Γ. Κορεντσίδης: Η ανάπτυξη του τουρισμού για την Καστοριά είναι μονόδρομος

Αναδιάρθρωση στις δημοτικές δομές με στόχο την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια από έναν δήμαρχο προερχόμενο από τον επιχειρηματικό στίβο

Της Βάσως Βεγίρη

Μια πλήρως λειτουργική δομή που θα στοχεύει στην ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της Καστοριάς σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο ετοιμάζεται να παρουσιάσει προσεχώς ο Δήμος Καστοριάς υπό την καθοδήγηση του προερχόμενου από τον επιχειρηματικό στίβο, Δημάρχου της πόλης, Γιάννη Κορεντσίδη, πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς – έναν κλάδο που έχει πληγεί τα μέγιστα τα τελευταία χρόνια. Η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού για την Καστοριά, όπως επισημαίνει μιλώντας στη «Ν» ο κ.Κορεντσίδης, είναι πολύ απλά μονόδρομος.

Κύριε Κορεντσίδη, προέρχεστε από τον επιχειρηματικό στίβο και μάλιστα από το πιο σημαντικό κομμάτι του επιχειρηματικού ιστού της Καστοριάς, τη γουνοποιΐα. Ποιες αλλαγές επιδιώξατε και επιδιώκετε στη διοίκηση του Δήμου, ενός Οργανισμού του ευρύτερου δημοσίου τομέα, υπό αυτό το πρίσμα; 

Αντιλαμβάνεστε πως η λειτουργία ενός Ο.Τ.Α. , που, όπως αναφέρετε κι εσείς, υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, απέχει πάρα πολύ από τη λειτουργία μίας ιδιωτικής επιχείρησης.

Ωστόσο, η προσπάθεια μας από την πρώτη στιγμή, ως Δημοτική Αρχή, που σε μεγάλο ποσοστό τα πρόσωπα που την απαρτίζουν, όπως κι εγώ προσωπικά, σχετίζονται άμεσα με τον ιδιωτικό τομέα, ήταν να εφαρμόσουμε μία επιχειρηματική προσέγγιση στα δημοτικά πράγματα, προκειμένου να ξεφύγουμε από τις αγκυλώσεις του δημοσίου, με στόχο πάντα να οδηγήσουμε μπροστά τον Δήμο Καστοριάς και την περιοχή μας.

Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, ξεκινήσαμε να αλλάζουμε τη δομή των Δημοτικών Επιχειρήσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πιο ευέλικτο και συμπαγές σχήμα που θα πλησιάζει περισσότερο το πλαίσιο της επιχειρηματικότητας και μέσα από το οποίο θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε μεγαλύτερη δραστηριότητα σε νευραλγικούς τομείς, όπως για παράδειγμα στον τουρισμό.

Είναι ένα μεγάλο εγχείρημα, που, δυστυχώς, δεν προχωρά πολύ γρήγορα, ακριβώς λόγω των διαδικασιών που υπάρχουν στο Δημόσιο, όμως, μέσα στο επόμενο διάστημα, θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μία πλήρως λειτουργική δομή που θα στοχεύει στην ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της Καστοριάς σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο!

Θα συμβουλεύατε άλλους επιχειρηματίες να κάνουν το ίδιο-να ασχοληθούν με τα κοινά ή θα τους αποτρέπατε και τι πιστεύετε ενδεχομένως ότι πρέπει να αλλάξει όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας;

Η αλήθεια είναι ότι η προσαρμογή μου σε έναν χώρο που λειτουργεί με πολύ διαφορετικούς όρους από αυτούς που είχα μάθει να διαχειρίζομαι όντας ιδιοκτήτης επιχείρησης, μου δημιούργησε αρκετές δυσκολίες, κυρίως, γιατί ως άνθρωπος αλλά και ως επιχειρηματίας, θέλω να κινούμαι με πιο γοργούς ρυθμούς και να έχω ταχύτερα αποτελέσματα.

Νομίζω, ότι αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ο.Τ.Α., αλλά και της χώρας μας γενικότερα, η μεγάλη, δηλαδή, γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις σε ό,τι έχει να κάνει με την υλοποίηση των αποφάσεων και των σχεδιασμών.  Αν καταφέρουμε, λοιπόν, να απαλλαγούμε ή, τουλάχιστον, να βελτιώσουμε αυτή τη δυσκινησία που υπάρχει, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε, όλοι οι αυτοδιοικητικοί, να προσφέρουμε περισσότερα πράγματα ο καθένας στον τόπο του και να υποστηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες.

Η ελληνική γουνοποιΐα είναι ίσως ο κλάδος που χτυπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλον στη διάρκεια της πανδημίας, με εύλογες έντονες αρνητικές συνέπειες για την περιοχή της Καστοριάς καθώς η γουνοποποιΐα τουλάχιστον στο παραγωγικό κομμάτι αποτελεί σχεδόν “μονοκαλλιέργεια”. Πόσο μεγάλο είναι το πλήγμα στον κοινωνικό ιστό της περιοχής και πώς μπορεί ο Δήμος να απαλύνει αυτόν τον αντίκτυπο – εννοώ είτε με κοινωνικό έργο, είτε με την στήριξη της ανάπτυξης άλλων παραγωγικών ή εμπορικών κ.ο.κ. δραστηριοτήτων;

Ο κλάδος της γούνας, όπως ίσως γνωρίζετε, ήταν για πολλές δεκαετίες ο σημαντικότερος πυλώνας της οικονομίας της Καστοριάς. Τα προβλήματα, ωστόσο, που ξεκίνησαν από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008, έφτασαν πλέον, μετά και από τις άμεσες και τεράστιες επιπτώσεις της πανδημίας covid-19, να δημιουργήσουν μία άνευ προηγουμένου πτωτική πορεία για τον κλάδο, που πλέον έχει συρρικνωθεί, με τις επιχειρήσεις – όσες τουλάχιστον κατάφεραν να αποφύγουν το λουκέτο – να προβαίνουν σε μαζικές απολύσεις. Αποτέλεσμα αυτών ήταν να εκτιναχθεί στα ύψη και η ανεργία στην περιοχή μας, που, ουσιαστικά, μετά από μία δεκαετία απανωτών «χτυπημάτων», βρέθηκε να μετράει τις …πληγές της.

Το να ξεπεραστούν όλα αυτά τα προβλήματα δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη. Όμως, εστιάζουμε όλες τις προσπάθειές μας στην ανάπτυξη άλλων τομέων όπως, για παράδειγμα ο τουρισμός – που, βέβαια, επίσης επλήγη από την πανδημία – και ο αγροτικός τομέας, προκειμένου να υπάρξει …ανάταση στην τοπική οικονομία.

Σας βλέπουμε, ακριβώς, να δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη της Καστοριάς ως τουριστικού προορισμού με διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις και μάλιστα ως “τουριστικού προορισμού με ονοματεπώνυμο”, μέσω σχετικής δράσης branding της περιοχής, ύψους 100.000 ευρώ, που έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας. Ποιό είναι, λοιπόν, αυτό το τουριστικό ονοματεπώνυμο που επιδιώκετε να καθιερωθεί για την περιοχή, η οποία βέβαια είναι ξακουστή για την σπάνια φυσικής της ομορφιά;

Η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού για την Καστοριά είναι …μονόδρομος, αλλά και ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Ήδη, νομίζω ότι βλέπουμε δειλά – δειλά τα πρώτα αποτελέσματα των επαφών και των ενεργειών που έγιναν, αφού παρά τα πολύ αρνητικά δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία, διαπιστώνουμε ότι η περιοχή μας να πρωταγωνιστεί ως ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, τουλάχιστον για τη χειμερινή περίοδο.

Αυτό, όμως, δεν επαρκεί και θεωρούμε ότι τα περιθώρια για να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα είναι πολύ μεγάλα, αφού η Καστοριά προσφέρεται για πολλά είδη τουρισμού (θρησκευτικός, εναλλακτικός, συνεδριακός κλπ) και την προσέλκυση επισκεπτών όχι μόνο από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, από όλο τον κόσμο.

Το εξαιρετικό αυτό τουριστικό προϊόν, που εκτός από τη φυσική ομορφιά, συμπεριλαμβάνει και τεράστιας πολιτιστικής και αρχαιολογικής σημασίας μνημεία, πεδία για την ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων (ορειβασία, σκι, κωπηλασία), υψηλή γαστρονομία και άλλα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα,  είναι αυτό που πρέπει να καθιερώσουμε στη συνείδηση όλων, δίνοντας του «ονοματεπώνυμο».

Εκτός από τη δράση branding, γίνονται και πολλές άλλες  ενέργειες, όπως η υπογραφή συμφώνου με το THESSALONIKI CONVENTION BUREAU για τη διεξαγωγή συνεδρίων στην περιοχή μας, επαφές με ταξιδιωτικούς πράκτορες, συμμετοχές σε εκθέσεις, με στόχο την εξωστρέφεια και την προβολή της περιοχής μας ως ιδανικό τουριστικό προορισμό και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Ποιά γεύση σας αφήνει το 2021, δεδομένης και της συνεχιζόμενης έντασης της πανδημίας και των προβλημάτων που επιφέρει, και ποιοί οι στόχοι σας για το 2022;

Η γεύση που μου αφήνει το 2021, όπως φαντάζομαι και σε όλο τον κόσμο, δεν είναι  πολύ καλή, καθώς ήταν μια ακόμη δύσκολη χρονιά με πάρα πολλά προβλήματα. Όμως,  πρέπει να πω, ότι για τον Δήμο Καστοριάς ήταν αρκετά παραγωγική, καθώς καταφέραμε να βάλουμε σημαντικές βάσεις για τα επόμενα χρόνια. Αναφερθήκαμε προηγουμένως στα θέματα του τουρισμού, όμως, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για τον Δήμο μας είναι και οι υποδομές, αφού εντός του 2021 κατορθώσαμε να προετοιμάσουμε, να «ωριμάσουμε» και να εντάξουμε έργα ύψους 53 εκατομμυρίων ευρώ στα τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα. Στόχος μας – και είναι απόλυτα ρεαλιστικό αυτό – είναι να ξεκινήσει η κατασκευή των έργων αυτών, που θα δώσουν μία νέα πνοή στην πόλη μας.

Πρόκειται για έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα τα περισσότερα, που θα συμβάλουν σημαντικά στην τοπική οικονομία, υποστηρίζοντας τόσο τον τουρισμό όσο και τον πρωτογενή τομέα, που, όπως είπαμε, αποτελούν βασικούς πυλώνες προόδου και εξέλιξης της περιοχής μας.

Ναυτεμπορική