Το 17% των Ελλήνων αδυνατεί να ζεστάνει το σπίτι του

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία οι Έλληνες βρίσκονται στην πέμπτη χειρότερη θέση σε σύνολο 27 χωρών.

Το δυσανάλογα υψηλό κόστος θέρμανσης και ρεύματος, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς, κατατάσσει την Ελλάδα στην πέμπτη χειρότερη θέση επί συνόλου 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πριν από λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Στην έκθεση με τίτλο Πληθυσμός που αδυνατεί να κρατήσει το σπίτι του επαρκώς ζεστό εξαιτίας λόγω ανέχειας, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Βουλγαρία με ποσοστό 27,5%, αισθητά βελτιωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 46,5%). Ακολουθούν η Λιθουανία με 23,1%, η Κύπρος με 20,9% και η Πορτογαλία με 17,5%.

Στην πέμπτη θέση συναντάμε την Ελλάδα, με ποσοστό 16,7%. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 ήταν 17,9%, ενώ στο peak της κρίσης το 2014 είχαμε αρνητικό ρεκόρ με 32,9% των Ελλήνων να μην έχουν θέρμανση στα σπίτια τους, γεγονός που μας έφερνε στη δεύτερη χειρότερη θέση μετά τη Βουλγαρία.

Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, πάντως, βρίσκεται στο 8,2%, ενώ στις χώρες του βορρά τα ποσοστά δεν ξεπερνούν το 1-2%. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι εξίσου χαμηλά είναι τα ποσοστά στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπου η θέρμανση παραμένει πάμφθηνη, παρά τους χαμηλούς σχετικά μισθούς: Έτσι για παράδειγμα στην Τσεχία το ποσοστό των ανθρώπων που δυσκολεύεται να ζεστάνει το σπίτι του είναι μόλις 2,2%, στην Πολωνία 3,2%, στη Σλοβακία στην Κροατία 5,7%.