Tρεις μήνες θα ισχύει πλέον το πιστοποιητικό νόσησης

Μειώνεται ο χρόνος ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 στους 3 μήνες, αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Προχωρά η κυβέρνηση την διαδικασία για την μείωση της ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης στους 3 μήνες, υιοθετώντας έτσι την εισήγηση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε μία προσπάθεια να προστατευθεί η κοινότητα από την νέα μετάλλαξη Όμικρον αλλά και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της η Επιτροπή είχε εισηγηθεί ωστε το πιστοποιητικό νόσησης να προκύπτει μόνο μετά απο θετικό μοριακο τεστ, κι οχι απο rapid test, όπως γινόταν.

Το πρωί της Πέμπτης το φως της δημοσιότητας είδε η τροπολογία που κατήρτησε η κυβέρνηση και τίθεται προς ψήφιση όπου σε αυτήν αναφέρεται πως το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ πλέον 90 μέρες. Παράλληλα σημειώνεται πως από τις διατάξεις εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή συγκεκριμένα εισηγήθηκε όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν έως και τα τέλη Οκτωβρίου του 2021 να λήξουν στις 31 Ιανουαρίου 2022. Οσα εκδόθηκαν από την 1η Νοεμβρίου του 2021, θα λήξουν σε τρεις μήνες. Δηλαδή, στις 31 Ιανουαρίου λήγουν τα πιστοποιητικά νόσησης όσων μολύνθηκαν με κορωνοιό από τρεις μήνες και πλέον. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες.