Σύνδεσμος Ξενοδόχων Καστοριάς: Η επίσκεψη της Σ. Ζαχαράκη έθεσε τις βάσεις για την μετεξέλιξη του τουρισμού

Η δημιουργία του διεθνούς Φόρουμ για τον Προσκυνηματικό τουρισμό και ο χαρακτηρισμός της Καστοριάς ως Πρότυπου Τουριστικού Προορισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, τα κέρδη της επίσκεψης της υφυπουργού Τουρισμού στην Καστοριά

Την έμπρακτη στήριξή της στην πρόταση του Συνδέσμου Ξενοδόχων Π.Ε. Καστοριάς για τη δημιουργία ενός ετήσιου διεθνούς Φόρουμ για τον Προσκυνηματικό τουρισμό στην Καστοριά (Spiritual Tourism) εξέφρασε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, δίνοντας ουσιαστικά το πράσινο φως για την υλοποίησή του.

Η κ. Ζαχαράκη μελέτησε διεξοδικά τον φάκελο που της παρέδωσε ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων και προχώρησε στο επόμενο βήμα που περιλαμβάνει την επεξεργασία της πρότασης από το επιτελείο της για τις τεχνικές λεπτομέρειες του project, θέτοντας τις βάσεις για την πραγματοποίησή του.

Συνοπτικά, πρόκειται για ένα στοχευμένο ετήσιο γεγονός διάρκειας 8 ημερών για ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες του τουρισμού που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εκδηλώσεις και δρώμενα σε δημόσιους χώρους και ναούς, αυλές και γειτονιές της πόλης με τη μορφή ενός «βυζαντινού φεστιβάλ», ταξίδια εξοικείωσης για τους επαγγελματίες του τουρισμού (fam trip) με παράλληλες εκδηλώσεις, συναντήσεις δικτύωσης ταξιδιωτικών πρακτόρων και workshop για δημιουργία νέων θεματικών ταξιδιών με θέμα την βυζαντινή Καστοριά.

Το project συζητήθηκε διεξοδικά κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που παρέθεσε ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Π.Ε. Καστοριάς παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Κασαπίδη, του Βουλευτή ΝΔ Καστοριάς, Ζήση Τζηκαλάγια και της Επικεφαλής του γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρίας Αντωνίου, με την κ. Ζαχαράκη να αποκτά μια συνολική εικόνα του project και να έχει, παράλληλα, μια πρώτη γνωριμία με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Φόρουμ.

Στην ίδια κατεύθυνση της βέλτιστης προώθησης του τοπικού τουριστικού προϊόντος, η κοινή πρόταση των φορέων του τόπου για χαρακτηρισμό της Καστοριάς ως Πρότυπου Τουριστικού Προορισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, βρήκε κατ’ αρχάς σύμφωνη την υφυπουργό Τουρισμού, αφού, όπως διαπίστωσε και η ίδια, η περιοχή μας πληροί στο μέγιστο βαθμό τις προϋποθέσεις να ενταχθεί στις πρόνοιες του νέου τουριστικού νόμου. Μια σημαντική εξέλιξη για τον τόπο μας, που θα δώσει τη δυνατότητα διεύρυνσης τόσο της τουριστικής περιόδου, όσο και του μεγέθους και του μείγματος των επισκεπτών.

Πρόκειται, άλλωστε, για μια συνθήκη win win, που θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής μας, προσφέροντας νέες και στοχευμένες ευκαιρίες ανάπτυξης, ενώ παράλληλα, θα δώσει προστιθέμενη αξία στο συνολικό προσφερόμενο προϊόν της χώρας, εντάσσοντας στη φαρέτρα του ελληνικού τουρισμού ένα μοναδικό προορισμό, όχι μόνο απαράμιλλης ομορφιάς αλλά και τεράστιων δυνατοτήτων.

Για την ξενοδοχία, αλλά και συνολικά τους ανθρώπους του τουρισμού της Καστοριάς, το ειλικρινές και έμπρακτο ενδιαφέρον που επέδειξε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη για τις δυνατότητες και τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής, μας οπλίζει με θάρρος και δύναμη, να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την επόμενη μέρα του τουρισμού μας. Η επίσκεψή της στην Καστοριά αποτέλεσε μια ουσιαστική παραγωγική διαδικασία, και αυτό μόνο κέρδος μπορεί να είναι για όλους.