Ο πόλεμος στην Ουκρανία “παγώνει” τις εξαγωγές γούνας

Σαν να μην έφτανε η οικονομική κρίση και στη συνέχεια η υγειονομική που συνεχίζεται εδώ και δυο χρόνια, έρχεται να προστεθεί και ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δημιουργώντας τεράστιο πλήγμα στους επιχειρηματίες της Καστοριάς και του Βοΐου που ασχολούνται με τη γούνα. «Οι δυο μεγαλύτεροι πελάτες μας μαλώνουν και όπως καταλαβαίνετε, φέτος οι εξαγωγές μας θα κινηθούν στο απόλυτο μηδέν» αναφέρει στο GRTimes ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Άκης Τσούκας.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου

Οι Ρωσικές δυνάμεις εισβάλανε και στο Κίεβο, βομβαρδίζοντας αρχικά τον πύργο τηλεόρασης της ουκρανικής πρωτεύουσας. Περισσότεροι από 670.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους για να γλυτώσουν από τη ρωσική εισβολή. Κατακόρυφες αυξήσεις, πάγωμα εξαγωγών, αεροπορικές οδηγίες για απαγόρευση πτήσεων από τους εναέριους χώρους (FIR) που βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας φέρνουν κατολίσθηση και σε διάφορους τομείς στην χώρα μας. Ένας από αυτούς και ο κλάδος των γουνοποιών με τη γούνα να αποτελεί εξαγώγιμο προϊόν σε ποσοστό που αγγίζει το 100%.

«Ο μεγαλύτερος αγοραστής μας, η Ρωσία είναι σε πόλεμο’ οι δυο μεγαλύτεροι πελάτες μας μαλώνουν» δηλώνει με προβληματισμό στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας και πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» Άκης Τσούκας εξηγώντας πως το 95% της γούνας που παράγουν εξάγεται στη Ρωσία.

Ο κλάδος των γουνοποιών προερχόμενος από ένα καταστροφικό 2020 – χρονιά που ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού- ένα υποτονικό 2021, τώρα έρχεται αντιμέτωπος και με μια πολύ δύσκολη χρονιά, εξαιτίας του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που ξέσπασε στις 24 Φεβρουαρίου. «Είναι το ‘κερασάκι στην τούρτα’, χάνεται η χρονιά πριν καν αρχίσει» προσθέτει ο κ. Τσούκας.

Στο απόλυτο μηδέν

Σ’ ότι αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου, όπως αναφέρεται, ο ετήσιος τζίρος από τις πωλήσεις γούνινων ενδυμάτων για την χρονιά που μας πέρασε κινήθηκε στα 9 εκατ. δολάρια, μόνο για την αγορά της Ρωσίας. Αντίστοιχα, το 2019, χρονιά προ πανδημίας, ο τζίρος από τις εξαγωγές γούνας στη Ρωσία, άγγιξε τα 55 εκατ. δολάρια.

Ερωτηθείς ο κ. Τσούκας για το εάν θα γίνουν προσπάθειες ώστε οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται με την παραγωγή γούνας να μπορούν να διαθέσουν το προϊόν τους σ’ άλλες αγορές επισημαίνει «θα πρέπει να λήξει η πανδημία’ τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα». Σχετικά με τις νέες αγορές που θα μπορούσαν να στραφούν, αναφέρονται η Κίνα και η Νότια Κορέα, δυο χώρες που έχουν σκληρό χειμώνα και επίσης δεν έχουν ακτιβισμό, όπως επισημαίνεται. Στις μέρες μας η εξαγωγική δραστηριότητα σ’ αυτές τις χώρες είναι ελάχιστη, σε ποσοστό λιγότερο από 5%. Σημειώνεται πως με την παραγωγή γούνας απασχολούνται 2.000 επιχειρήσεις σε Καστοριά και Βόιο Σιάτιστας, εκ των οποίων το 80% είναι ατομικές.

«Παγωμένη» και η διεθνής έκθεση γούνας

Σε στάση αναμονής βρίσκεται και η 46η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς που διεξάγεται κάθε χρόνο Μάιο μήνα στην όμορφη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Αρχικά, η έκθεση για το 2021 είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί το Σεπτέμβριο, ωστόσο η διοίκηση του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς λαμβάνοντας όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας αποφάσισε την ακύρωσή της και τη μεταφορά της το Μάιο.

«Παρακολουθούμε τα γεγονότα, είμαστε σε αναμονή’ από τη στιγμή που έχει βγει αεροπορική οδηγία για απαγόρευση πτήσεων και κλείσιμο του εθνικού εναέριου χώρου Ελλάδος από Ρωσία, τρίμηνης διάρκειας, το πιθανότερο είναι ότι η έκθεση θα πάρει μετάθεση για άλλη ημερομηνία» αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας και πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» Άκης Τσούκας.

Υπενθυμίζεται ότι η αεροπορική οδηγία (notam) που ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) απαγορεύει τη χρήση του Εθνικού Εναέριου Χώρου Ελλάδος από αερομεταφορείς Ρωσίας, και εφαρμόζεται μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τον εναέριο χώρο της για την Ρωσική Ομοσπονδία. Αεροσκάφη Ρωσικής ιδιοκτησίας, Ρωσικών αεροπορικών εταιρειών (AOC) ή Ρωσικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ απαγορεύεται να προσγειωθούν, να απογειωθούν, να εισέρχονται και να πραγματοποιούν διελεύσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας. Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, νοσοκομειακές πτήσεις και πτήσεις για σκοπούς έρευνας και διάσωσης κατόπιν έγκρισης της Ελληνικής κυβέρνησης καθώς και όλες οι πτήσεις αεροσκαφών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η notam έχει τρίμηνη διάρκεια και ισχύει ήδη από τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022.

Επιπρόσθετα, η αεροπορική οδηγία της ΥΠΑ απαγορεύει τα πολιτικά αεροπλάνα να εισέρχονται σε όλο τον εναέριο χώρο (FIR) της Ουκρανίας ενώ λόγω υψηλής επικινδυνότητας συνιστάται να αποφεύγονται όλες οι διελεύσεις πολιτικών αεροσκαφών από τους εναέριους χώρους (FIR) που βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Η αεροπορική οδηγία έχει τρίμηνη διάρκεια και ισχύει, ήδη από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 έως την Τρίτη 24 Μαΐου 2022.

grTimes