Αλλάζουν όλα στον ΕΝΦΙΑ – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του νέου φόρου

Στη Βουλή κατατέθηκε ο νέος ΕΝΦΙΑ που φέρνει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του φόρου, με βασικότερη την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και αντικατάσταση του με τη δημιουργία μια νέας κλίμακας για ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Τα καινούργια εκκαθαριστικά αναμένεται να αναρτηθούν μέσα στον Απρίλιο και η πληρωμή του φόρου να ξεκινήσει από το τέλος του Μαΐου και θα γίνει σε τουλάχιστον 10 δόσεις.

Μεταξύ άλλων, διαφοροποιούνται οι τιμές του βασικού φόρου ανά φορολογική ζώνη καθώς και οι οικείοι συντελεστές.

Οι συντελεστές του βασικού φόρου κτισμάτων διαμορφώνονται, ενδεικτικά, ως εξής:

  • για τιμή ζώνης από 751 έως 1.500 ευρώ/τ.μ. σε 2,80 ευρώ/τ.μ. αντί 3,70 ευρώ/τ.μ. που ισχύει σήμερα,
  • για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.500 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 3,70 ευρώ/τ.μ., ενώ με το ισχύον καθεστώς για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 4,5 ευρώ/τ.μ. και από 2.001 έως 2.500 είναι 6 ευρώ/τ.μ.
  • για τιμή ζώνης από 2.501 έως 3.000 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 4,50 ευρώ/τ.μ., αντί 7,60/τ.μ. που ισχύει σήμερα.

Επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού των εκπτώσεων στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα φυσικά πρόσωπα, ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

  • Επεκτείνεται η έκπτωση φόρου 30% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, ενώ σήμερα η εν λόγω έκπτωση ισχύει για ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ.
  • Προσδιορίζεται στο 25%, η έκπτωση φόρου για αξία ακίνητης περιουσίας από 100.001 έως 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών το 80% των φορολογούμενων θα δουν φέτος μειωμένο φόρο, ενώ για το 16% των ιδιοκτητών ο λογαριασμός θα παραμένει αμετάβλητος. Θα υπάρξει βέβαια και ένα 4% των ιδιοκτητών οι οποίοι θα δουν αυξημένο φόρο, ωστόσο σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, για περίπου τους μισούς από αυτούς, η επιβάρυνση θα είναι έως 50 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες που θα δουν αυξημένα εκκαθαριστικά υπολογίζονται περίπου στις 380.000 και εκτιμάται ότι στην κατοχή τους έχουν ακίνητα είτε σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης είτε σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων και των οποίων η φορολογία ήταν πολύ χαμηλή έως τώρα.

Ο συμπληρωματικός φόρος ο οποίος επιβαλλόταν για συνολική αξία περιουσίας από 250.000 ευρώ και πάνω καταργείται και ο νέος φόρος για ακίνητα μεγάλης αξίας, θα επιβάλλεται πλέον ξεχωριστά σε κάθε ακίνητο εφόσον η αξία του ξεπερνά τις 400.000 ευρώ.

Δηλαδή, ο φόρος θα επιβάλλεται ανα ακίνητο αξίας άνω των 400.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι ο ιδιοκτήτης έχει ατομική περιουσία άνω των 300.000 ευρώ.

Στο νέο τρόπο υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου θα υπάρχει κλίμακα με προοδευτικούς συντελεστές, προκειμένου να βγαίνει το τελικό αποτέλεσμα και αυτό να προστίθεται στο συνολικό ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στην κλίμακα υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου θα υπάρχουν συντελεστές οι οποίες θα επιβαρύνουν τον τελικό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Οι αλλαγές αυτές αφορούν βέβαια μόνο τα φυσικά πρόσωπα, καθώς καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στο συμπληρωματικό φόρο για τα νομικά πρόσωπα, για τα οποία θα συνεχιστεί να ισχύει το παλαιό καθεστώς.