Φωτιά στο Μάτι: Στρατιωτικοί, λιμενικοί και ο 65χρονος ανάμεσα στους 29 υπόπτους

Οχτώ αξιωματικοί του Λιμενικού και του Στρατού κάλεσαν οι εισαγγελείς να δώσουν ανωμοτί κατάθεση – Ο 65χρονος, φέρεται να πυροδότησε την πυρκαγιά όταν άρχισε να καίει ξερά χόρτα στην περιοχή

Με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης καλείται σε εξηγήσεις από τους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι και ο 65χρονος άνδρας που έκαιγε χόρτα στο Νταού Πεντέλης και ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα και άλλα στοιχεία της δικογραφίας, φέρεται να είναι εκείνος που άθελά του πυροδότησε τη φονική πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 99 συνανθρώπους μας.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο 65χρονος, φέρεται να πυροδότησε την πυρκαγιά όταν άρχισε να καίει ξερά χόρτα στην περιοχή και ενδέχεται ή από μια σπίθα ή από σπινθήρες, η φωτιά να μεταδόθηκε γρήγορα στη γύρω περιοχή και να έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν την 23η Ιουλίου.

Ο 65χρονος, όπως και τα υπόλοιπα πρόσωπα που έχουν κληθεί από για ανωμοτί εξηγήσεις, στο πλαίσιο της μεγάλης εισαγγελικής έρευνας για το Μάτι ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να ενημερωθεί για τη δικογραφία και να προετοιμάσει το υπόμνημά του.

Στους 29 ο αριθμός των υπόπτων

Την ίδια ώρα, ο συνολικός αριθμός των προσώπων που κλήθηκαν για ανωμοτί κατάθεση στις εισαγγελικές αρχές ανέρχονται σε τουλάχιστον 29. Μεταξύ αυτών είναι και οκτώ αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος και του Στρατού, οι οποίοι θα δώσουν εξηγήσεις στην στρατιωτική Δικαιοσύνη.

Χθες, στην εισαγγελία προσήλθαν πρώτοι οι συνήγοροι του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, προκειμένου να ζητήσουν αντίγραφα της δικογραφίας για την φονική πυρκαγιά, να τα μελετήσουν και να προετοιμάσουν τις θέσεις του εντολέα τους, που συγκαταλέγεται στα πρόσωπα που κλήθηκαν για ανωμοτί κατάθεση.

Ο κ. Ψινάκης μέσω των δικηγόρων του, ζήτησε και έλαβε προθεσμία για τις 7 Νοεμβρίου από τους εισαγγελείς με τον κ. Αλέξανδρο Λυκουρέζο, εκ των δικηγόρων του να δηλώσει κατά την έξοδό του από το εισαγγελικό γραφείο, πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να διατυπωθεί καμία θέση εκ μέρους του εντολέα του, αν πρώτα δεν μελετηθεί η δικογραφία.

Ο Δήμαρχος Ραφήνας -Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς προσήλθε ο ίδιος στην εισαγγελία και έλαβε προθεσμία για τις 2 Νοεμβρίου, προκειμένου να προετοιμάσει το υπόμνημά του. Σε δήλωσή του ο κ. Μπουρνούς ανέφερε πως ο ίδιος και ο Δήμος έκανε αυτό που έπρεπε όχι μόνο πριν την πυρκαγιά αλλά και μετά.

Ο κ. Μπουρνούς ανέφερε ακόμη στη δήλωσή του: «Είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας και στη δικαιοσύνη ώστε να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν».

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου έλαβε προθεσμία για τις 8 Νοεμβρίου. Δεν προσήλθε η ίδια στην εισαγγελία αλλά ο δικηγόρος της.

Μεταξύ των προσώπων που έλαβαν κλήση από τους εισαγγελείς για ανωμοτί κατάθεση, εκτός από την Ρένα Δούρου, τον Ηλία Ψινάκη και τον Ευ. Μπουρνούς συγκαταλέγονται ακόμη ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σωτήρης Τερζούδης, ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κ.ά. Γενικότερα, οι προθεσμίες που δόθηκαν στους υπόπτους για να ενημερωθούν επί της δικογραφίας είναι μέχρι το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου, δεν αποκλείεται όμως κάποιοι εξ αυτών να ζητήσουν και νέες.

Από τις απαντήσεις που θα δώσουν οι ύποπτοι με τα υπομνήματα τους στους εισαγγελείς, θα εξαρτηθεί και η τελική τους ποινική μεταχείριση, αν δηλαδή θα καταστούν κατηγορούμενοι με την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος τους ή θα κριθεί πως δεν φέρουν καμία ποινική ευθύνη για την τραγωδία.

Ξεχωριστή δικογραφία οι πολεοδομικές παραβάσεις

Τέλος ξεχωριστή δικογραφία αποτελεί το θέμα των τυχόν ποινικών ευθυνών για πολεοδομικές παραβάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, διενεργείται ξεχωριστή έρευνα.

Υπενθυμίζεται πως σχετική παραγγελία είχε δώσει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής ζητώντας από τους εισαγγελείς να διερευνήσουν εάν είχαν τηρηθεί τα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες και τις ακτές.

Πρώτο Θέμα