Γιατί αλλάζει η ημερομηνία του Πάσχα κάθε χρόνο

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί μετακινείται κάθε χρόνο η ημερομηνία του Πάσχα; Και μάλιστα γιατί γιορτάζεται ξεχωριστά το Πάσχα των Ορθοδόξων και των Καθολικών; Αυτό το άρθρο θα σας λύσει τις απορίες.

  • Ο προσδιορισμός της Κυριακής του Πάσχα υπήρξε ένα σοβαρό πρόβλημα για τις Εκκλησίες, προκαλώντας μεγάλες έριδες. Τα πράγματα όμως άρχισαν να μπαίνουν σε μια σειρά όταν η Α’ Οικουμενική σύνοδος της Νίκαιας (325 μ.Χ.) όρισε ως μέρα του Πάσχα την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου. Επίσης, αποφάσισε πως, αν η πανσέληνος πέφτει Κυριακή, το Πάσχα θα γιορτάζεται την αμέσως επόμενη Κυριακή.
  • Μιας που η πρώτη μέρα της Σελήνης τοποθετείται μεταξύ 8/3 και 5/4, το Ορθόδοξο Πάσχα μπορεί να πέσει στο διάστημα μεταξύ 22/3 και 25/4. Η σημαντικότερη πληροφορία είναι πως οι ημερομηνίες αυτές υπολογίζονται με βάση το παλαιό ημερολόγιο, το λεγόμενο Ιουλιανό, γιατί βάσει αυτού καθορίζεται η εαρινή ισημερία. Προκειμένου να βρούμε τα όρια μέσα στα οποία γιορτάζεται το Πάσχα, σύμφωνα όμως με το νέο ημερολόγιο, το Γρηγοριανό, προσθέτουμε 13 μέρες. Με την πρόσθεση αυτή, ανακαλύπτουμε πως οι ημερομηνίες του ορθόδοξου εορτασμού για το Πάσχα, μπορεί να πέσουν από τις 4/4 έως τις 8/5.
  • Επειδή, λοιπόν, για τον καθορισμό του ορθόδοξου εορτασμού η εαρινή ισημερία υπολογίζεται με βάση το παλαιό ημερολόγιο, οι παλαιοημερολογίτες και οι νεοημερολογίτες γιορτάζουν το Πάσχα την ίδια μέρα.
  • Αντίθετα, οι Ρωμαιοκαθολικοί και οι Προτεστάντες, γιορτάζουν συνήθως το Πάσχα μια βδομάδα νωρίτερα από τους Ορθόδοξους, μιας που εκείνοι καθορίζουν την εαρινή ισημερία με βάση το νέο ημερολόγιο, το Γρηγοριανό.
  • Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το Πάσχα τυχαίνει να γιορτάζεται ταυτόχρονα από τις Δυτικές εκκλησίες και την Ορθόδοξη, όταν η πρώτη πανσέληνος μετά την εαρινή ισημερία πέφτει μετά τις 28 Μαρτίου.
  • Φέτος, η Κυριακή του Πάσχα πέφτει στις 24 Απριλίου για τους Χριστιανούς Ορθόδοξους και στις 17 Απριλίου για τους Καθολικούς.