Μεγάλο “κούρεμα” χρέους για οικογένεια από την Καστοριά

Με εκστρατεία ενημέρωσης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό θα επιχειρήσουν υπουργείο Οικονομικών, τράπεζες και servicers να πείσουν όσο τον δυνατόν περισσότερους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους, με βιώσιμες μακροχρόνιες λύσεις.

Προτεραιότητα είναι οι περίπου 40.000 οφειλέτες που έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και η αίτηση τους βρίσκεται σε διάφορα στάδια, αλλά δεν έχουν πατήσει το «κουμπί» που θα την οριστικοποιήσει.

Στα μέσα Δεκεμβρίου είχαν «πέσει» στο σύστημα περισσότερες από 600 αιτήσεις, ενώ είχαν δοθεί 50 ρυθμίσεις και είχαν απορριφθεί 24, με 150 αιτήσεις να αφορούν οφειλές μόνο προς το δημόσιο (εφορία, ΕΦΚΑ). Στόχος είναι, μέχρι μέσα Ιανουαρίου να έχουν ολοκληρωθεί και να έχει προταθεί ρύθμιση σε 350 – 400 περιπτώσεις/αιτήσεις.

Στις πρώτες ρυθμίσεις οφειλών ήταν και μία περίπτωση από την Καστοριά

Τριμελής οικογένεια από την Καστοριά με συνολικές οφειλές άνω των 136.000 ευρώ προς 2 χρηματοδοτικούς φορείς (καταναλωτικά δάνεια) και ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 118.000 ευρώ προς την ΑΑΔΕ, υπέβαλε αίτηση ρύθμισης και παρήχθη από τον αυτοματοποιημένο αλγόριθμο πρόταση ρύθμισης οφειλών ως εξής:

  1. για τις οφειλές προς τους χρηματοδοτικούς φορείς: διαγραφή άνω των 100.000 ευρώ (δηλαδή, «κούρεμα» των οφειλών κατά 80%) και αποπληρωμή σε 20 έτη (240 δόσεις), με μηνιαία δόση 233 ευρώ και
  2. για τις οφειλές προς την ΑΑΔΕ: διαγραφή άνω των 73.000 ευρώ (δηλαδή, «κούρεμα» των οφειλών κατά 38%) και αποπληρωμή σε 20 έτη.