Βρέθηκε το μαρμάρινο κεφάλι του αγάλματος του Ηρακλή στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Ποια άλλα σημαντικά ευρήματα έφερε στο φως η υποθαλάσσια αρχαιολογική έρευνα – Δείτε φωτογραφίες

Ένα τεράστιο μαρμάρινο κεφάλι ανδρικής γενειοφόρου μορφής το οποίο ανήκει στο άγαλμα του Ηρακλή των Αντικυθήρων, που φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, είναι ανάμεσα στα εντυπωσιακά νέα ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Πρόκειται για τη δεύτερη περίοδο της έρευνας που πραγματοποίησε η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα στο εντυπωσιακό ναυάγιο που χρονολογείται από το 2ο τέταρτο του 1ου αιώνα και στο οποίο ανακαλύφθηκε, κατά το παρελθόν, ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το αρχαίο τέχνεργο, το οποίο λειτουργούσε ως αναλογικός, μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων.

Navagio_Antikythiron_1

Παράλληλα, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο ανθρώπινα δόντια που βρέθηκαν προσκολλημένα πάνω σε συμπαγές συσσωμάτωμα με ίχνη χαλκού. Αναλύοντας το γενετικό υλικό οι ειδικοί θα θα εξάγουν συγκεκριμένα συμπεράσματα σχετικά με το φύλο και την ηλικία του ανθρώπου στον οποίον ανήκαν.

Επιπλέον, βρέθηκε μια μαρμάρινη βάση με ένα άγαλμα από το οποίο σώζονται μόνο τα δύο γυμνά κάτω άκρα ανδρικής μορφής. Το συγκεκριμένο έργο ωστόσο είναι καλυμμένο με ένα παχύ στρώμα θαλάσσιου επίπαγου (κρούστας) οπότε δεν είναι εμφανή τα χαρακτηριστικά του.

Η υποβρύχια αρχαιολογικό έρευνα έφερε επίσης στο φως πολλά αντικείμενα από την εξάρτηση του πλοίου μεταξύ των οποίων ο μολύβδινος στύπος ξύλινης άγκυρας, καρφιά από σίδερο και χαλκό, και πολλά ακόμη η ακριβής ταυτότητα των οποίων θα προκύψει μετά ειδική ακτινογραφία στην οποία θα υποβληθούν.

Navagio_Antikythiron_anelkysi

Η ιστορία του Ναυαγίου

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων ανακαλύφθηκε το 1900 από μια ομάδα σφουγγαράδων οι οποίοι το προσέγγισαν κάνοντας καταδύσεις στην περιοχή. Το βυθισμένο πλοίο ήταν ρωμαϊκή ορκάς χωρητικότητας περίπου 300 τόνων, τυπικό δείγμα των βαρέων ιστιοφόρων που χρησιμοποιούνταν κατά το 2ο-1ο αι. ΠΚΕ στο εμπόριο μεταξύ της ιταλικής χερσονήσου, του κυρίως ελλαδικού χώρου και της Μικράς Ασίας.

Το πρώτο εύρημα που ήρθε το φως ήταν το μπρούτζινο χέρι ενός αγάλματος ενώ δύο χρόνια αργότερα θα αποκαλυφθεί πως ένα από τα τέχνεργα που ανακτήθηκαν, ένα μπρούντζινο αντικείμενο ενεπίγραφο με ενσωματωμένο γρανάζι, ήταν ο περίφημος μηχανισμός – αστρολάβος των Αντικυθήρων. Χρειάστηκε να περάσουν 75 ολόκληρα χρόνια από την πρώτη εκείνη έρευνα, μέχρι το φθινόπωρο του 1976 που κατέφθασε εκεί ο Γάλλος αξιωματικός Ζακ-Υβ Κουστώ και ανέσυρε πλήθος νέων ευρημάτων.

Να σημειωθεί πως η πρόσφατη υποθαλάσσια έρευνα στο Ναυάγιο έγινε υπό η διεύθυνση της Δρος Αγγελικής Γ. Σίμωσι, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας, και του καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης Lorenz Baumer, υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Navagio_Antikythiron_anelkysiMixanismos_Antikythiron