Ανεμβολίαστοι από αύριο όσοι δεν έκαναν την τρίτη δόση – Οι απαγορεύσεις

Ανεμβολίαστοι θα θεωρούνται από τη Δευτέρα 7/2, όσοι ενήλικες δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και έχουν περάσει επτά μήνες από τη δεύτερη ή τρεις μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο.

Χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μείνουν περίπου 300.000 πολίτες που δεν έχουν κάνει την τρίτη αναμνηστική δόση. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι σε ισχύ το πιστοποιητικό, ακόμη και με δύο δόσεις, και θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Ουσιαστικά, λοιπόν, εάν κάποιος δεν έχει κάνει την ενισχυτική δόση εμβολίου, από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου δεν θα έχει πλέον στην κατοχή του πιστοποιητικό εμβολιασμού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στους χώρους όπου το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι απαραίτητο.

Η παύση ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού συνεπάγεται αδυναμία εισόδου σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή θα πρέπει να καλύπτουν πλέον από την τσέπη τους το κόστος των τεστ που απαιτείται για την προσέλευση στην εργασία τους.

Ειδικότερα, δεν θα έχουν πρόσβαση σε:

  • κέντρα διασκέδασης
  • κλειστούς χώρους εστίασης
  • θέατρα
  • κινηματογράφους
  • μουσεία
  • εκθέσεις
  • συνέδρια
  • γυμναστήρια

Από αύριο Δευτέρα 7η Φεβρουαρίου διατηρούνται σε ισχύ για ακόμη μια εβδομάδα τα υφιστάμενα μέτρα για την αποτροπή της διασπορά του νέου κορονοϊού (ως και τη Δευτέρα 14η Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 6:00). Από την 31η Ιανουαρίου απελευθερώθηκε το ωράριο λειτουργίας εστιατορίων και χώρων διασκέδασης, επιτράπηκε ξανά η μουσική, ωστόσο οι χώροι αυτοί υποχρεούνται να λειτουργούν μόνο με καθήμενους με αποστάσεις και 6 άτομα ανά τραπέζι το μέγιστο. Η είσοδος σε εστίαση και διασκέδαση εξακολουθεί να επιτρέπεται μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους και όσους νόσησαν τους τελευταίους 3 μήνες.

Σημειώνεται ότι η μικρή παράταση που έδωσε το υπουργείο Υγείας λόγω των προβλημάτων στην εκτέλεση των ραντεβού εμβολιασμού που προκάλεσε η κακοκαιρία ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου.

Τι ισχύει με το πιστοποιητικό νόσησης

Πρόσφατα άλλαξε ο τρόπος έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης. Οι εμβολιασμένοι πρέπει να έχουν θετικό rapid test για να εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι χρειάζονται θετικό μοριακό έλεγχο PCR για να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης.

Εξάλλου από αύριο Δευτέρα 7η Φεβρουαρίου όσοι ταξιδιώτες διαθέτουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό –έχει ισχύ 9 μηνών– δεν θα υποχρεούνται να κάνουν rapid ή PCR τεστ για να μπουν στην Ελλάδα. Το μέτρο αφορά στους εμβολιασμένους, ενώ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ισχύει ό,τι ίσχυε: θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα.

Σε δήλωση του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην ΕΡΤ ανέφερε πως « από τη Δευτέρα 7η Φεβρουαρίου, η είσοδος στη χώρα, για όσους έχουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, θα γίνεται χωρίς υποχρεωτικό τεστ».

Ως σήμερα Κυριακή 6η Φεβρουαρίου, όλοι όσοι ταξίδευαν προς την Ελλάδα, έπρεπε να διαθέτουν αρνητικό μοριακό τεστ που έχει διενεργηθεί εντός 72 ωρών ή να έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε rapid test 24 ώρες πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.