Δωρεάν τεστ για τους εμβολιασμένους εξετάζει η κυβέρvηση

Εξετάζεται η αύξηση των εβδομαδιαίων rapid test για τους ανεμβολίαστους.

Η έξαρση της πανδημίας δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού σε καμία χώρα. Για την καλύτερη ιχνηλάτησή της, οι κυβέρνηση εξετάζει να εφαρμόσει το «μοντέλο» της Πορτογαλίας, όπου οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κάνουν και εκείνοι test, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Ωστόσο, συζητήσεις συνεχίζονται να γίνονται για την αύξηση των εβδομαδιαίων rapid test για τους ανεμβολίαστους από τα δύο που υποχρεούνται τώρα στα 3 ή στα 4 και με κόστος, το οποίο επωμίζονται οι ίδιοι. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να λειτουργήσει με όσο το δυνατόν πιο ομαλό τρόπο η κοινωνική και οικονομική ζωή τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Η ιδέα όμως, είναι τα ρεβεγιόν να γίνουν με ισχυρή σύσταση για τεστ. Συνεπώς, ο καθένας, εμβολιασμένος ή μη, θα μπορεί με τον ΑΜΚΑ του να παίρνει δωρεάν τεστ, όπως θα κάνει και η Πορτογαλία.

Την επόμενη εβδομάδα να αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με:

  • τα rapid test σε όλους

Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι των κυβερνητικών συσκέψεων είναι να αυξηθούν τα υποχρεωτικά τεστ στα οποία θα υποβάλλονται όχι μόνο οι ανεμβολίαστοι αλλά και οι εμβολιασμένοι. Όχι με την μορφή της υποχρεωτικότητας.

Με τον τρόπο αυτό θα εντοπίζονται εγκαίρως κρούσματα σε εμβολιασμένους προκειμένου να μην μεταδίδουν τον ιό στις κοινωνικές τους συναναστροφές από την στιγμή που και αυτοί κολλούν και πολλές φορές νοσούν χωρίς να εκδηλώσουν συμπτώματα.

  • Αποκλείεται το ενδεχόμενο lockdown

Από την κυβέρνηση αποκλείουν σε όλους τους τόνους το ενδεχόμενο ενός lockdown και τον περιορισμό στις δραστηριότητες των εμβολιασμένων είτε αφορούν την διασκέδαση, είτε την κινητικότητα.

Προς το παρόν, αν και υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις, απορρίπτεται και το σενάριο για αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης ακόμα και αν κάνουν rapid test, όπως ισχύει σήμερα.