Αν νομίζαμε ότι η ραγισμένη καρδιά υπάρχει μόνο στα μυθιστορήματα και στα παραμύθια, ήρθε ο καιρός να μάθουμε ότι κάνουμε λάθος καθώς σύμφωνα με τους καρδιολόγους μπορεί η καρδιά να «ραγίσει» και να απασχολήσει κάποιον από εμάς και στην πραγματική ζωή.
Ακόμα κι αν μας φαίνεται περίεργο ή και εξωπραγματικό εκ πρώτης όψεως, σύμφωνα με τους επιστήμονες το να πεθάνει κάποιος από ραγισμένη καρδιά είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί. Αυτό που όμως σπεύδουν να εξηγήσουν οι ειδικοί είναι ότι το πιο πιθανό σε τέτοια περίπτωση είναι να νοσήσει κάποιος, ενώ το να πεθάνει τελικά είναι πολύ πιο σπάνιο.
Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα και πώς μπορεί μία στενοχώρια ή μία αναπάντεχη αναποδιά να ραγίσει, όχι μόνο μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, την καρδιά μας;
Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει και περιγράψει εδώ και κάποια χρόνια το σύνδρομο Takotsubo, ή αλλιώς σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς. Πρόκειται για μία παροδική μυοκαρδιοπάθεια που μιμείται το έμφραγμα και είναι συνέπεια ενός έντονου σωματικού ή ψυχολογικού στρες.
Περί τίνος πρόκειται;
Το σύνδρομο Takotsubo πήρε το όνομά του από μία ιαπωνική παγίδα για χταπόδια (Takotsubo) καθώς η εικόνα της καρδιάς όταν υποφέρει από τη συγκεκριμένη μυοκαρδιοπάθεια θύμισε στους επιστήμονες τη μορφή της παγίδας αυτής.
Το σύνδρομο ήταν γνωστό αλλά μόλις πρόσφατα βρετανοί επιστήμονες βρήκαν τον ακριβή μηχανισμό που κρύβεται πίσω του. Αυτή η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική γιατί έτσι υπάρχουν περισσότερες ελπίδες να βρεθεί κάποιο φάρμακο ή ένας εξειδικευμένος και κατά συνέπεια αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής του.
Προς το παρόν η θεραπεία συνίσταται σε βήτα αναστολείς (όταν δεν υπάρχει σχετική αντένδειξη) και αντιπηκτικά (όταν υπάρχει σχετική ένδειξη – θρόμβος στην αριστερή κοιλία) και κυρίως σε συχνή παρακολούθηση της κατάστασης, που κατά κανόνα υποχωρεί μετά από κάποιο διάστημα.
Πώς προκύπτει;
Οι ειδικοί εξηγούν ότι η καρδιά μπορεί να «ραγίσει» όταν κάποιος υποφέρει από χρόνιο στρες και στη συνέχεια βιώσει ένα τραυματικό γεγονός, όπως για παράδειγμα η απώλεια ενός αγαπημένου, ένα διαζύγιο, μία απόλυση, μία οικονομική καταστροφή, μία σοβαρή ασθένεια κ.ά.
Υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να πυροδοτηθεί αυτή η μυοκαρδιοπάθεια, που αφορά τελικά το 10% των γυναικών από όσες αναζητούν βοήθεια επειδή νιώθουν έντονο πόνο στο στήθος.
Πώς θα το αναγνωρίσουμε;
Τα συμπτώματα του συνδρόμου μοιάζουν με εκείνα του εμφράγματος καθώς το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς εκδηλώνεται με πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή.
Αφορά περίπου 2.500 ανθρώπους κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και συμβαίνει συχνότερα σε γυναίκες, κυρίως μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας (κατά κανόνα μεταξύ 58 και 75 ετών), από ό,τι σε άνδρες. Αποτελεί το 2% των περιστατικών οξέων αρτηριακών συνδρόμων.
Είναι επικίνδυνο;
Αν και κατά κανόνα το εν λόγω σύνδρομο δεν οδηγεί στον θάνατο, υπάρχει το πολύ σπάνιο ενδεχόμενο να στερήσει τη ζωή του ανθρώπου του οποίου ραγίζει η καρδιά. Ακόμα όμως κι όταν δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή του ασθενούς, δεν πρόκειται για μία κατάσταση που θεραπεύεται σε μία μέρα. Γενικά εκτιμάται ότι οι ασθενείς χρειάζονται συνήθως 2 μήνες ώσπου να επανέλθουν πλήρως από αυτήν τη μυοκαρδιοπάθεια. Επίσης, το 20% των ανθρώπων που βιώνουν το σύνδρομο υποφέρουν στη συνέχεια από καρδιακή ανεπάρκεια.
Σε τι οφείλεται;
Σύμφωνα με έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από τη Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό για την καρδιαγγειακή έρευνα, φάνηκε ότι δύο μόρια που σχετίζονται με τα υψηλά επίπεδα στρες παίζουν βασικό ρόλο στην εμφάνιση του συνδρόμου.
Τα συγκεκριμένα μόρια φαίνεται ότι συσχετίζονται επίσης με την κατάθλιψη, το άγχος και τα αυξημένα επίπεδα στρες.
Κι όμως, μία στενοχώρια ή μία αναπάντεχη αναποδιά μπορεί να ραγίσει, όχι μόνο μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, την καρδιά μας
vita