Πρωινή, απογευματινή ή βραδινή προπόνηση; Συνήθως προσαρμόζουμε τη γυμναστική με βάση τις δουλειές της ημέρας ή προσπαθούμε να τη «χωρέσουμε» σε κάποιο κενό. Ποια είναι, όμως, η καλύτερη ώρα για να γυμναστεί κανείς;
Τα οφέλη της γυμναστικής είναι πάρα πολλά: από τα πιο προφανή, όπως είναι η συνεισφορά στην απώλεια βάρους, μέχρι το να εξαφανίσει τους χρόνιους πόνους ή να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας.
Αυτά λίγο έως πολύ τα γνωρίζουμε. Εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να κάνουμε την προπόνησή μας.
Να γυμναστώ πρωί, απόγευμα ή βράδυ;
Εάν η ιδέα του να σηκωθείτε νωρίς το πρωί και να ξεκινήσετε τη γυμναστική πριν ετοιμαστείτε να πάτε στη δουλειά σάς τρομάζει (για να μην πω σας τρομοκρατεί), τότε μάλλον δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων.
Η πρωινή γυμναστική, αν και ακούγεται δύσκολη ή ακόμα και επίπονη για τους αρχάριους, έχει τα πλεονεκτήματά της. Φαίνεται η καλύτερη επιλογή για τους πρωινούς και όχι για τους βραδινούς τύπους, αλλά μπορεί να έχει οφέλη ακόμα και για τους τελευταίους.
Αν και είναι δύσκολο να συνηθίσει κανείς, η πρωινή γυμναστική θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερο και ποιοτικότερο ύπνο και να βοηθήσει σε προβλήματα αϋπνίας. Επιπλέον, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, την εγρήγορση και τη συγκέντρωση, γεγονός που μπορεί να μας κάνει πιο παραγωγικούς και προσεκτικούς στη δουλειά.
Ωστόσο, όπως συμβουλεύει ο Shawn Arent, πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, δεν είναι σωστό κάποιος να θυσιάζει τον ύπνο του προκειμένου να ασκείται νωρίς, επειδή η συνολική ποιότητα του ύπνου είναι πιο σημαντική από το να προσπαθούμε να στριμώξουμε μια επιπλέον προπόνηση στο πρόγραμμά μας.
Από την άλλη, κάποιος που ασκείται το πρωί συνήθως δεν έχει την ίδια απόδοση με κάποιον που ασκείται το απόγευμα. Το πρωί η ενέργειά μας δεν είναι τόσο υψηλή επειδή έχουμε να καταναλώσουμε φαγητό πολλές ώρες και η θερμοκρασία του σώματός μας είναι ελαφρώς χαμηλότερη.
Όπως δήλωσε στο CNN ο Arent, η καλύτερη ώρα για «εκρηκτική άθληση» φαίνεται να είναι μεταξύ 1 μ.μ. και 6 μ.μ.
Τα παραπάνω έχουν επιβεβαιώσει επιστημονικές μελέτες. Σε έρευνα που συμμετείχαν νέοι άντρες οι οποίοι έπρεπε να κάνουν ποδήλατο μέχρι να εξαντληθούν σε έναν καθορισμένο βαθμό δυσκολίας, το απόγευμα ήταν σε θέση να κάνουν ποδήλατο για 20% περισσότερο χρόνο σε σύγκριση με το πρωί.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε και τη γυμναστική που ταιριάζει καλύτερα στους βραδινούς τύπους. Αν και οι μελετητές έχουν καταλήξει στο ότι η βραδινή άσκηση όχι μόνο δεν επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο αλλά μπορεί και να τον βελτιώσει, επισημαίνουν κάτι σημαντικό: Αν ασκείστε έντονα, θα πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας τουλάχιστον 90 λεπτά ανάπαυλας μετά την ολοκλήρωση της άσκησης και πριν ξαπλώσετε για ύπνο.
Η συνέπεια στην άσκηση έχει μεγαλύτερη σημασία
Πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι είτε είναι πρωί, είτε απόγευμα, είτε βράδυ, σημασία έχει η ώρα της άσκησης να παραμένει κάπως σταθερή. Προηγούμενες έρευνες διαπιστώνουν ότι το να είμαστε συνεπείς στην ώρα της άσκησης μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή μας.
Βέβαια, σε γενικές γραμμές είναι αποδεκτό να αλλάζουμε την ώρα της προπόνησης προκειμένου να ταιριάζει με το πρόγραμμά μας. Ο μέσος άνθρωπος δεν χρειάζεται να ανησυχεί για το πότε θα γυμναστεί μόνο και μόνο λόγω κάποιων μικρών σωματικών διαφορών με βάση την ώρα της ημέρας. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Arent, συνήθως αν προπονούμαστε με συνέπεια σε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, αρχίζουμε να προσαρμοζόμαστε σε αυτήν.