Την επιβολή πλαφόν στα φοιτητικά ενοίκια ζητάει η ΠΑΣΠ Καστοριάς

Προς: Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Παρέμβαση ΠΑΣΠ σχετικά με τα φοιτητικά ενοίκια

Εδώ και αρκετά χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι φοιτητές και οι οικογένειες τους είναι, οι υψηλές τιμές των ενοικίων για τις φοιτητικές κατοικίες. Πρόβλημα το οποίο έως και λίγα χρόνια πριν ήταν πολύ πιο έντονο στις μεγάλες πόλεις αλλά πλέον είναι υπαρκτό και στις πόλεις της επαρχίας. Επιπλέον, οι υποδομές όπως οι φοιτητικές εστίες, όπου αυτές υπάρχουν, στην πλειοψηφία τους μπορούν να στεγάσουν ένα μικρό αριθμό φοιτητών ενώ πολλές από αυτές έχουν αρκετά προβλήματα που καθιστούν την διαβίωση σε αυτές δύσκολη και δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στις ανάγκες της φοιτητικής κοινότητας.

Η πολιτεία ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπου η ακρίβεια σε βασικά αγαθά καλπάζει ας αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στους φοιτητές και ας επιλέξει αν θέλει να σταθεί στο πλάι ή απέναντι μας. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό φοιτητών θα αναγκαστεί να διακόψει τις σπουδές του επειδή δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά για αυτές.

Η κυβέρνηση επιτέλους ας σταματήσει να επικαλείται το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και ας το στηρίξει ουσιαστικά και όχι επικοινωνιακά. Η κυβέρνηση επιτέλους ας καταλάβει ότι η Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία αποτελεί βασική αποστολή και υποχρέωση για αυτήν και όχι μία από τις επιλογές που έχει να κάνει μία οικογένεια για το παιδί της.

Ως Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη αγωνιζόμενοι διαρκώς για Δημόσια και Δωρεάν παιδεία, για Ποιοτική Εκπαίδευση, για Διαφάνεια και Αξιοκρατία και με βάση όλους τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε:

  • Την επιβολή πλαφόν στην τιμή των φοιτητικών ενοικίων. Συγκεκριμένα προτείνουμε οι τιμές των ενοικίων να έχουν ως ανώτατο όριο τα 7€ ανά τετραγωνικό μέτρο στα αστικά κέντρα και 6€ στην επαρχία.