Τέτοια μέρα πριν από 81 χρόνια, 28η Οκτωβρίου του 1940, η Ελλάδα έπαιρνε το βάπτισμα του πυρός στην πιο αιματοβαμμένη πολεμική περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας. Η φασιστική Ιταλία απαιτεί να αναλάβει τον έλεγχο στρατηγικών σημείων της χώρας- στα βουνά της Ηπείρου αρχίζει ο ελληνοϊταλικός πόλεμος. Το Έπος του ’40.
Η πάροδος των ετών μάς απομακρύνει από τα γεγονότα της εποχής, αυτά ωστόσο δεν πρέπει να διαγραφούν από τη μνήμη μας. Ο ρόλος της φωτογραφίας είναι εξαιρετικά πολύτιμος, προκειμένου να εξαλειφθεί η πιθανότητα της λήθης!
1 Μαρτίου 1941. Ο Μπενίτο Μουσολίνι με ομάδα αξιωματικών στο παρατηρητήριο του 26ου Σώματος στο Monte Marte της Αλβανίας κοιτάζει από ένα τηλεσκόπιο.Επιθεώρηση Ιταλικού τεθωρακισμένου, Αλβανικό Μέτωπο 1940-41.Έφιπποι στρατιώτες. σε χιονισμένο τοπίο. Αλβανία, 1940Επιστράτευση, 1940Ο φωτογράφος Δημήτρης Χαρισιάδης και άλλοι στρατιώτες σε στιγμή ανάπαυλας. Αλβανία, 1940Κορυτσά, 1940. Οπλισμένοι στρατιώτες δίπλα σε εγκαταλελειμμένα Ιταλικά πυρομαχικά.Άγγλος βαθμοφόρος δίπλα σε στρατιωτικό όχημα. Κορυτσά, 1940Ελληνοϊταλικός πόλεμος, Κορυτσά. Νοέμβριος 1940.Στρατιωτική επιθεώρηση. Αλβανία, 1940Έλληνας στρατιώτης στη Κορυτσά, 1941Η Μάνα του Στρατιώτη Καλλιόπη Λυκα στο ΑργυρόκαστροΈλληνες στρατιώτες γύρω από Ιταλική βόμβα- ΧειμάρραΙταλοί αιχμάλωτοι 1940 41Ιταλοί αιχμάλωτοι 1940 41Ο αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος εξέρχεται από σύσκεψη επιτελών στον Σταθμό Διοίκησης του Ε’ Σώματος ΣτρατούΟ Γιάννης Τσαρούχης με την εικόνα “Παναγία της Νίκης” που ζωγράφισε στο Αλβανικό μέτωπο, 1940-41.