Δύο γιατροί από την Κοζάνη στο κύκλωμα ψευδών συνταγογραφήσεων

Δύο γιατροί από την Π.Ε. Κοζάνης στο κύκλωμα ψευδών συνταγογραφήσεων – Τρεις έρευνες σε Κοζάνη και Γρεβενά

Σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos από τις 232 έρευνες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, για την υπόθεση των παράνομων συνταγογραφήσεων, οι τρεις εξ αυτών αφορούν τους Νομούς Κοζάνης και Γρεβενών.

Συγκεκριμένα διεξήχθη μια κατ’ οίκον έρευνα σε φυσικό πρόσωπο στην Π.Ε. Κοζάνης, σε επιμελητή Α’ περιφερειακού ιατρείου, γεννηθείς το 1974 στην Πτολεμαΐδα. Οι δυο έρευνες στο Νομό Γρεβενών αφορούν γενικό γιατρό από τη Λευκοθέα Νεάπολης Κοζάνης, γεννηθείς το 1946.

Το Δεκέμβριο ήδη είχαν συλληφθεί 13 μέλη της οργάνωσης με τις έρευνες να συνεχίζονται. Οι νέες έρευνες έγιναν από τις 14 Δεκεμβρίου 2021 έως και 15 Ιανουαρίου 2022, σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους, οι 126 είναι φυσικών και οι 2 νομικών προσώπων, μεταξύ των οποίων 61 ιατροί με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου.

Το κύκλωμα είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών, τόσο του δημοσίου όσο και ιδιωτών, και φαρμακοποιών πραγματοποιώντας κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων της εταιρείας τους. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ιατροί δημοσίων δομών, ιδιώτες ιατροί, φαρμακοποιοί και ιατρικοί επισκέπτες.

Με τον τρόπο αυτό οι ιατροί λάμβαναν αντίστοιχα «ανταποδοτικά» χρηματικά ποσά – αθέμιτα ωφελήματα, η εταιρεία αποκόμιζε κέρδος από τις πωλήσεις των σκευασμάτων της και οι φαρμακοποιοί αποκόμιζαν κέρδος από την εκτέλεση των συνταγών στα φαρμακεία τους, επιβαρύνοντας τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και ζημιώνοντας κατ’ επέκταση το Ελληνικό Δημόσιο.

Για την επίτευξη της εγκληματικής τους δραστηριότητας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, χρησιμοποιούσαν τον ακόλουθο τρόπο δράσης (modus operandi):

-Στοχευμένη – κατευθυνόμενη συνταγογράφηση συγκεκριμένων σκευασμάτων της εν λόγω εταιρείας σε πραγματικά περιστατικά ασθενών,

-Ψευδείς συνταγογραφήσεις σε Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), εν αγνοία των κατόχων τους, τους οποίους (Α.Μ.Κ.Α.) το προαναφερόμενο δίκτυο έχει αλιεύσει από διάφορες πηγές,

-Ψευδείς συνταγογραφήσεις σε Α.Μ.Κ.Α. ατόμων του συγγενικού και κοινωνικού τους κύκλου, εις γνώση και με την συναίνεση αυτών και

-Αλλαγή των συνταγών από τους συνεργαζόμενους φαρμακοποιούς, κατά την εκτέλεση αυτών στα φαρμακεία τους, διαδικασία κατά την οποία χορηγούν στον ασθενή έτερο φάρμακο από το τυχόν αναγραφόμενο στη συνταγή («κλειδωμένες συνταγές»), προκαλώντας, στη συνέχεια, την συνταγογράφηση από συνεργαζόμενο ιατρό, του φαρμάκου το οποίο ήδη χορήγησαν, χωρίς να εκτελούν ποτέ την αρχική συνταγή που προσκόμισε ο ασθενής πελάτης τους, αλλά την μετέπειτα εκδοθείσα.

Βασική επιδίωξη της οργάνωσης ήταν η αλίευση των αποκαλούμενων «μηδενικών» Α.Μ.Κ.Α., δηλαδή Α.Μ.Κ.Α. οι κάτοχοι των οποίων δεν είναι υπόχρεοι σε καταβολή συμμετοχής κατά την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων, με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να επιβαρύνεται εξ’ ολοκλήρου με το συνολικό ποσό του φαρμάκου και την οργάνωση να μεγιστοποιεί τα κέρδη της.

Ιωάννα Παπαδημητρίου – prlogos