Οι Έλληνες γουναράδες κινδυνεύουν να μείνουν με τον “μουτζούρη” στο χέρι

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΕ, τη στιγμή που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για τρίτη εβδομάδα. Στο νέο, τέταρτο πακέτο κυρώσεων βρίσκεται και η απαγόρευση εξαγωγών ειδών πολυτελείας στη Ρωσία.

Εκτεθειμένες πολλές επιχειρήσεις της χώρας που αφενός δεν μπορούν να προβούν σε νέες πωλήσεις, αφετέρου να εισπράξουν παλαιότερες οφειλές από τους πελάτες στη χονδρική – Ρωσία και Ουκρανία απορροφούν πάνω από το 50% της εγχώριας παραγωγής γούνας. Σημαντικό πρόβλημα θα αντιμετωπίσει ο κλάδος της γουνοποιίας, που εξάγει πάνω από το 50% της παραγωγής του στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Όπως εξηγεί στο «business stories» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Απόστολος Τσούκας, οι περίπου 2.000 επιχειρήσεις του κλάδου της ελληνικής γουνοποιίας όχι μόνο δεν μπορούν να προβούν σε νέες πωλήσεις, αλλά κινδυνεύουν να μείνουν με τον «μουντζούρη» στο χέρι, καθώς η αποπομπή των ρωσικών τραπεζών από το Swift καθιστά αδύνατη την όποια προσπάθεια αποπληρωμής των παλαιών οφειλών πελατών από τη Ρωσία.

«Δύο χρόνια τώρα, με την πανδημία, ο κλάδος πέρασε πολύ δύσκολα. Και φέτος που ετοιμαζόμασταν να ξανακάνουμε την παγκόσμια έκθεσή μας με την προσδοκία της ανάκαμψης, έγινε αυτό. Για πολλούς εκτιμώ ότι θα είναι ταφόπλακα, για να μη μιλήσω για ολόκληρο τον κλάδο», τονίζει ο κ. Τσούκας.

Αποκαλύπτει δε ότι πολλοί γουνοποιοί πλέον είναι εκτεθειμένοι από τις πρόσφατες αγορές που έκαναν στη μεγάλη δημοπρασία δερμάτων, τη μεγαλύτερη στον κόσμο, που διεξήχθη στις αρχές του μήνα στην Αγία Πετρούπολη. «Πληρώσαμε τα δέρματα, και πλέον δεν μπορούν να τα στείλουν. Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ», λέει ο κ. Τσούκας. Ήδη η Ομοσπονδία έχει απευθύνει αίτημα στην κυβέρνηση για τη στήριξη του κλάδου.

Σημειωτέον ότι το πρώτο μεγάλο χτύπημα η ελληνική γουνοποιία το δέχθηκε τη διετία 2014-2015, όταν η Ρωσία είχε επιβάλει είτε εμπάργκο είτε αυστηρούς περιορισμούς στην εισαγωγή ευρωπαϊκών -και ελληνικών- προϊόντων στον απόηχο των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας. Παράλληλα υπήρξε μεγάλο φρένο στις εξαγωγές στην Ουκρανία, που ως τότε απορροφούσε σχεδόν τις ίδιες ποσότητες με τη Ρωσία, λόγω της οικονομικής φθίνουσας πορείας της ουκρανικής οικονομίας στον απόηχο των τότε εξελίξεων.

Ως αποτέλεσμα ενώ οι παγκόσμιες εξαγωγές ελληνικής γούνας κινούνταν ως το 2013 στα επίπεδα των 230 εκατ. ευρώ τον χρόνο, το 2019, τελευταία χρονιά απρόσκοπτης λειτουργίας της παγκόσμιας αγοράς (πριν από την πανδημία και τα lockdowns), είχαν υποχωρήσει στα 108 εκατ. ευρώ. Στη διετία της πανδημίας οι πωλήσεις στο εξωτερικό συρρικνώθηκαν ακόμα περισσότερο. Μαζί τους και ο αριθμός των εκτροφείων που, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 2020 είχαν μείνει μόλις 92 – μείωση 20% σε σχέση με μόλις δύο χρόνια πριν!