Δεν σκέφτονται να επιστρέψουν στην πόλη τους οι καστοριανοί μαθητές μετά τις σπουδές τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση των μαθητών, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Το ΒΗΜΑ της Καστοριάς” – Ο τουρισμός επαγγελματική διέξοδος, με αμέσως επόμενη την γεωργία και την κτηνοτροφία.
«Πως βλέπουν οι μαθητές την πόλη και το αύριο»
ΤΩΝ:
ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ, ΑΝΔΡΙΑΝΑΣ ΓΚΟΝΟΥ, ΓΕΟΡΓΙΑΣ ΓΑΚΙΑ, ΙΣΙΔΩΡΑΣ ΙΣΑΑΚΙΔΟΥ, ΚΛΕΟΠΑΤΡΑΣ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΑΣ ΦΙΤΖΙΟΥ. ΕΛΕΝΗΣ ΧΑΤΖΗ
Οι μαθητές της Γ Λυκείου, όπως κάθε χρόνο, ετοιμάζονται — ουσιαστικά για πρώτη φορά στη ζωή τους — να εγκαταλείψουν την πόλη, στην πλειονότητα τους κυρίως για λόγους σπουδών. Μαζί τους θα πάρουν συναισθήματα και αναμνήσεις, χαρές και λύπες από τα βιώματά τους, της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, αλλά και ελπίδες και προσδοκίες για το μέλλον. Τις απόψεις τους για τη ζωή στην πόλη, αλλά και το αν βλέπουν να υπάρχει αυτή στα μελλοντικά τους πλάνα, αφού ολοκληρώσουν τον κύκλο των σπουδών τους, επιχειρεί να καταγράψει η δημοσκόπηση αυτή, στην οποία ανταποκρίθηκαν διακόσιοι τελειόφοιτοι όλων των Λυκείων της πόλης.
Οι απαντήσεις που συγκεντρώθηκα είναι αποκαλυπτικές.
– Στο ερώτημα “Τι σας αρέσει περισσότερο στην πόλη σας;”, πάνω από τους μισούς ερωτώμενους επέλεξαν το φυσικό περιβάλλον.
– Αντίστοιχα, όπως αναμενόταν, αυτό που προβληματίζει περισσότερο τα παιδιά, στο συντριπτικό ποσοστό 62.5%, είναι οι επαγγελματικές ευκαιρίες και προοπτικές που μπορεί να τους προσφέρει η πόλη. Οι συνθήκες ζωής και υποδομές απασχολούν σχεδόν έναν στους τρεις.
– Περισσότεροι από τους μισούς είναι εκείνοι που σε αυτή τη φάση της ζωής τους δεν σκέφτονται να επιστρέψουν μετά την ολοκλήρωση το σπουδών τους. Οι απαντήσεις στην ερώτηση αυτή, καθώς και στην προηγούμενη, δίνουν το έναυσμα για λεπτομερέστερη, διερεύνηση σε ένα διευρυμένο και πια αντιπροσωπευτικό δείγμα ερωτώμενων, ώστε να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα προς την κατεύθυνση της αναστροφής της τάσης εγκατάλειψης (που βέβαια δεν αφορά μόνο την Καστοριά).
– Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα συμπεράσματα που προκύπτουν αναφορικά με τον τομέα στην οποίο θεωρούν οι μαθητές άτι υπάρχουν οι περισσότερες προoπτικές ανάπτυξης. Σχεδόν οι μισοί (44%) προκρίνουν τον τουρισμό ως διέξοδο. Σεβαστά ποσοστό (29%) επιλέγει τη γεωργία-κτηνοτροφία ενώ η παραδοσιακή ενασχόληση με τη γούνα (με την οποία έχει επί δεκαετίες ταυτιστεί το όνομα τις Καστοριάς τόσο στο εσωτερικό όσα και διεθνώς) έρχεται τρίτη με μόνο έναν στους πέντε να την επιλέγει. Στην επιλογή “Κάτι άλλο” (ποσοστό 7%) προτείνονται τομείς όπως του αθλητισμού, του πολιτισμού. της τεχνολογίας και της βιομηχανίας. Ελπίζουμε με αυτή την έρευνα να προσθέσαμε ένα λιθαράκι ώστε να αποτελέσει αφετηρία προβληματισμού για ολόκληρη την τοπική κοινωνία, για πολίτες, συλλόγους και φορείς, και ευχαριστούμε τους διευθυντές και μαθητές των Λυκείων της πάλης που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της.
Το ΒΗΜΑ της Καστοριάς