Ρεβεγιόν με rapid test για εμβολιασμένους – Self test για όλους στα σπίτια

Σήμερα οι ανακοινώσεις – Συνεδριάζουν οι επιτροπές των ειδικών – Σε «κόκκινο» συναγερμό η κυβέρνηση

Ανεβάζει κατακόρυφα το επίπεδο συναγερμού h κυβέρνηση ενόψει των Χριστουγέννων, υιοθετώντας την αντίστοιχη πρακτική πολλών χωρών τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς η παραλλαγή «Όμικρον» υπερβαίνει σε μεταδοτικότητα όλες τις γνωστές μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Μετά το lockdown στην Ολλανδία, το Λονδίνο ακύρωσε χθες όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις, ενώ προσωρινά ρολά κατεβάζουν στο Κεμπέκ του Καναδά σχολεία, γυμναστήρια, μπαρ και καζίνο, λόγω της ταχείας μετάδοσης της νέας παράλλαξης.

Εκτιμώντας πως είναι θέμα ημερών και για την Ελλάδα να γνωρίσει την πλήρη εξάπλωση της παραλλαγής «Όμικρον» πιθανά μέσα στον Ιανουάριο –καθώς τα κρούσματά της διπλασιάζονται κάθε 2 με 3 ημέρες, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου– νέους υγειονομικούς περιορισμούς είναι έτοιμο να ενεργοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να διατηρηθεί ο έλεγχος της διασποράς του κορονοϊού σε μαχητά επίπεδα, παρά την εορταστική ατμόσφαιρα.

Νέα μέτρα φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον

Σήμερα στις 10:00 συνεδριάζει η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων και 13:00 η ολομέλεια της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Αμέσως μετά αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Ως εξαιρετικά πιθανό φαντάζει το μέτρο της επίδειξης βεβαίωσης αρνητικού Rapid test για την είσοδο σε κλειστούς χώρους κατά το ρεβεγιόν, μέτρο δηλαδή που αφορά στους εμβολιασμένους πολίτες. Μιλώντας στο Mega, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «εξετάζουμε μόνο για εκείνους που το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ή των Χριστουγέννων, θα δούμε, δεν θέλω να προτρέχω, η Επιτροπή θα πει κατά πάσα πιθανότητα προς την Πρωτοχρονιά, εκτός από το ό,τι μόνον εμβολιασμένοι επιτρέπεται να πάνε στους κλειστούς χώρους, να είναι εφοδιασμένοι και με τα αποτελέσματα του rapid test».

Όπως μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη στο OPEN, το μέτρο που φαίνεται πως έχει κλειδώσει είναι η υποχρέωση και τον εμβολιασμένων πολιτών να κάνουν rapid test προκειμένου να μπουν σε ένα κλειστό χώρο και να διασκεδάσουν την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων αλλά και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την πρώτη ημέρα του έτους.

Το μέτρο που θα ανακοινωθεί, φαίνεται ότι δεν θα αφορά το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, αλλά μόνο της Πρωτοχρονιάς, όπου θα είναι υποχρεωτικό το rapid test σε μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης.

Η υποχρέωση δεν θα αφορά την παραμονή των Χριστουγέννων, γιατί δεν προλαβαίνουν μέσα σε 4 ημέρες να προετοιμαστούν ο κρατικός μηχανισμός, οι πολίτες, αλλά ούτε οι καταστηματάρχες.

Υπενθυμίζεται όμως ότι το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε ότι τα rapid test, όπου αυτά είναι υποχρεωτικά για είσοδο, δεν θα χορηγούνται από το κράτος αλλά θα πρέπει να τα πληρώνουν από την τσέπη τους οι πολίτες. «Εάν κριθεί απαραίτητο να τεθεί σε εφαρμογή αυτό το μετρό, θα το επιβαρύνεται ο πολίτης που θα χρειαστεί να επισκεφθεί χώρους όπου θα πρέπει να προσκομίσει τεστ», δήλωσε.