11/12 το “Γαλάζιο Σάββατο” – Αγορά Ελληνικών προϊόντων από μικρούς παραγωγούς

Το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου ψωνίζουμε μόνο από μικρά καταστήματα, ψωνίζουμε μόνο τρόφιμα, ρούχα, υποδήματα, παιχνίδια κ.ά. που παράγονται στην Ελλάδα!
Ας γνωρίσουμε καλύτερα τα τοπικά καταστήματα σε κάθε πόλη και τα καταστήματα της γειτονιάς μας. Ας γνωρίσουμε καλύτερα τα ελληνικά προϊόντα και ας στηρίξουμε τους ανθρώπους του τόπου μας!
Απέναντι στη Black Friday, όπου οι περισσότεροι καταναλωτές ψώνισαν εισαγόμενα προϊόντα από μεγάλες αλυσίδες, η ομάδα «Μικροί Έλληνες Παραγωγοί» αντιπροτείνει: «Το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου για μια μέρα ας κάνουμε τις αγορές μας μόνο από μικρά καταστήματα και ας ψωνίσουμε μόνο ελληνικά προϊόντα! Ας γνωρίσουμε καλύτερα τα τοπικά καταστήματα σε κάθε πόλη και τα καταστήματα της γειτονιάς μας. Ας στηρίξουμε τους ανθρώπους του τόπου μας! Παράλληλα με την προώθηση προϊόντων των μελών τους επιχειρούν να δημιουργήσουν διατροφική κουλτούρα κατανάλωσης ελληνικών προϊόντων».

Η υπεύθυνη συντονισμού της Ομάδας, Αγγελική Παπαράδη, εξηγεί στο ypaithros.gr ότι η ιδέα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια από δέκα παραγωγούς που αναζήτησαν τρόπους σύμπραξης για την προώθηση των προϊόντων τους και στις αρχές του 2021 η πρωτοβουλία πήρε σάρκα και οστά, κάτω από ένα κοινό κατοχυρωμένο σήμα. Συμμετέχουν 16 παραγωγοί και υπό ένταξη είναι άλλοι πέντε. Με βάση τον κανονισμό τους γίνεται αξιολόγηση όσων θέλουν να ενταχθούν. «Τα κριτήρια συνδέονται με το οικονομικό μέγεθος του παραγωγού, τον αριθμό προσωπικού, την ποιότητα, αν διαθέτει ISO, αν εφαρμόζει HACCP. Φυσικά, πρέπει να είναι καθ’ όλα νόμιμος και σύμφωνος με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, όσον αφορά τη λειτουργία και την εγκατάσταση της επιχείρησής του» εξηγεί.

 

Η κα Παπαράδη είναι από την Αλεξανδρούπολη. Μεταποιεί προϊόντα μελιού, ενώ διαθέτει και φυσικό μέλι από τη Θράκη. Διακρίνοντας τη στροφή στην υγιεινή διατροφή που ενίσχυσε η πανδημία παράγει αλείμματα με μέλι, μαρινάδες με ελαιόλαδο και μέλι και εξειδικευμένα προϊόντα μελιού, εμπλουτισμένα με βρώσιμα αιθέρια έλαια ή υπερτροφές.

Στην Ομάδα εντάχθηκαν παραγωγοί από όλη την Ελλάδα, διαμορφώνοντας ένα νόστιμο αγροδιατροφικό καλάθι. Επίσης, συμμετέχουν αφιλοκερδώς σεφ πρέσβεις των Ελλήνων παραγωγών, οι οποίοι διατηρούν εστιατόρια κι επί χρόνια στηρίζουν τους Έλληνες παραγωγούς, δημιουργώντας συνταγές με προϊόντα τους για επαγγελματίες και απλούς καταναλωτές.