Ψυχολογικά τρικ για άβολες καταστάσεις

Τι κάνεις όταν κάποιος δεν σταματάει να μιλά; Όταν έχεις κανονίσει πρώτο ραντεβού και θες να κάνεις καλή εντύπωση; Σου παρουσιάζουμε μερικά σενάρια που μπορεί να γίνουν πολύ άβολα, και σου λέμε πώς να την γλυτώσεις—και ίσως πώς να σώσεις και την κατάσταση.

Αν κάποιος δεν σταματάει να μιλά
Δεν υπάρχει ευγενικός τρόπος να πεις σε κάποιον ότι σε έπρηξε, συνεπώς θα χρειαστεί να κάνεις κάτι πιο διακριτικό για να τραβήξεις την προσοχή πάνω σου. Συγκεκριμένα, κάνε την γάτα: Αν κρατάς κάτι, άφησέ το «κατά λάθος» να πέσει κάτω. Ο θόρυβος και η κίνηση που θα κάνεις για να το μαζέψεις θα βάλουν ένα απότομο φρένο στην κουβέντα, και ο συνομιλητής σου ίσως συνειδητοποιήσει ότι το παράκανε.

Αν αισθάνεσαι άγχος…

…μάσα μια τσίχλα. Ο εγκέφαλος πιστεύει πως αν έχουμε χρόνο για να φάμε, τότε δεν γίνεται να υπάρχει κάποιος παράγοντας στρες στον ορίζοντα. (Ναι, το ξέρουμε, είναι ένα μικρούλι bug του εγκεφάλου, αλλά χρήσιμο bug.) Μάσα μια τσίχλα για να κάνεις, λοιπόν, το μυαλό σου να πιστεύει ότι όλα είναι καλά.

Αν σου έχει κολλήσει ένα τραγούδι στο μυαλό
Αυτό δεν είναι αναγκαστικά άβολο για εσένα. Εκτός κι αν είναι κάποιο τραγούδι που σε κάνει να γελάς, ή αν έχεις πραγματικά κακή φωνή και νιώθεις ότι με κάθε λούπα που παίζει το ρεφρέν στο μυαλό σου, φτάνεις όλο και πιο κοντά ν’ αρχίσεις να τραγουδάς μπροστά σε όλους. Απλά προσπάθησε να τελειώσεις το τραγούδι στο μυαλό σου, χωρίς να επαναλαμβάνεις το ίδιο σημείο. Θα σου είναι πιο εύκολο να σταματήσεις να το σκέφτεσαι.

Αν νιώθεις έναν καυγά να έρχεται…
…πήγαινε και κάτσε δίπλα στο άτομο που φοβάσαι ότι θα μαλώσετε, και όχι απέναντί του. Αυτό κάνει τον εγκέφαλο να πιστεύει ότι ο συνομιλητής μας βρίσκεται μαζί μας, στην ίδια πλευρά, και μας κάνει να είμαστε πιο φιλικοί και δεκτικοί μαζί του.

Αν πιστεύεις ότι όλο το δωμάτιο αισθάνεται αμήχανα…
…πες το. Κάνε λίγο χιούμορ. Είναι ο μοναδικός τρόπος να σώσεις την κατάσταση. Μερικές φορές, το να δηλώνεις το προφανές είναι η μόνη λύση.

Αν είσαι καινούριος σε μια παρέα
Αρχικά, να θυμάσαι ότι δεν γίνεται να σε γουστάρουν όλοι. Έπειτα, τσέκαρε την γλώσσα του σώματος των υπόλοιπων για να καταλάβεις πώς νιώθουν μαζί σου. Αν έχουν στρέψει ολόκληρο το σώμα τους προς το μέρος σου, ας πούμε, τότε έχεις τραβήξει για τα καλά την προσοχή τους.

Αν ετοιμάζεσαι να βγεις πρώτο ραντεβού
Τα πρώτα ραντεβού δεν θα σταματήσουν ποτέ να είναι κάπως άβολα. Φρόντισε, όμως, για να κάνεις καλή εντύπωση, να προτείνεις να κάνετε κάτι που θα σας ενθουσιάσει και τους δύο. Ναι, αυτό σημαίνει πως πρέπει να γνωρίζεις λίγο το ραντεβού σου από πριν, αλλά αυτό απλά θα σε βοηθήσει να οργανώσεις μια ακόμα πιο υπέροχη βραδιά.

Αν νιώθεις ότι κάποιος σε παρακολουθεί
Τότε φρόντισε να βρίσκεσαι στο οπτικό πεδίο αυτού του ατόμου, κάνε μια παύση από ό,τι έκανες και χασμουρήσου. Αν όντως αυτό το άτομο σε παρακολουθεί, θα χασμουρηθεί επίσης και οι υποψίες σου θα επιβεβαιωθούν.

Τέλος, αν θες να κάνεις κάποιον να σε φοβηθεί
Επειδή μερικές φορές, είναι η μόνη λύση, ειδικά αν κάποιος σου πουλάει τσαμπουκά. Κοίτα τον στα μάτια, χωρίς να τα ανοιγοκλείνεις, και μετά κατέβασε αργά το βλέμμα μέχρι τα πόδια του, και πίσω στα μάτια. Μετά, στρέψε αλλού την προσοχή σου. Είναι σαν να του λες χωρίς λόγια ότι τον «διάβασες» στη στιγμή και ότι δεν τον αναγνωρίζεις ως εχθρό.

in2life