούσε να έχει γίνει. Αλλά έχουν μόνο λίγες ώρες για να καταλάβουν αν πρέπει να είναι μαζί, πριν το ηλιοβασίλεμα

Παίζουν: Ιθαν Χοκ, Ζιλί Ντελπί, Άλμπερτ Ντελπί.

*ΕΡΤ2, Παρασκευή 13/8, στις 23:40

«Ένα Τρελό Τρελό Μούτρο» (1986) σε σκηνοθεσία Γιάννης Δαλιανίδης

Ελληνική κωμωδία – Ο Αριστείδης Ανδρεάδης, ένας σαπουνοβιομήχανος, προσπαθεί να παντρέψει την έγκυο κόρη του και καταφεύγει στον υπάλληλό του, Δημήτρη, με αποτέλεσμα να πέσει σε ένα σωρό κομπίνες με κωμικοτραγικά αποτελέσματα.

Παίζουν: Γιάννης Μιχαλόπουλος, Σταμάτης Γαρδέλης, Γκέλι Γαβριήλ, Τέτα Κωνσταντά, Γιάννης Μαραγκός, Σούλη Σαμπάχ, Νίκος Σταγόπουλος, Χριστίνα Ζάχου.

*Alpha, Παρασκευή 13/8, στις 23:45

«Επτά Χρόνια στο Θιβέτ» (1997) σε σκηνοθεσία Ζαν-Ζακ Ανό

Δραματική Περιπέτεια – Το φθινόπωρο του 1939, ο Χάινριχ Χάρερ (Μπραντ Πιτ), ο διάσημος Αυστριακός ορειβάτης, μαζί με μια ομάδα ορειβατών και επικεφαλής τον Πέτερ Αουφσνάιντερ (Ντέιβιντ Θιούλις), ξεκίνησαν για να ανέβουν μια από τις ψηλότερες κορυφές των Ιμαλαϊων, την Nanga Parbat.

Ο εγωκεντρικός Χάρερ, που η μοναδική του απασχόληση είναι η επίτευξη φήμης και δόξας, θα νοιώσει ένα συναισθηματικό ξύπνημα καθώς θα ξεκινήσει για ένα δύσκολο ταξίδι, το οποίο θα τον πάει από την συγκίνηση της αναρρίχησης στον εγκλεισμό του σ’ ένα Βρετανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μετά από την δραπέτευση και από το βασανιστικά μακρύ και κοπιαστικό ταξίδι πάνω στα Ιμαλάια, θα φτάσει στην μυστηριώδη, απαγορευμένη Θιβετιανή πόλη της Λάσα.

Ξένος σε μια παράξενη χώρα, ο Χάρερ γίνεται φίλος με τον νεαρό Δαλάι Λάμα και στη συνέχεια δάσκαλος του θρησκευτικού ηγέτη, στην Αγγλική γλώσσα, στη γεωγραφία και γενικά τη ζωή του Δυτικού κόσμου. Θα περάσει επτά χρόνια στο Θιβέτ – σε μια περίοδο μεγάλης πολιτικής αναταραχής αυτής της χώρας – έχοντας την χάρη της φιλίας και της πνευματικής διαφώτισης του νεαρού Δαλάι Λάμα, καθώς ο βαθύς και συνεχής σύνδεσμος αυτών των δύο απομονωμένων, μοναχικών ανθρώπων συνεχώς μεγαλώνει.

Παίζουν: Μπραντ Πιτ, Ντέιβιντ Θιούλις, Μπ. Ντ. Γουόνγκ, Μάκο Τζάμιανγκ.

*Mega, Παρασκευή 13/8, στις 00:20

«Πριν τα Μεσάνυχτα» (2013) σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

Ρομαντικό δράμα – Ο αμερικανός Τζέσε (Ίθαν Χοκ) και η  γαλλίδα Σελίν (Ζιλί Ντελπί), εννέα χρόνια μετά τη δεύτερή τους συνάντηση, κάνουν διακοπές με τις δίδυμες κόρες τους, στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη νότια Πελοπόννησο. Υπάρχουν νέα θέματα συζήτησης, αλλά και η ίδια τους η σχέση μπαίνει σε διαλογική δοκιμασία. Η καθημερινότητα έχει αφήσει το στίγμα της.

Οι δύο τους θα περάσουν μετά από καιρό μια νύχτα μόνοι τους. Τι τους επιφυλάσσει αυτό το τετ α τετ;

Παίζουν: Ίθαν Χοκ, Ζίλί Ντελπί, Ξένια Καλογεροπούλου, Γουόλτερ Λάσαλι, Σίμους Ντέιβις-Φιτζπάτρικ, Τζένιφερ Πράιορ, Σαρλότ Πράιορ, Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Γιάννης Παπαδόπουλος.

*ΕΡΤ2, Παρασκευή 13/8, στις 01:00

«Μυστηριώδης Εξαφάνιση» (2012) σε σκηνοθεσία Χέιτορ Ντάλια

Θρίλερ – Η Τζιλ είναι μία νεαρή εργαζόμενη κοπέλα, η οποία συντηρεί και ζει με την μικρότερη αδερφή της, Μόλι. Οι γονείς των κοριτσιών έχουν πεθάνει και η Τζιλ εργάζεται ως σερβιτόρα στο τοπικό εστιατόριο παρέχοντας παράλληλα και για τις σπουδές της αδερφής της στο πανεπιστήμιο. Ο θάνατος των γονιών τους στοίχισε ιδιαίτερα στην Τζιλ, η οποία εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική για να αντιμετωπίσει το γεγονός. Λίγα χρόνια αργότερα η Τζιλ πέφτει θύμα απαγωγής, καταφέρνει όμως μόνη της να τραυματίσει τον απαγωγέα και να ξεφύγει από την τρύπα, που ήταν παγιδευμένη. Ο ψυχιατρικός φάκελος όμως της Τζιλ καθιστά αδύνατο για τις αρχές να την πιστέψουν, όταν ειδικά οι έρευνες για τον απαγωγέα, ή ακόμα και την τρύπα στο έδαφος όπου υποστήριζε ότι την κρατούσε αποβαίνουν άκαρπες, η αστυνομία αποφασίζει πως η Τζιλ θα πρέπει να επιστρέψει στην ψυχιατρική κλινική. Έχοντας αφήσει όλα αυτά πίσω της, η Τζιλ, είναι πλέον απόλυτα υγιής και ζει μία καθόλα φυσιολογική ζωή. Το «παρελθόν» όμως δεν φαίνεται έτοιμο να ξεχάσει εκείνη. Η μικρή της αδερφή εξαφανίζεται μυστηριωδώς από το σπίτι και η Τζιλ θα αναγκαστεί να έρθει αντιμέτωπη για μία ακόμη φορά με τον σκοτεινό απαγωγέα της.

Παίζουν: Αμάντα Σέιφριντ, Τζένιφερ Κάρπεντερ, Γουές Μπέντλεϊ, Ντάνιελ Σουνιάτα, Σεμπάστιαν Σταν.

*sTAR, Παρασκευή 13/8, στις 01:15