Πότε να ανησυχήσουμε για ένα χτύπημα στο κεφάλι

Με την πρόσφατη τραγική είδηση ​​ότι ο θάνατος του δημοφιλούς κωμικού Bob Saget οφείλεται σε τυχαίο χτύπημα στο κεφάλι, οι γιατροί υπενθυμίζουν ότι κάθε τραυματισμός στο κεφάλι πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Ο 65χρονος Saget πέθανε στις 9 Ιανουαρίου. Όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του, η έρευνα «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χτύπησε κατά λάθος το πίσω μέρος του κεφαλιού του σε κάτι, δεν το σκέφτηκε ως κάτι σοβαρό και πήγε για ύπνο», με τραγικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν χτυπήσετε το κεφάλι σας σε «λάθος» σημείο, μπορεί να τραυματιστεί ή να πάθει ρήξη ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο. Είναι αρκετά σπάνιο, αλλά συμβαίνει. Η αιμορραγία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πίεση στον εγκέφαλο και αυτό μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο.

Τι πρέπει να κάνουμε μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι;
Υπάρχουν κάποια ανησυχητικά συμπτώματα, που δείχνουν ότι τα πράγματα μπορεί να είναι σοβαρά μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι. Ο πονοκέφαλος, η ναυτία, ο έμετος και η σύγχυση είναι «καμπανάκια» ότι χρειαζόμαστε ιατρική φροντίδα.

Αλλαγές στις κόρες των ματιών -ανομοιόμορφες ή πολύ διευρυμένες κόρες- μπορεί επίσης να σηματοδοτούν εγκεφαλική βλάβη, αν μπορεί να είναι δύσκολο να διαπιστωθεί από κάποιον που δεν είναι ειδικός.

Η αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια, η δυσκολία στην ομιλία και οι επιληπτικές κρίσεις είναι επίσης λόγοι για να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα.

Όσο για τη συνηθισμένη συμβουλή να μην πέσουμε για ύπνο; Ισχύει: οι γιατροί πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο τουλάχιστον τις 2-3 πρώτες ώρες μετά το χτύπημα να μην κοιμηθούμε, διάστημα κατά το οποίο θα υπάρχουν και άλλα συμπτώματα αν πρόκειται για κάτι σοβαρό.

Τι ισχύει για τα παιδιά;
Γενικά, τα παιδιά τείνουν να είναι πολύ ανθεκτικά και έχουν περισσότερη ελαστικότητα.

Όπως και με τους ενήλικες, είναι σημαντικό να παρακολουθούνται για τυχόν συμπτώματα. Ο έμετος και η αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση δικαιολογούν τουλάχιστον ένα τηλεφώνημα στον γιατρό, αν όχι μια βόλτα στα Επείγοντα. Η απώλεια συνείδησης συχνά συνδέεται με διάσειση και χρειάζεται άμεση προσοχή.

Παρατηρήστε τα για μια-δυο ώρες για να δείτε εάν όλα κυλούν ομαλά. Μετά από αυτό το διάστημα, μπορούν να κοιμηθούν. Ένα παυσίπονο ενδείκνυται, όπως και ένα κρύο επίθεμα στην περιοχή αν έχει μελανιάσει ή κάνει καρούμπαλο.

Όσο τρομακτικοί κι αν είναι οι μικροτραυματισμοί στο κεφάλι, στην πλειονότητά τους είναι ήπιοι.

iatrikanews