Οι τροφές που μας κρατούν νέους

Πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσατε με τη διατροφή σας να αφαιρέσετε δέκα χρόνια από το πρόσωπό σας; Έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι ορισμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορούν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην γήρανση.

Η γήρανση, φυσικά, είναι άλλο ένα από τα… αναγκαία κακά της ζωής, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να προσπαθήσουμε να διατηρούμε την επιδερμίδα, την εμφάνιση και – προφανώς – την υγεία μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις δέκα κορυφαίες αντιγηραντικές τροφές.

Καρότα
Υπάρχουν ορισμένες μελέτες που προτείνουν πως το β-καροτένιο, που το βρίσκουμε στα καρότα και στα υπόλοιπα λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα, μπορεί να μειώσει τη ζημιά που κάνει ο ήλιος στο δέρμα μας. Δεν είναι σοφό, βέβαια, να παίρνουμε μεγάλες δόσεις, ειδικά όσοι καπνίζουν, μιας και αυτό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες καρκίνου, αλλά σε μέτριες ποσότητες μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για την υγεία μας.

Πουλερικά
Η καθαρή πρωτεΐνη είναι σημαντική για την υγεία του δέρματος. Πέρα από τα ψάρια και τα πουλερικά, τα αυγά και το τυρί είναι και αυτά καλές πηγές πρωτεΐνης, η οποία με τη σειρά της “χτίζει” το κολλαγόνο, που δημιουργεί νέα κύτταρα του δέρματος.

Κινόα
Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε φυτικές ίνες, οι οποίες προστατεύουν το στομάχι μας και ελαττώνουν τον κίνδυνο ανεβασμένης χοληστερόλης. Και οι καλύτερες πηγές για φυτικές ίνες είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης – η κινόα, μάλιστα, μπορεί να είναι η κορυφαία επιλογή, λόγω της περιεκτικότητάς της και σε πλήρη πρωτεΐνη.

Smoothies με φρούτα
Το να αναμειγνύουμε φρούτα σε ένα πεντανόστιμο smoothie μας προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από θρεπτικά συστατικά και μέταλλα που χρειαζόμαστε για πιο νεανική εμφάνιση. Ο συνδυασμός των διάφορων αντιοξειδωτικών από δύο ή τρία φρούτα μπορεί να κάνει θαύματα για την επιδερμίδα.

Ξηροί καρποί
Μια μικρή κούπα ξηροί καρποί για απογευματινό σνακ, ή μερικοί άψητοι ηλιόσποροι μέσα στη σαλάτα ή το γιαούρτι μας προστατεύουν το δέρμα, καθώς περιέχουν πολύτιμα “καλά” λιπαρά, όπως ωμέγα-3.

Νερό
Η ενυδάτωση είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της καλής υγείας και της νεανικής εμφάνισης. Το νερό βοηθά το δέρμα μας να παραμείνει ελαστικό. Πέρα από την υγεία του δέρματος, όμως, το νερό παίζει ρόλο-κλειδί στις περισσότερες σωματικές λειτουργίες.

Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα, αυτή με περιεκτικότητα κακάο περισσότερο από 60% δηλαδή, είναι ένας νόστιμος τρόπος να προσέξουμε την εμφάνισή μας. Το κακάο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες προστατεύουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία.

Πράσινο τσάι
Άλλος ένας τρόπος να ενυδατωθούμε, αλλά και να πάρουμε και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για το δέρμα μας. Όχι μόνο αυτό, αλλά το πράσινο τσάι μπορεί αποδεδειγμένα να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Πράσινα λαχανικά
Τα σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι γεμάτα με βιταμίνες, β-καροτένιο και λουτεΐνη, που διατηρούν την επιδερμίδα μας υγιή και νεανική. Το σπανάκι, ειδικά, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και Ε. Η πρώτη βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος, ενώ η δεύτερη είναι σημαντικό αντιοξειδωτικό, που μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες.

Μαγειρεμένη ντομάτα
Η ντομάτα είναι γνωστή για το αντικαρκινικό λυκοπένιο που περιέχει. Τα επίπεδα λυκοπένιου ανεβαίνουν όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη. Συνεπώς, είναι πολύ καλή επιλογή να φτιάχνουμε μια απλή σάλτσα ντομάτας με τα ζυμαρικά μας, ή με το κρέας.

iatronet.gr