Οι ώρες πτήσεων, το υποστελεχωμένο αεροδρόμιο, τα συμβόλαια και το αεροπορικό δυστύχημα
Από τον Αύγουστο του 2020 δημοσίευμα του prlogos αναφερόταν στο υποστελεχωμένο αεροδρόμιο της Κοζάνης που έθετε αυστηρούς περιορισμούς στις ώρες πτήσης των εκπαιδευομένων πιλότων της Egnatia Aviation . Το ωράριο του αερολιμένα στη συνέχεια επεκτάθηκε και παράλληλα αυξήθηκαν οι ώρες πτήσεις. Ήδη όμως η εταιρεία άρχιζε να μειώνει τη δραστηριότητά της.
Είναι γεγονός ότι σε προ covid εποχή είχαμε φτάσει και σε πάνω από 20 πτήσεις την ημέρα με επτά εκπαιδευτικά σκάφη. Αυτή τη στιγμή γίνονται 6-8 πτήσεις την ημέρα, αφού και οι σπουδαστές στην πόλη είναι πολύ λιγότεροι. Κάποιοι ολοκληρώνουν τις σπουδές στους στην Καβάλα, όπου υπάρχει πράγματι πιο οργανωμένο αεροδρόμιο.
7,5 εκ ευρώ θα επενδύονταν στον κρατικό αερολιμένα όπως είχε αναφέρει εκπρόσωπος της εταιρίας στις 16 Ιουνίου 2018.Οι επενδύσεις αυτές δεν προχώρησαν . To Δεκέμβριο του 2021 ήρθε και η συμφωνία της εταιρείας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που περιλαμβάνει την παραχώρηση του παλιού στρατιωτικού αεροδρομίου του Αμυγδαλεώνα της Καβάλας με μίσθιο έναντι 15.000 ευρώ το μήνα για τα 5 πρώτα χρόνια Η εταιρία μάλιστα σύμφωνα με τη σύμβαση δε θα καταβάλει τα μισθώματα στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας για τα δυο πρώτα χρόνια, προκειμένου γίνουν οι πρώτες επενδύσεις στο χώρο.
Είναι λογικό η εταιρεία εκπαίδευσης πιλότων της Egnatia Aviation να αναπτύσσει πλέον τις δραστηριότητές της εκεί που την συμφέρει περισσότερο. Εξάλλου δεν υπάρχουν πλέον τα παλιά συμβόλαια από τη Μέση Ανατολή που ανάγκαζαν ουσιαστικά την Egnatia να βρεθεί και εκτός Καβάλας. Ήδη η τελευταία σειρά σπουδαστών ήρθε χωρίς συμβόλαιο από αεροπορική εταιρεία ,που σημαίνει ότι πλήρωναν μόνοι τους και δεν χρηματοδοτούνταν πλέον από κάποια εταιρεία . Δεν προέκυψαν έκτοτε άλλα συμβόλαια που να δημιουργούν νέες σειρές και για την Κοζάνη , η οποία σε σχέση με την Καβάλα έχει πολύ δυσκολότερο χειμώνα , βουνά και σίγουρα ένα πιο υποστελεχωμένο αεροδρόμιο.
Τον Ιανουάριο του 2021 σε εκπαιδευτική πτήση έχασε τη ζωή του ο 32χρονος ιρακινός πιλότος Ammar Ibrahim. Οι πτήσεις έκτοτε ήταν ακόμα λιγότερες. Και ένα χρόνο μετά η εταιρεία αποχωρεί…
Ιωάννα Παπαδημητρίου – prlogos