Στις τελευταίες θέσεις της επιβατικής κίνησης της χώρας και για το 2021 «φιγουράρουν» τα δυο αεροδρόμια της Δυτικής Μακεδονίας. Ο «Φίλιππος» της Κοζάνης και ο «Αριστοτέλης» της Καστοριάς, δεν λένε να ξεκολλήσουν, χρόνια τώρα, από αυτές τις θέσεις μη μπορώντας να διεκδικήσουν κονδύλια για ζωτικές παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις και στον εξοπλισμό τους. Να σημειωθεί πως την τελευταία θέση στην χώρα κατέχει η Κάσος με 1979 επιβάτες.
Το αεροδρόμιο της «πρωτεύουσας» της Δυτικής Μακεδονίας, ο «Φίλιππος» της Κοζάνης, βρίσκεται στην τρίτη από το τέλος θέση των αεροδρομίων με την μικρότερη επιβατική κίνηση της Ελλάδας με 2.370 επιβάτες. Στις 24 πτήσεις που γίνονται (αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες) μηνιαίως, οι επιβάτες που πατούν στην Κοζάνη είναι στατιστικά λιγότεροι από αυτούς που αναχωρούν για την πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Πίνακας 1 και 2), ο καλύτερος μήνας για το αεροδρόμιο ήταν ο Ιούλιος του 2021 με 151 αφικνούμενους πολίτες και 214 αναχωρούντες. Στον αντίποδα, τον Φεβρουάριο του 2021 στην Κοζάνη αποβιβάστηκαν μόλις 40 επιβάτες και επιβιβάστηκαν ακόμη λιγότεροι και συγκεκριμένα 29 (συνολικά 69).
Όσον αφορά στο αεροδρόμιο «Αριστοτέλης» της Καστοριάς, αυτό βρίσκεται στην προ από το τέλος θέση των αεροδρομίων της χώρας. Από τον Ιανουάριο έως το Νοέμβριο του 2021 συνολικά 2338 επιβάτες αποβιβάστηκαν και επιβιβάστηκαν στο/από τα αεροσκάφη της Sky Express, η οποία έχει αναλάβει το πτητικό έργο και για τα δυο αεροδρόμια που βρίσκονται σε καθεστώς άγονης γραμμής. Για τον «Αριστοτέλη» ο καλύτερος μήνας ήταν ο Αύγουστος με 333 επιβάτες (115 αφικνούμενοι και 218 αναχωρούντες) και ο χειρότερος ο Φεβρουάριος με 50 επιβάτες να αποβιβάζονται και 40 να επιβιβάζονται για την Αθήνα (συνολικά 90).
Οι λόγοι που τα δυο αεροδρόμια διατηρούν αυτές τις θέσεις είναι πολλοί. Ένας είναι ότι οι Δυτικομακεδόνες ανέκαθεν δεν είχαν στην προτεραιότητά τους την μετακίνηση προς την πρωτεύουσα με αεροπλάνο και προτιμούν το υπεραστικό ΚΤΕΛ. Αυτό βέβαια απορρέει και από τα αραιά έως άβολα δρομολόγια που προγραμματίζονταν για την περιοχή κατά καιρούς από τους παρόχους (Ολυμπιακή, Athens Airways, Astra, Sky Express) αλλά και από την τιμή του εισιτηρίου, το οποίο κατά μέσο όρο κοστίζει με επιστροφή περίπου 150 ευρώ το άτομο. Ένας ακόμη λόγος είναι η αβεβαιότητα σχετικά με το αν το δρομολόγιο θα εκτελεστεί ή όχι σε περίπτωση κακοκαιρίας. Τα δυο αεροδρόμια λόγω των ορεινών όγκων που υπάρχουν στην περιοχή σε συνδυασμό με το ότι δεν διαθέτουν το «βασικό» εξοπλισμό για προσεγγίσεις αεροσκαφών σε περιπτώσεις χαμηλής νέφωσης δεν επιτρέπουν στα αεροσκάφη να προσεγγίσουν, με αποτέλεσμα είτε να υπάρχει μετεπιβίβαση από το ένα αεροδρόμιο στο άλλο είτε το αεροσκάφος να επιστρέφει στην Αθήνα.
Η χαμηλή επιβατική κίνηση διαχρονικά στα αεροδρόμια Κοζάνης και Καστοριάς δεν δικαιολογεί επενδύσεις και παρεμβάσεις από τον «ιδιοκτήτη» τους (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) προς αναβάθμιση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού. Η εξίσωση της σχέσης κόστους – οφέλους δεν «βγαίνει», με αποτέλεσμα τα δυο αεροδρόμια να κρέμονται μόνιμα σε μια «κλωστή», όταν τίθενται θέματα βιωσιμότητας και να απειλούνται με «λουκέτο».
Στην περίπτωση της Κοζάνης, η επένδυση της Σχολής Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Πιλότων Αερογραμμών Egnatia Aviation, αναβάθμισε τον «Φίλιππο». Ωστόσο, λόγω πολλών προβλημάτων που εντοπίζονται ακόμη και εντός του αεροδρομίου, αλλά και στις διαδικασίες που προβλέπονται από την ΥΠΑ, μειώθηκε σημαντικά η πτητική δραστηριότητα των εκπαιδευόμενων με το μέλλον να είναι αμφίβολο.
Στην περίπτωση της Καστοριάς, ο διάδρομος από-προσγειώσεων μήκους 2.698 μέτρων (από τους μεγαλύτερους στα περιφερειακά αεροδρόμια) παραμένει ανεκμετάλλευτος.
Σωκράτης Μουτίδης – xronos-kozanis