Πώς δεν θα σταματήσετε τη γυμναστική

Μη σταματάτε την άσκηση, ακόμα και όταν θεωρείτε ότι ο χρόνος σας δεν περισσεύει. Υπάρχει πάντα και χρόνος και τρόπος για να μην τα παρατήσετε.  Πέντε ιδέες για να συνεχίσετε να γυμνάζεστε.

Να θυμηθώ..

…Να πάω στο σουπερμάρκετ, να ταΐσω τον σκύλο, να τηλεφωνήσω στον αδελφό μου για τα γενέθλιά του, να πληρώσω τον λογαριασμό του τηλεφώνου που λήγει αύριο. Γιατί στη λίστα αυτή να μην υπάρχει και μια υπενθύμιση για να κάνουμε γυμναστική; Έχουμε περισσότερες πιθανότητες να φορέσουμε τα αθλητικά μας παπούτσια, αν συμπεριλάβουμε τη γυμναστική στη λίστα με τις υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσουμε. Μπορούμε, λοιπόν, φτιάχνοντας το πλάνο με τα εβδομαδιαία καθήκοντά μας, να κανονίζουμε
2-3 φορές την εβδομάδα να διαθέτουμε 1 ώρα από τον χρόνο μας για να κάνουμε κάποια σωματική δραστηριότητα. Άλλωστε, τα 60΄ ως καθαρός χρόνος άσκησης είναι υπεραρκετά, όταν γίνονται σε τακτική βάση.

Βάζουμε στόχους

Ποια είναι η επιδίωξή μας όταν κάνουμε γυμναστική; Θέλουμε να ξεφορτωθούμε τα παραπανίσια κιλά; Ονειρευόμαστε ένα σφιχτό και γραμμωμένο σώμα; Θέλουμε να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση; Μήπως ποντάρουμε στο να φτιάξουμε τη διάθεσή μας; Ξεκινώντας ένα πρόγραμμα γυμναστικής, είναι σημαντικό να καθορίσουμε τι ακριβώς επιθυμούμε και να θέσουμε από την αρχή κάποιους στόχους, οι οποίοι όμως πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμοι και ρεαλιστικοί. Για παράδειγμα, ένας εφικτός στόχος είναι να επιδιώξουμε να χάσουμε 3-4 κιλά σε έναν μήνα. Έτσι, σκεπτόμενοι αυτό, θα βγαίνουμε ευκολότερα από το δίλημμα «γυμναστική ή καναπές;».

Για να μη βαριόμαστε

Ο έντονος ενθουσιασμός που έχουμε όταν ξεκινάμε γυμναστική δεν κρατάει για πολύ. Συνήθως τον διαδέχεται μια περίοδος ανίας, που οδηγεί σε αδράνεια. Ελάχιστοι άνθρωποι είναι τόσο συνειδητοποιημένοι ώστε να συνεχίζουν απτόητοι μετά τους πρώτους μήνες. Για εμάς τους υπόλοιπους, λοιπόν, είναι σημαντικό να αλλάζουμε τακτικά πλάνο γυμναστικής για να μην πέφτουμε στην παγίδα της επανάληψης. Μπορούμε, για παράδειγμα, κάθε εβδομάδα να συμμετέχουμε σε διαφορετικά προγράμματα άσκησης, να αλλάζουμε τα είδη των ασκήσεων, καθώς και τα όργανα που χρησιμοποιούμε στο γυμναστήριο. Ακόμα και τα μικρά συνοικιακά γυμναστήρια προσφέρουν μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων – από αερόμπικ, spinning, trx training, γιόγκα και πιλάτες μέχρι zumba, krav maga και tae bo. Όταν έχει καλό καιρό ενδείκνυται επίσης να κάνουμε εναλλάξ διαφορετικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο. Μπορούμε π.χ. 2-3 φορές την εβδομάδα να πηγαίνουμε για κολύμβηση ή για ποδηλασία. Γενικά, θα βοηθήσει αν κάνουμε διάφορες αλλαγές, ώστε να μην είναι μονότονο το πρόγραμμά μας.

Δεν το βάζουμε κάτω 

Δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος που να μην έχει περάσει δύσκολες περιόδους, είτε λόγω εργασίας είτε λόγω προσωπικών προβλημάτων. Σε αυτές τις στιγμές που η ψυχολογία είναι στα… πατώματα, κανείς δεν έχει την όρεξη να φορέσει τα αθλητικά του παπούτσια και να βγει για γυμναστική. Και όμως, θα έπρεπε, σύμφωνα με έρευνες. Η άσκηση μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Μάλιστα, ακόμα και τα μικρά διαλείμματα φυσικής δραστηριότητας μέσα στη μέρα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων, όπως το στρες και τα νεύρα. Θα πρέπει, ωστόσο, να έχουμε στον νου μας ότι ακόμη και αν δεν ασκηθούμε για 1-2 εβδομάδες, δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου, ούτε θα σημαίνει ότι έχουμε χάσει αυτά που κερδίσαμε από τότε που πρωτοξεκινήσαμε τη γυμναστική.

Let’s have fun 

«Τα αγαθά κόποις κτώνται», έλεγαν οι αρχαίοι και είχαν δίκιο. Για να αποκτήσουμε ή να πετύχουμε τα πράγματα που έχουν αξία, πρέπει να καταβάλλουμε κόπο, πολλή προσπάθεια και να κάνουμε πολλές θυσίες. Έτσι είναι και με τη γυμναστική. Για να πετύχουμε τον στόχο μας, όποιος και αν είναι αυτός, πρέπει να επιμείνουμε. Βέβαια, αυτό δεν συνεπάγεται ότι πρέπει να υποφέρουμε. Η γυμναστική δεν είναι τιμωρία. Μπορούμε να την κάνουμε να φαίνεται παιχνίδι. Ένας τρόπος είναι να δοκιμάζουμε νέες δραστηριότητες ή να χρησιμοποιούμε όργανα, όπως χούλα-χουπ, σχοινάκι και μίνι τραμπολίνο, που ξεφεύγουν από τα κλασικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλη την οικογένεια. Μπορούμε επίσης όση ώρα γυμναζόμαστε να ακούμε τα αγαπημένα μας τραγούδια. Η μουσική μάς τονώνει και κάνει την άσκηση πιο ευχάριστη. Αν πρόκειται να γραφτούμε σε γυμναστήριο, καλό είναι να επιλέξουμε κάποιο κοντά στο σπίτι μας. Και μόνο η σκέψη ότι έπειτα από μια κουραστική μέρα θα πρέπει να μπούμε στο αυτοκίνητο ή να πάρουμε κάποιο μέσο συγκοινωνίας για να πάμε στο γυμναστήριο μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα. Είναι σημαντικό, επίσης, να επιλέξουμε ένα σύγχρονο γυμναστήριο, με άνετους, καθαρούς και ευχάριστους χώρους και αξιόπιστα μηχανήματα. Το ωραίο περιβάλλον είναι πάντα δελεαστικό.

vita.gr