Τι έδειξε το “Ρολόι της Αποκάλυψης” – Πόσα δευτερόλεπτα χωρίζουν τον κόσμο από την… καταστροφή

Οι δείκτες του ρολογιού δείχνουν ακριβώς 23.58 και 20 δευτερόλεπτα – Ποια ζητήματα έλαβε υπόψη της η επιστημονική κοινότητα

Πολλοί ήταν εκείνοι που με αγωνία περίμεναν να μαθουν πόσο κοντά βρισκόμαστε στο… τέλος του κόσμου ενόσω η πανδημία επελαύνει σε ολόκληρο τον παλανήτη. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το ρολόι της Αποκάλυψης σταμάτησε στο ένα λεπτό και σαράντα δευτερόλεπτα πριν από την ημέρα του αφανισμού της ανθρωπότητας.

Εκατό δευτερόλεπτα χωρίζουν, έτσι, τον κόσμο από την καταστροφή. Οι δείκτες του ρολογιού δείχνουν ακριβώς 23.58 και 20 δευτερόλεπτα.

Για τη φετινή ώρα,  η οποία εδώ και δυο χρόνια παραμένει η ίδια, οι 13 νομπελίστες και επιστήμονες της ΜΚΟ «Bulletin of the Atomic Scientists» έλαβαν υπόψη ορισμένα καίρια ζητήματα που αφορούν όλη την ανθρωπότητα.

Τον κορωνοϊό που πλήττει όλο τον πλανήτη, την απόφαση του Ιράν να συσσωρεύσει ουράνιο για την παραγωγή ατομικής βόμβας, τις δυσκολίες να διαπραγματευτούν οι ΗΠΑ με το Ιράν, αλλά και την επιδίωξη της Κίνας να συνεχίσει τη στρατιωτική της ανάπτυξη.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά… Στο παζλ του προβληματισμού υπάρχει και η πυρηνική ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας, η κούρσα των πυρηνικών ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν και ο φόβος για ενδεχόμενη επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στη λίστα με τα  σημεία που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα εντοπίζεται, όπως άλλωστε αναμενόταν, και η κλιματική αλλαγή.

Υπενθυμίζεται, ότι κάθε χρόνο ορίζεται νέα ώρα πριν από την καταστροφή. Το 1947 και με δεδομένο ότι η ανθρωπότητα είχε βγει από έναν Παγκόσμιο Πόλεμο και παράλληλα καταγράφηκε η πρώτη ατομική βόμβα, το ρολόι είχε οριστεί στα 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

Το 1991 όταν έληξε ο ψυχρός πόλεμος και ο χρόνος υποχώρησε στα 17 λεπτά. Από τότε, όμως, ανεβαίνει συνεχώς…