Πρεμιέρα νέων μέτρων χθες με μπαράζ ελέγχων σε όλη τη χώρα

Χιλιάδες οι έλεγχοι χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων, υγειονομικών μέτρων σε όλη τη χώρα, καθώς τα κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αλλά και της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης «σάρωναν» από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ πολυσύχναστες αγορές και σημεία μαζικού ενδιαφέροντος, σε όλη τη χώρα.

Με το πιστοποιητικό, έντυπο ή αποθηκευμένο στο κινητό μέσω covid free gr wallet, αλλά και επιδεικνύοντας ταυτόχρονα την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, ανταποκρίθηκαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι καταναλωτές.

Βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο οι εκτεταμένοι έλεγχοι είχαν ως αποτέλεσμα μικρές καθυστερήσεις και ουρές στις εισόδους των εμπορικών καταστημάτων, ιδίως σε κεντρικές εμπορικές οδούς (όπως στην Ερμού και την Τσιμισκή στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα).

Στο σπίτι οι ανεμβολίαστοι

Στην μεγάλη εικόνα, ωστόσο, της χθεσινής πρεμιέρας των νέων περιορισμών απουσίασαν σημαντικά οι ανεμβολίαστοι, καθώς από το προφίλ του πρώτου κύματος των ελέγχων προκύπτει, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της ΔΙΜΕΑ, ότι αυτοί προτίμησαν να μείνουν τελικά στο σπίτι, περιμένοντας τις εξελίξεις και πιθανόν την εξασθένηση της έντασης των ελέγχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία κλιμακίων της ΕΛΑΣ, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αλλά και της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς οι περισσότεροι πελάτες στους χώρους που ελέγχθησαν είχαν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι ενδεχομένως ορισμένοι ανεμβολίαστοι να περιμένουν να «ξεφουσκώσουν» οι έλεγχοι για να κυκλοφορήσουν για καφέ ή για βόλτα στα καταστήματα τις επόμενες ημέρες.

«Λουκέτο» 60 ημερών σε γνωστό κλαμπ

Οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων ανάσχεσης του κορονοϊού είναι αυστηροί ενώ βαριά είναι τα πρόστιμα για τα καταστήματα που τα παραβιάζουν.

Σε γνωστό νυχτερινό κλαμπ στο Γκάζι αφαιρέθηκε τα ξημερώματα η άδεια για 60 ημέρες, καθώς εντοπίστηκαν στο εσωτερικό του πελάτες χωρίς πιστοποιητικά νόσησης. Επρόκειτο για την τρίτη παράβαση στο ίδιο κατάστημα μέσα σε λίγες ημέρες.

Στη Θεσσαλονίκη, συνελήφθη κλειδαράς όχι μόνο γιατί παραβίασε τα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, αλλά και γιατί επιτέθηκε στο κλιμάκιο που πραγματοποιούσε τον έλεγχο. Κλήθηκε η αστυνομία στο σημείο και ο άνδρας συνελήφθη.

Ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης έχει διαμηνύσει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις λεκτικών επιθέσεων ή απώθησης των κλιμακίων ελέγχου, θα υποβάλλονται μηνύσεις.