Η ζωή μας μπορεί πολλές φορές να μοιάζει με… μαραθώνιο, όμως δε χρειάζεται να γίνουμε μαραθωνοδρόμοι εάν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο, αρκεί να βάλουμε μια παραπάνω πρόκληση στον εαυτό μας. Διαβάστε τον ιδανικό καθημερινό αριθμό βημάτων που μας φέρνει πιο κοντά στην πολυπόθητη μακροζωϊα
Αν και τα 10 χιλιάδες βήματα αποτελούσαν μέχρι σήμερα τον χρυσό κανόνα για να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής και να χάσουμε βάρος, φαίνεται πως αν θέλουμε να αυξήσουμε το προσδόκιμο της ζωής μας, δε θα πρέπει να φτάσουμε τόσο… μακριά. Ακόμα και 7.000 βήματα την ημέρα είναι αρκετά για να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία εώς και 50-70% σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα ερευνητικά στοιχεία στο JAMA Network Open.
Η έρευνα με επικεφαλής την Amanda Paluch, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, αφορούσε τόσο γυναίκες όσο και άντρες της μέσης ηλικίας, με μια επανεξέταση 11 χρόνια μετά την αρχική εκτίμηση.
Ενδιαφέρον είναι επίσης και το γεγονός ότι το γρηγορότερο περπάτημα δεν έπαιξε κάποιο ρόλο στον κίνδυνο θανάτου, ούτε όμως και ο αριθμός των βημάτων ανά κάθε λεπτό.
Παρόλα αυτά, όσον αφορά τους περιορισμούς της έρευνας, η συγκεκριμένη μελέτη δε σχεδιάστηκε για να εξηγήσει με ποιον τρόπο ελαττώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ούτε όμως και το κατά πόσο, κάνοντας περισσότερα βήματα, θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω ο κίνδυνος. Επιπλέον, ο μετρητής των βημάτων που χρησιμοποιήθηκε από τους συμμετέχοντες δεν είναι διαθέσιμος στην αγορά, οπότε είναι δύσκολη η σύγκριση με τις μετρήσεις των έξυπνων συσκευών που έχουν ενσωματωμένο μετρητή που χρησιμοποιούνται ευρέως τη δεδομένη στιγμή.
«Ζήσε περισσότερο, περπάτα περισσότερο, το συγκεκριμένο μήνυμα είναι ίσως και το σημαντικότερο της συγκεκριμένης έρευνας» συμπληρώνει ο δρ. Guy Mintz, διευθυντής της καρδιαγγειακής υγείας της κλινικής Northwell Health στο Sandra Atlas Bass Heart Hospital στο Manhasset της Νέας Υόρκης. «Μέσω της άσκησης, μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων ρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση και το βάρος μας, ενώ μειώνουμε αποτελεσματικά τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη».
Ένας άλλος ειδικός, ο δρ. Michael Massoomi, κλινικός βοηθός καθηγητής Ιατρικής στο Τμήμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα στο Gainesville, υποστηρίζει ότι ο μόνος «ανταγωνιστής» είναι ο ίδιος μας ο εαυτός και ο στόχος δε θα πρέπει απαραίτητα να είναι τα 10 χιλιάδες βήματα, αλλά να προσπαθήσουμε να κάνουμε περισσότερα βήματα από την προηγούμενη μέρα: «Εάν βαδίζετε καθημερινά για λιγότερα από 5.000 βήματα, προσπαθήσετε να τα αυξήσετε στα 6.000 βήματα». Με άλλα λόγια, μπορούμε να χαρούμε αυτές τις μικρές νίκες και με μια απλή κίνηση να νιώσουμε καλά με τον εαυτό μας, όπως να προσθέσουμε έναν 20λεπτο περίπατο στην καθημερινή μας ρουτίνα.