Με δυο απλές κινήσεις μπορείτε να… απλώσετε το αφορολόγητο όριο των παιδιών σε αδέλφια, ανίψια κλπ. – Πώς θα γλιτώσετε από την παγίδα του φόρου δωρεών 20% – 40%
Ένας από τους περιορισμούς στο αυξημένο (έως 800.000 ευρώ) αφορολόγητο το γονικών παροχών που έχει περάσει… στα «ψιλά» είναι ότι αφορά μόνο τις μεταβιβάσεις μεταξύ μελών που έχουν πρώτου βαθμού συγγένεια, δηλαδή από τους γονείς τα παιδιά, από τους παππούδες τα εγγόνια κλπ. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες συγγένειας (βλ. Πίνακα) εξακολουθεί να ισχύσει ο φόρος 20% – 40% στις δωρεές χρημάτων.
Όμως με δύο απλές κινήσεις μπορείτε να αξιοποιήστε το νέο αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ και για μεταβιβάσεις προς κάθε συγγενή. Συγκεκριμένα, οι μεταβιβάσεις χρηματικών ποσών μεταξύ αδελφών ή μεταξύ θείων και ανιψιών μπορούν πλέον να είναι αφορολόγητες εφόσον, σε κάθε περίπτωση, μεταξύ του αρχικού και του τελικού αποδέκτη μεσολαβήσει πρόσωπο που έχει σχέση συγγένειας πρώτης κατηγορίας. Με απλά λόγια τα αδέλφια, για παράδειγμα, μπορούν να κάνουν μεταβιβάσεις μεταξύ τους και να μην πληρώσουν φόρο δωρεάς 20% εφόσον υπάρξει μια ενδιάμεση μεταβίβαση του ποσού στον πάτερα. Για παράδειγμα, εάν ένας αδερφός θέλει να δώσει στον αδελφό του ένα ποσό 40.000 ευρώ χωρίς επιβάρυνση με φόρο δωρεάς 20% ! Η μεταβίβαση του ποσού θα γίνει, πρώτα, προς τον πατέρα και θα είναι αφορολόγητη, Στη συνέχεια ο πατέρας θα μεταβιβάσει το ποσό αυτό στο άλλο παιδί του, δηλαδή στον αδελφό. Πρόκειται για μια «τριγωνική» συναλλαγή μεταξύ πατέρα και παιδιών η οποία βοηθά στον να παρακαμφθεί ο φόρος δωρεάς που επιβάλλεται στους υπόλοιπους βαθμούς συγγένειας.
Προσοχή όμως: για να ισχύσει το αφορολόγητο όριο θα πρέπει αφενός σε κάθε γονική παροχή-δωρεά να υποβάλλεται η σχετική φορολογική δήλωση αφετέρου οι διαδοχικές μεταβιβάσεις του ίδιου ποσού να γίνονται μέσω του τραπεζικού συστήματος δηλαδή με μεταφορές μεταξύ των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων συγγενών.
Υπενθυμίζεται οτι με το νέο καθεστώς γονικών παροχών και δωρεών (για Α βαθμό συγγένειας και μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ) τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν σπίτια, αυτοκίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία χωρίς να πληρώσουν φορο. Οι γονείς μπορούν πλέον χωρίς καμία επιβάρυνση με φόρο 10% να δίνουν στα παιδιά τους χρηματικά ποσά μεγάλου ύψους προκειμένου εκείνα να αγοράσουν σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, μετοχές επιχειρήσεων, ομόλογα και άλλα
Πίνακας: Οι βαθμοί συγγένειας για την εφορία
– Στην Α’ κατηγορία υπάγονται: ο ή η σύζυγος του φορολογούμενου, οι κατιόντες πρώτου βαθμού δηλαδή, τα παιδιά από νόμιμο γάμο, παιδιά χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, παιδιά αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων. Επίσης στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού (εγγονοί) και οι ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού (γονείς).
– Στη Β’ κατηγορία υπάγονται: οι κατιόντες εξ αίματος τρίτου και επόμενων βαθμών, οι ανιόντες εξ αίματος δεύτερου και επομένων βαθμών, οι αδελφοί (αμφιθαλείς ή ετεροθαλείς), οι συγγενείς εξ αίματος τρίτου βαθμού εκ πλαγίου, οι πατριοί και οι μητριές, τα τέκνα από προηγούμενο γάμο του συζύγου, τα τέκνα εξ αγχιστείας (γαμπροί – νύφες), οι ανιόντες εξ αγχιστείας (πεθεροί – πεθερές).
– Στην κατηγορία Γ’ υπάγεται οποιοσδήποτε άλλος εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενής του κληρονομούμενου ή εξωτικός.