Halloween: Παραδόσεις και έθιμα σε όλο τον κόσμο

Στις ΗΠΑ είναι αυτή η εποχή του χρόνου, όπου τα παιδιά φοράνε στολές και γυρνάνε τις γειτονιές, ζητώντας γλυκά. Οι οικογένειες μαζεύονται γύρω από τη φωτιά και μοιράζονται ιστορίες τρόμου, ή βλέπουν ταινίες θρίλερ τρώγοντας ποπ κορν. Περισσότεροι από 175 εκατομμύρια Αμερικανοί παίρνουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις για το Halloween.

Σε πολλές χώρες του κόσμου γιορτάζεται αυτή την περίοδο του χρόνου το Halloween, οι παραδόσεις, ωστόσο, διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

«Το Halloween όπως γιορτάζεται σήμερα είναι μια γιορτή της Βόρειας Αμερικής κυρίως. Υπάρχουν χώρες όπου γιορτάζεται η μέρα των Αγίων Πάντων, ή η Μέρα των Νεκρών ή των Ψυχών», λέει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Regina Hansen.

Οι παραδόσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου

«Το διάστημα μεταξύ του καλοκαιριού και του χειμώνα, είναι μια περίοδος που συνδέεται παραδοσιακά με την ανάμνηση των νεκρών σε πολλές κουλτούρες», λέει ο καθηγητής του Harvard, με ειδικότητα στη λαογραφία και τη μυθολογία Joseph Nagy.

Στο Μεξικό, οι οικογένειες μαζεύονται για να θυμηθούν τους νεκρούς, στις 2 Νοεμβρίου, την Ημέρα των Νεκρών. Οι εορτασμοί ξεκινούν δύο ημέρες νωρίτερα.

Στην Αϊτή, η Μέρα των Νεκρών γιορτάζεται με αρκετά τελετουργικά και έθιμα βουντού.

Στη Νιγηρία, γιορτάζεται το φεστιβάλ μασκαράδων Odo, κατά το οποίο οι συμμετέχοντες φοράνε μάσκες και κάνουν θεατρικά δρώμενα προς τιμήν των νεκρών.

Πριν από το Halloween, παραδοσιακά τον Αύγουστο, στην Κίνα γιορτάζεται το Hungry Ghost Festival, μία αρχαία παράδοση διάρκειας ενός μήνα, κατά τον οποίο τιμώνται τα πνεύματα των νεκρών, κατά τον έβδομο μήνα του σεληνιακού ημερολογίου.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, πιστεύεται ότι τα φαντάσματα επιστρέφουν στη Γη για να στοιχειώσουν τους ζωντανούς. Εκείνοι καίνε χαρτονομίσματα, τρόφιμα και θυμίαμα για να τιμήσουν τους προγόνους τους και να καταπραΰνουν τα περιπλανώμενα πνεύματα.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια του μήνα, πολλές κοινότητες φιλοξενούν εορτασμούς, μοιράζουν ρύζι σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και ανεβάζουν παραδοσιακές κινεζικές όπερες σε προσωρινά στάδια από μπαμπού.

Σε μερικές χώρες, έχουν κάνει την εμφάνισή τους ορισμένες αμερικανικές παραδόσεις για παιδιά και μεγάλους. Για παράδειγμα, πολλοί ενήλικες ταξιδεύουν σε τρομακτικά μέρη όπως το Κάστρο Bran στην Τρανσυλβανία, στη Ρουμανία, το οποίο έγινε διάσημο από το μυθιστόρημα του Ιρλανδού συγγραφέα Bram Stoker, ως το Κάστρο του Δράκουλα.

Εν τω μεταξύ, στην Ιαπωνία, οι ενήλικες απολαμβάνουν το Halloween με cosplay και πάρτι.

Την 1η Νοεμβρίου, διάφορες χώρες, από τη Γαλλία μέχρι τη Γουατεμάλα, γιορτάζουν την Ημέρα των Αγίων Πάντων, ένα χριστιανικό φεστιβάλ όπου οικογένειες προσεύχονται σιωπηλά προς τιμήν των Αγίων.

Ο Πάπας Γρηγόριος ΙΙΙ έχτισε και αφιέρωσε ένα ειδικό μοναστήρι στη Ρώμη τον 8ο αιώνα για την μνήμη όλων των Αγίων την 1η Νοεμβρίου. Η γιορτή επεκτάθηκε αργότερα σε όλη τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Στις 2 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Μέρα των Ψυχών.

Στη Γαλλία, οι άνθρωποι πάνε στα κοιμητήρια, έχοντας ένα λουλούδι για τους νεκρούς συγγενείς τους. Στη Γουατεμάλαπολλοί πετάνε πολύχρωμους χαρταετούς πάνω από τους τάφους των συγγενών τους.

Από πού προέρχεται το Halloween

Η γιορτή εκτιμάται ότι προέρχεται από το αρχαίο φεστιβάλ των Κελτών πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια.

Ο Νοέμβριος συνδέεται με το τέλος της καλλιέργειας και την έναρξη του χειμώνα, στην παράδοση των Κελτών. «Αυτή την εποχή, μέχρι σήμερα, στις παραδοσιακές κουλτούρες της Ιρλανδίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βρετάνης, τα όρια ανάμεσα στο φυσικό και το μεταφυσικό χαλαρώνουν», αναφέρει ο Nagy .

Ενώ δεν είναι σαφές πώς ακριβώς γιόρταζαν το γεγονός, καθώς δεν υπάρχουν πολλά γραπτά, η Hansen έχει κάποιες ιδέες. «Πιθανότατα άναβαν φωτιές και έκαναν προσφορές τροφίμων, καλλιεργειών και βοοειδών», λέει.

«Ήταν όταν ήρθαν οι Ιρλανδοί μετανάστες, που συνήθιζαν να πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα ζητώντας φρούτα και ξηρούς καρπούς και άλλα τέτοια, οπότε και η γιορτή έπιασε πραγματικά ρίζες στην Αμερική», είπε, αναφερόμενη στο πώς μετανάστες από την Ιρλανδία και τη Σκωτία έφεραν τις παραδόσεις στις ΗΠΑ το 1800.

Με τον καιρό, το Halloween εμπορευματοποιήθηκε όλο και περισσότερο και εξελίχθηκε στη γιορτή, όπως είναι γνωστή σήμερα, στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες.

cnn Greece