Τα έξι μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους που εξετάζουν οι ειδικοί

Η αύξηση των νέων θανάτων και η πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ λόγω κορονοϊού, σπρώχνει – όπως και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων- την κυβέρνηση για νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Ένα βήμα πιο κοντά στη λήψη νέων περιορισμών, οι οποίοι θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο τους ανεμβολίαστους πολίτες, βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο, ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, μεθαύριο, Τετάρτη.

Εκτός από την πορεία της πανδημίας στη χώρα, η οποία κατέγραψε χθες άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 80 μέσα σε ένα μόνο εικοσιτετράωρο, στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων συντείνει και η περιρρέουσα ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα, καθώς εκτός από την Ολλανδία, στη λύση του lockdown για τους ανεμβολίαστους προχώρησε χθες και η Αυστρία

Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που ζητούν rapid test για ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ, μέτρο που η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει «ανεφάρμοστο» μέσω του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη. Μέλη της Επιτροπής μάλιστα έχουν μιλήσει ευθαρσώς και για γενικό lockdown, μέτρο που η κυβέρνηση απορρίπτει σε κάθε ευκαιρία και με τον πιο κάθετο τρόπο..

«Αν χρειαστεί να ληφθούν και άλλα μέτρα, θα ληφθούν»

Υπαρκτή παραμένει η πιθανότητα αυστηροποίησης των μέτρων, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, με χρονικό ορίζοντα τη συνεδρίαση της Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη.

Περιγράφοντας τη συζήτηση μεταξύ των μελών της Επιτροπής ως δυναμική, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας εξήγησε πως «οι προτάσεις συζητιούνται συνεχώς από την Επιτροπή. Υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση καθημερινά. Αν χρειαστεί να ληφθούν και άλλα μέτρα, θα ληφθούν», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εισόδου στα σούπερ μάρκετ μετά την επίδειξη αρνητικού rapid τεστ.

«Με την έννοια να μην κινδυνεύουν οι υπόλοιποι που είναι εμβολιασμένοι και ο ίδιος από άλλους που είναι ανεμβολίαστοι, μπορεί να συζητηθεί τέτοιο μέτρο» σημείωσε η κ. Γκάγκα, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «όμως δεν έχουμε παρατηρήσει αυξημένο πρόβλημα από τα σούπερ μάρκετ, διότι τηρείται η χρήση της μάσκας».

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση γύρω από ένα δεύτερο πακέτο ήπιων μέτρων περιστρέφεται τις τελευταίες ώρες γύρω από περιορισμούς αποκλειστικά για ανεμβολίαστους, όπως:

  • μείωση της χωρητικότητας και σε άλλους χώρους πλην των σούπερ μάρκετ, όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία,
  • επαναφορά της τηλεργασίας,
  • θέσπιση κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο, το οποίο θα αραίωνε τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • χρήση της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους και διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς,
  • σύσταση σε υπερήλικες για αποφυγή συναναστροφών,
  • είσοδος με τεστ στα σούπερ μάρκετ, για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο