Γυμναζόμαστε, αλλά δεν βλέπουμε αποτελέσματα. Τι φταίει; Η λύση του μυστηρίου ίσως κρύβεται στα μικρά λάθη της ρουτίνας μας. Γιατί η άσκηση, πέρα από κόπο, θέλει και τρόπο.
της Μ. Παπαδοδημητράκη
Επτά είναι τα γυμναστήρια από τα οποία έχω κατά καιρούς περάσει και πολλές οι συνδρομές που έχω πληρώσει. Αν και οι κλειστοί αυτοί χώροι με τη δυνατή μουσική δεν αποτελούν την αγαπημένη μου επιλογή, ωστόσο είναι η εύκολη λύση, όταν θέλω να τρέξω και ο καιρός δεν με εμπνέει, όταν έχω μισή ώρα και προτιμώ να κουνήσω κανέναν μυ από το να χαζεύω σειρές στο Netflix. Επίσης, είναι ευκολότερο να ασκηθείς, όταν βλέπεις και άλλους να… ταλαιπωρούνται όπως εσύ.
Μετά από χρόνια μπες-βγες, λοιπόν, σε αίθουσες γυμναστικής, μετά από συζητήσεις με γνωστούς, που έχουν «βγάλει» μια γυμναστική ακαδημία (άρα κάτι παραπάνω ξέρουν), άρχισα να εντοπίζω ευκολότερα τα λάθη που έκανα, βάζοντας τρικλοποδιές στην πρόοδό μου.
Η αλήθεια είναι ότι το να λιώνουμε σόλες των αθλητικών μας παπουτσιών δεν σημαίνει αυτομάτως πως ό,τι κάνουμε το κάνουμε σωστά. Σχεδόν όλοι, είτε αρχάριοι είτε προχωρημένοι, κάνουμε λάθη στο γυμναστήριο. Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα διορθώνονται εύκολα, αρκεί κάποιος να μας επιστήσει την προσοχή.
Πέντε λάθη που κάνουμε στο γυμναστήριο
1. Αποφεύγουμε τον καθρέφτη
Υπάρχει λόγος που τα γυμναστήρια έχουν καθρέφτες – κι αυτός δεν είναι για να θαυμάζουμε τους κοιλιακούς ή τους δικέφαλούς μας. Μπορεί στην αρχή να νιώθουμε άβολα και να αποφεύγουμε τη χρήση τους, πιστεύοντας ότι όλοι μας κοιτάνε, αλλά πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Οι καθρέφτες μάς δίνουν πληροφορίες για τη στάση του σώματός μας και το πώς εκτελούμε μια άσκηση. Έτσι, είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε και να διορθώνουμε τα λάθη μας.
2. Μιλάμε στο τηλέφωνο
Όσοι παίρνουμε μαζί μας το τηλέφωνο, είτε για να ακούμε μουσική είτε για να παρακολουθούμε την προπόνησή μας, καλό είναι να περιορίσουμε τη χρήση του και να μην απαντάμε σε μηνύματα και κλήσεις όσο αθλούμαστε. Διαφορετικά, διασπάται η προσοχή μας, αργούμε να περάσουμε από τη μια άσκηση στην άλλη και χάνουμε τον ρυθμό μας. Αποτέλεσμα; Χάνουμε χρόνο, δεν εκτελούμε σωστά το πρόγραμμά μας και, τελικά, δεν έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
3. Δεν κάνουμε ζέσταμα
Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στο γυμναστήριο. Μπορεί να μας φαίνεται χάσιμο χρόνου, αλλά καλό είναι να μην το αποφεύγουμε. Η προθέρμανση προετοιμάζει τους μύες, την καρδιά, τους πνεύμονες και το μυαλό για τη σωματική δραστηριότητα που θα ακολουθήσει, και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών. Όταν κάνουμε ζέσταμα, αυξάνεται η θερμοκρασία των μυών και του σώματός μας, και κατά συνέπεια βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και η ελαστικότητα των μυών. Οι παράγοντες αυτοί αυξάνουν την ταχύτητα, τη δύναμη και την αντοχή μας.
4. Βολευόμαστε σε ένα πρόγραμμα
Είμαστε πλάσματα της συνήθειας. Ωστόσο, για να βελτιώσουμε την απόδοση, τη δύναμη και την αντοχή μας χρειάζεται να προκαλούμε το σώμα μας και όχι απλά να εμφανιζόμαστε τακτικά στο γυμναστήριο. Ο οργανισμός μας προσαρμόζεται σταδιακά στις ασκήσεις, γι’ αυτό δεν βλέπουμε πρόοδο αν κάνουμε συνεχώς το ίδιο πρόγραμμα. Επιπλέον, κάνοντας συνέχεια τις ίδιες κινήσεις, μπορεί να προκαλέσουμε τραυματισμούς από την επαναλαμβανόμενη καταπόνηση.
5. Παραμελούμε κάποιες μυϊκές ομάδες
Πολλοί έχουμε ένα σημείο του σώματος που θέλουμε να βελτιώσουμε οπτικά και συνήθως εστιάζουμε σε αυτό. Έχουμε, επίσης, αγαπημένες ασκήσεις (όπως τα καθίσματα) και ασκήσεις που βαριόμαστε αφάνταστα να κάνουμε (όπως οι κοιλιακοί). Έτσι, μερικές φορές επιλέγουμε να επαναλάβουμε τις πρώτες και να παραλείψουμε τις δεύτερες. Ωστόσο, ένα σωστό προπονητικό πρόγραμμα αναπτύσσει συνολικά και αρμονικά το σώμα. Οι λόγοι δεν είναι μόνο αισθητικοί. Ένα αρμονικά γυμνασμένο σώμα βοηθά στην καλή στάση σώματος, βελτιώνει την ισορροπία και περιορίζει τον κίνδυνο τραυματισμών.
ow